Vatsaelinkirurgia

Vatsaelinkirurgia

Tavallisimpia yleis- ja vatsaelinkirurgisia sairauksia ovat sappikivitauti ja erilaiset tyrät. Molemmat ovat suhteellisen yleisiä ongelmia, jotka aiheuttavat kipua ja vaivaa sekä rajoittavat elämää monin tavoin.

Sappikivitaudissa sappirakkoon alkaa kiteytyä kiteitä, jotka pyrkivät kasvamaan ajan myötä suuremmiksi sappikiviksi. Sappikivet eivät välttämättä aiheuta potilaille mitään oireita, vaan voivat joskus löytyä sattumalta muiden tutkimusten yhteydessä. Sappikivitaudin tyypillisenä oireena koetaan kuitenkin kovia kohtauksittaisia vatsakipuja. Osalla potilaista sappikivitauti hankaloituu (esim. sappirakon tulehdus, kivien joutuminen sappitiehyeeseen). Oireisen sappikivitaudin hoitona voidaan poistaa sappirakko kivineen, eikä toimenpiteellä sinänsä ole merkittäviä haittavaikutuksia ihmisen elämään.

Tyrällä tarkoitetaan tilannetta, jossa vatsanpeitteet antavat myöten joko hankitun tai synnynnäisen heikkouden takia ja vatsaontelon sisältöä (tyypillisesti vatsapaitaa ja suolta) pullistuu vatsaontelon ulkopuolelle. Tyrät hoidetaan tyypillisesti leikkauksella, koska ne eivät voi parantua itsestään. Tyräongelmista kaikkein yleisimpiä ovat nivustyrät ja napatyrät.

Helsinki Hospitalissa kokeneet vatsaelinkirurgit tekevät tyrä- ja sappileikkauksia. Hoitoon pääsee ilman lähetettä, eikä leikkauksiin ole jonoja. 

Tyräleikkaus

Tyräleikkaus on yleisimpiä yleiskirurgisia toimenpiteitä. Tyrä aiheuttaa tyypillisesti kipua ja epämukavuutta. Tyrä ei parane itsekseen.

Lue lisää

Sappileikkaus

 

Sappikivet ovat sappirakkoon muodostuvia kiteytymiä, jotka aiheuttavat tyypillisesti kovia ylävatsakipuja. Sappikivien hoito tehdään poistamalla sappirakko. Tähystysleikkaus on nykypäivän standarditekniikka sappileikkauksissa.

Lue lisää 

Maha-suolikanavan tähystykset

Mahasuolikanavan tähystyksillä tarkoitetaan pääasiassa mahalaukun ja pohjukaissuolen- sekä paksunsuolen tähystyksiä. Tähystystutkimusten yhteydessä voidaan tähystimen kautta ottaa näytteitä (esim. koepaloja) jatkotutkimuksia varten ja tehdä erilaisia toimenpiteitä.

Lue lisää

 

 

 

Lääkärit

Ilkka Heiskanen
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Pälvi Vento
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Antti Hietaranta
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Jorma Halttunen
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Pekka Luukkonen
GastrokirurgiLue lisää