Kirsi Isoherranen

Lääketieteen tohtori, Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
"Ihotautien erikoislääkäri Kirsi Isoherranen on erikoistunut vaikeasti paranevien kroonisten haavojen hoitoon. Lisäksi hänellä on pitkä kokemus luomien tutkimisesta ja poistamisesta."

Milloin potilaan kannattaa tulla vastaanotollesi?

Potilaani kärsivät kroonistuneista eli vaikeasti paranevista haavoista tai tulevat tarkistuttamaan vastaanotolleni luomiaan.

Kroonistuneisiin haavoihin liittyy esimerkiksi jalkojen turvotusta ja ihottumaa haavan ympärillä. Olen erikoistunut selvittämään niiden juurisyitä ja suunnittelemaan haavoille tehokkaan hoidon. Minulla on myös pitkä kokemus ihosyövän hoidosta ja luomien poistamisesta.

Olet hiljattain laatinut uuden haavanhoito-ohjeistuksen verkkotietokirja Duodecimiin. Miten itse hoidat haavoja?

Haavanhoidossa olennaista on löytää oikea diagnoosi ja hoitomuoto. Toisinaan vastaanotolleni tulee potilaita, joiden haava on pysynyt auki kaksikin vuotta. Avoin haava hankaloittaa elämää monin tavoin, joten sen nopea hoito on erittäin tärkeää. Suhtaudun potilaan tilanteeseen aina kokonaisuutena, sillä haavan paranemiseen vaikuttavat myös ravitsemus, elämäntavat ja psykososiaaliset tekijät.

Hoito riippuu aina haavan laadusta. Esimerkiksi laskimoperäisissä vaivoissa olennaista on vähentää jalkojen turvotusta. Tavallisesti haavapotilaani saavat haavahoitajamme hoitoa kahdesta kolmeen kertaan viikossa, kunnes haava on täysin parantunut.

Miten tutkit potilaan luomet?

Käytän tutkimuksessa dermatoskooppia, jolla näen luomen suurennettuna. Sen avulla pystyn sanomaan, täytyykö luomi poistaa vai onko se hyvälaatuinen. Hyvälaatuisten luomien poistoa en yleensä suosittele.

Lisäksi arvioin potilaan ihotyyppiä ja hänen ihonsa kokemaa aurinkoaltistusta. Selvitän, onko henkilöltä aiemmin poistettu luomia ja onko hänen suvussaan ihosyöpää. Näiden tietojen perusteella arvioin seuraavan tarkastuksen ajankohtaa ja annan omaseurantaohjeet.

Mikä motto ohjaa työtäsi?

Hit hard and hit early.

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen asiantuntija.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Kielet

fiFinnish
svSwedish

Erityisosaaminen

  • Ongelmahaavojen diagnostiikka ja hoito

Koulutus

  • Lääketieteen tohtori
  • Iho- ja allergologian erikoislääkäri

Tärkein työkokemus

  • HYKS Iho- ja allergiasairaalan erikoislääkäri.
  • Haavanhoidon erityispätevyyskoulutusohjelman luominen yhdessä Helsinki Hospitalin Haavakeskuksen Vesa Juutilaisen kanssa.

Jäsenyydet

  • European Wound Management Associationin (EWMA) jäsen.

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.