Gastroskopia on erinomainen toimenpide ylävatsan tutkimiseen

Ylävatsa oireilee monin tavoin, ja oireiden takaa löytyy useita syitä. Suun kautta tehtävä tähystys on Helsinki Hospitalin kirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoislääkärin Pälvi Vennon mukaan erinomainen tapa selvittää ylävatsan tilaa.

Ylävatsa kattaa ruokatorven, mahalaukun ja pohjukkaissuolen muodostaman alueen sekä maksan, sapen ja haiman. Ylävatsan alueella ilmenevät vaivat ovat Helsinki Hospitalin kirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoislääkärin Pälvi Vennon mukaan yleisiä.

Tyypillisimpiä ylävatsan oireita ovat mahakipu, turvotus ja täyteläisyyden tunne, pahoinvointi, röyhtäily ja refluksin oireet, eli rinnassa tuntuva närästys ja happaman mahansisällön nousu suuhun.

Terveelliset elämäntavat ovat paras tapa pitää huolta ylävatsan hyvinvoinnista. Huonot ruokatottumukset, ylipaino, alkoholinkäyttö ja tupakointi altistavat ylävatsavaivoihin.

”Myös särkylääkkeet jatkuvasti käytettynä ärsyttävät vatsan limakalvoja”, Vento kertoo.

Useimmat ylävatsan oireet ovat toiminnallisia ja liittyvät suolikanavan yliherkkyyteen.  Jos oireet viittaavat refluksitautiin tai haavatautiin voidaan aloittaa lääkehoitokokeilu ilman tähystystä.

”Esimerkiksi närästykseen annetaan happosalpaajaa, ja jos se toimii, niin ollaan tyytyväisiä. Jos oireet eivät katoa tai ne palaavat uudestaan, aloitetaan jatkotutkimukset”, Vento avaa.

Vakavammat oireet vaativat lisätutkimuksia

Tietyt ylävatsan oireet vaativat kuitenkin Vennon mukaan tarkempia tutkimuksia. Jos potilas on esimerkiksi yli 50-vuotias ja oire on uusi, tai jos oireisiin liittyy laihtumista, anemiaa, nielemisvaikeuksia tai pahoinvointia, on laajempiin tutkimuksiin, kuten esimerkiksi tähystykseen, eteneminen aiheellista.

”Jos on mitään merkkejä verenvuodosta, kuten verinen oksennus tai musta uloste, on syytä lähteä päivystykseen”, Vento lisää.

Vastaanotollaan Vento selvittää ensin potilaan taustat, kuten ruokailutottumukset. Seuraavaksi otetaan laboratoriokokeita, joissa tarkistetaan esimerkiksi maksa-arvot ja hemoglobiini. Verikokeilla voidaan myös selvittää, voisiko oireiden takana olla keliakia tai anemiaa.

”Maksan, sappirakon ja haiman tilannetta voidaan tutkia ultraäänitutkimuksella”, Vento toteaa.

Joskus potilaan elimistöstä löytyy helikobakteeri, joka aiheuttaa haavatautia ja mahasyövälle altistavaa kroonista mahalaukun limakalvon surkastumista. Nykyisin harvinainen helikobakteeri-infektio voidaan häätää pois lääkkeillä.

”Helikobakteerilöydöksestä ei kannata kuitenkaan iloita heti. Se ei nimittäin usein oireile lainkaan, vaan tutkitun oireen taustalla voi olla vielä jokin aivan toinen syy”, Vento muistuttaa.

Ylävatsan oireita tutkittaessa onkin Vennon mukaan hyvä tiedostaa, että oireen syy voi piillä jossain muualla.

”Esimerkiksi paksusuolen syöpä voi aiheuttaa vatsan turvotusta ja sepelvaltimotauti taas voi oireilla närästyksenä”, Vento avaa.

Gastroskopia on tehokas tapa tutkia ylävatsaa

Erinomainen keino tutkia ylävatsaoireita on gastroskopia eli suun kautta tehtävä tähystys. Gastroskopia on vastaanotolla tehtävä nopea, tosin hieman epämiellyttävältä tuntuva tutkimus, jossa tähystin viedään puudutetun nielun kautta ruokatorveen ja edelleen mahalaukkuun. Ennen gatsroskopiaa täytyy olla kuusi tuntia syömättä.

”Koepalan voi tuntua pienenä nipistyksenä ja tutkimuksen jälkeen nielu voi tuntua puutuneelta parin tunnin ajan, mutta muuten tutkimus on kivuton”, Vento kertoo.

Vennon mukaan gastroskopiassa voidaan tarkistaa tehokkaasti ruokatorven, mahalaukun ja pohjukkaisuolen limakalvojen kunto sekä havaita mahdollinen keliakia tai helikobakteeri. Tähystämällä saadaan selko siitä, johtuuko refluksitauti ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen väljyydestä tai esimerkiksi palleatyrästä.

”Myös maksakirroosin viittaavat oireet on mahdollista havaita gastroskopian avulla”, Vento avaa.

Mikäli tähystyksessä havaitaan kasvain tai muu muunnos, siitä otetaan koepala, joka lähetetään patalogille tutkittavaksi. Vaikka ylävatsan alueen syövät ovat melko harvinaisia, on ylävatsan toistuvat oireet silti syytä tutkia tarkkaan.

”Vaikka gastroskopiassa ei löytyisikään mitään, on se silti aina helpotus potilaalle”, Vento tiivistää.

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.