Juha Pohjola

Neurokirurgian erikoislääkäri

Neurokirurgi Juha Pohjola on toiminut Hyksissä spinaalikirurgian ja kipukirurgian parissa yli 30 vuotta. Työn tyydytys tulee edelleen perusasioista: paremmin voivista ja tyytyväisistä potilaista.

"Selkäkirurgia on varsin kiitollista kirurgiaa, koska suurin osa potilaista paranee hyvin ja nopeasti. Itse kirurgia ei yleensä ole vaikeaa, mutta  leikkaushoitoon soveltuvien potilaiden valinta vaatii kokemusta – yli puolet suomalaisista kokee jossain vaiheessa selkäongelmia ja vain suhteellisen pienelle osalle leikkaushoito on aiheellinen", Pohjola toteaa.

"Tämän alan suurin haaste on oppia löytämään ne potilaat, jotka hyötyvät leikkauksesta. Oikeille potilaille pitää lisäksi löytää oikea tapa leikata ja oikea leikkausajankohta."

Pohjola päätyi lääkärin ammattiin aikanaan sattumalta. Hän halusi ulkomaille opiskelemaan ja hyödynsi Sveitsin suomalaista opiskelijakiintiötä. Erikoistumisalaan vaikutti suuresti opiskelutoveri, nykyinen Hyksin neurokirurgian professori Juha Hernesniemi.

"Neurokirurgia on yleismaailmallisesti arvostetuin kirurgian ala, se kai siinä aikanaan viehätti. Ja koin, että se on hieno, haasteellinen työ."

Sittemmin käytännönläheiset syyt ovat jalostuneet haluksi oppia jatkuvasti uutta ja kehittyä. Helsinki Hospitalissa Pohjolaa viehättää sen tarjoama mahdollisuus potilaiden palvelemiseen.

"Pitkät leikkausjonot turhauttavat. On paljon kipeitä potilaita, jotka eivät pysty töihin tai pärjää kotona, ja he joutuvat odottamaan leikkausta jopa puoli vuotta ", Pohjola sanoo.

"Lääkärille tärkeintä on, että oma työ liittyy suoraan potilaiden hoitamiseen."

Juha Pohjola

  • Neurokirurgian erikoislääkäri
  • Valmistui lääkäriksi 1975, neurokirurgiksi 1980. Kivunhoidon erityispätevyys 1999.
  • Erikoisosaaminen: Selkärangan ja lannerangan kirurgia, kipukirurgia, liikehäiriöiden neurokirurginen hoito, funktionaalinen neurokirurgia, spastisiteetin neurokirurginen hoito.
  • Tärkein työkokemus: HYKS neurokirurgian klinikka 1980 alkaen.
  • Jäsenyydet: Suomen neurokirurgiyhdistyksen jäsen, Euroopan neurokirurgiyhdistyksen jäsen, Suomen selkäkirurgiyhdistyksen perustajajäsen.