Patrik Lassus

Dosentti, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
"Patrik Lassus leikkaa kasvojen alueen vammoja ja syöpäkasvaimia. Melanooman hoidossa hän luottaa uusimpiin leikkaushoitoihin ja kannustaa potilaitaan tutkimaan ihonsa säännöllisesti."

Millaisissa vaivoissa vastaanotollesi kannattaa tulla?

Olen erikoistunut kasvojen alueen kirurgiaan. Korjaan leikkaamalla esimerkiksi tapaturmaisesti syntyneitä nenä-, silmäluomi- ja korvavammoja.

Korjaavaa kasvokirurgiaa tarvitaan myös silloin, kun ihminen on kärsinyt kasvohermohalvauksen. Teen esimerkiksi leikkauksia, joissa lihaksia käännetään toimimaan halvaantuneen lihaksen tilalla.

Lisäksi hoidan kasvojen, suun ja nielun alueen syöpiä. Helsinki Hospitalissa hoidan paljon ihon melanoomia.

Mikä melanooman hoidossa on tärkeintä?

Tärkeintä on poistaa epäilyttävät luomet ajoissa. Jos melanooman saa kiinni alkuvaiheessa, siitä parantuu lähes sataprosenttisesti. Jos melanooma taas ehtii kasvaa paksummaksi, se oppii nopeasti lähettämään etäpesäkkeitä. Siksi kannustankin aina potilaitani tutkimaan itse ihonsa säännöllisesti.

Melanooma on yleistynyt, mutta onneksi myös syövän leikkaushoidot ovat kehittyneet. Kun nykyään poistamme paksuksi kasvaneen syöpäkasvaimen, tutkimme samalla muutaman tärkeän imusolmukkeen. Näemme niistä, onko syöpä levinnyt.

Tällaisesta tutkimusleikkauksesta on ihmiselle hyvin vähän haittaa, mutta saamme arvokasta tietoa siitä, miten melanoomaa kannattaa jatkohoitaa. Leikkaus on syytä tehdä, jos kasvain pääsee yli millin paksuiseksi. Silloin leviämisen riski kasvaa monikymmenkertaiseksi.

Miten hoidat potilaitasi?

Hyvä lääkäri on kiinnostunut potilaastaan ja hänellä on aito halu auttaa. Tärkein roolini onkin keksiä keinoja auttaa vastaanotolleni tulevaa potilasta.

Kuuntelen potilastani aina todella tarkkaavaisesti. Korjaavan plastiikkakirurgin työssä on olennaista selvittää, mihin potilaani pyrkii ja mitä hän haluaa. Jos potilaallani on iso arpi kasvoissa, sen korjaaminen voi vaatia monta leikkausta. Tällainen hoito voi kestää jopa kolme vuotta. Silloin pitää ymmärtää, mitä potilas on valmis käymään läpi.

Jaa meille mottosi.

Ajattelen, että tässä työssä ei tule koskaan täydelliseksi. Itseään on kehitettävä jatkuvasti. Mutta juuri tämä on unelma-ammattini. En tiedä mitään parempaa, mitä voisin tehdä.

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen asiantuntija.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Kielet

enEnglish
fiFinnish
svSwedish

Erityisosaaminen

 • Kasvojen korjaava kirurgia
 • Vammakirurgia
 • Syöpäkirurgia
 • Suusyöpäkirurgia

Koulutus

 • Plastiikkairurgian erikoislääkäri
 • Plastiikkakirurgian dosentti

Tärkein työkokemus:

 • HUS plastiikkakirurgian klinikka 2001 alkaen.
 • Keskittynyt kasvokirurgiaan vuodesta 2007
 • Kasvojen korjaavan kirurgian suppea erityiskoulutus 2007
 • HUS:n kasvonsiirtoryhmän johtaja 2011 lähtien

Jäsenyydet

 • Suomen plastiikkakirurgiyhdistys 2001
 • Suomen kirurgiyhdistys 2002
 • Leuka- ja kasvokirurgiyhdistys 2006

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.