Valikko Sulje

Pekka Luukkonen

Kirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri
"Gastrokirurgi Pekka Luukkonen on hoitanut vaativia suolistovaivoja lähes neljä vuosikymmentä. Hän kuuntelee tarkalla korvalla potilaan tuntemuksia"

Olet suolistovaivojen konkari, kirurgian dosentti ja gastroenterologian erikoislääkäri. Millaisissa vaivoissa vastaanotollesi kannattaa tulla?

Minusta on apua, jos mikä tahansa suoliston alueella huolestuttaa. Vaiva voi olla selkeä, kuten närästys, ummetus tai jatkuva ripuli, tai epämääräisempi, kuten ylävatsan alueen kipu tai yllättävä laihtuminen.

Olen perehtynyt sappikivitautiin ja tunnen tyrät niin vatsassa kuin nivusissakin. Osa potilaistani kärsii peräpukamista ja tulee tarkastuttamaan, mistä niissä on kyse ja mitä asialle voi tehdä.

Lääkärinä kohtaan myös potilaiden omia tulkintoja ja pelkoa vaikkapa suoliston syövästä. Jännitys ja huoli voivat johtaa siihen, että vatsa alkaa oireilla, vaikka mitään kasvainta ei olisikaan. On parempi tulla tutkimukseen.

Moni jännittää vatsan alueen tähystyksiä. Millaisia terveisiä lähetät heille?

Tähystys on usein paras keino varmistua suoliston tilanteesta. Jos lääkäri ehdottaa tutkimusta, toimenpiteeseen kannattaa suostua. Mahalaukun tähystys, gastroskopia, tehdään suusta, ja paksusuolen tähystys, kolonoskopia, peräaukosta.

Mitä kokeneempi lääkäri tutkimuksen hoitaa, sitä varmemmin se hoituu kivuttomasti, jopa miellyttävästi. Itse pyrin aina tähystämään omat potilaani. Tiedän, että tähystys tehdään nykyään monessa maassa potilaan pyynnöstä nukutuksessa tai vahvojen lääkkeiden vaikutuksessa. Tähystys on mahdollista hoitaa meilläkin nukutuksessa.

Mikä ajatus ohjaa työtäsi?

Kuuntele aina tarkalla korvalla.

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen asiantuntija.
{{ formatTime( appointment['ApptDateTime'] ) }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ formatDate( appointment['ApptDateTime'] ) }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Kielet

fiFinnish

Koulutus

  • Kirurgian erikoislääkäri
  • Vatsaelinkirurgian erikoislääkäri