Korvalääkäri on pienen alueen kokonaisvaltainen spesialisti

Korva-, nenä- ja kurkkutaudit käsittävät anatomisesti pienen osan kehosta. Kyseessä on silti laaja lääketieteen erikoisala. Potilasmäärät ovat isoja, ja vakavien sairauksien seulominen tavallisen oireen joukosta on haastavaa. Korva-, nenä- ja kurkkutaudeissa on lukuisia taustatekijöitä, ja potilaan huolellinen tutkiminen vakavampien sairauksien, kuten syöpäkasvainten, poissulkemiseksi on ensisijaisen tärkeää. Korva-, nenä- ja kurkkutaudit vaativatkin lääkäriltä vihkiytymistä, jatkuvaa uuden oppimista sekä useiden eri osa-alueiden syvällistä hallintaa.

Yleisimpiä korvan-, nenän- ja kurkun alueen oireita

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri hoitaa ylähengitysteiden tulehduksia, toimintahäiriöitä ja kasvaimia. Tyypillisimpiä oireita ovat nenän tukkoisuus, toistuvat poskisäryt ja paineen tunne kasvoilla, toistuvat poskiontelon tulehdukset, nielemisen ja äänenkäytön ongelmat, nieluoireet ja haavaumat sekä korvakipu ja kuulon häiriöt. Myös kuorsauksen ja uniapnean sekä sylkirauhasten ongelmien hoito kuuluvat korvalääkärin erikoisosaamiseen.

Korvalääkärin normaaliin tutkimukseen kuuluu korvien, nenän, nenäonteloiden ja nielun tutkiminen valolla ja mikroskoopilla sekä ylähengitysteiden tähystäminen videoendoskoopilla. Tähystyksessä nenän kautta nieluun viedään paikallispuudutuksessa pieni 5 mm läpimittainen kamera, jonka avulla pystytään arvioimaan tarkasti ylähengitysteiden rakenteita ja tulehdustiloja. Poikkeavista löydöksistä voidaan myös tarvittaessa ottaa koepala vastaanotolla paikallispuudutuksessa. Näin päästään nopeasti diagnoosiin ja suunnittelemaan hoitoa.

Joskus lääkehoitoa pitää avittaa kirurgisesti

Korvan, nenän ja kurkun alueella olevat sairaudet ovat usein tulehdusperäisiä, ja niitä voidaan hoitaa tehokkaasti lääkkeillä. Eri oireiden taustalla voi olla myös rakenteellisia tai mekaanisia esteitä. Tällöin pelkkä lääkehoito ei välttämättä auta, vaan tarvitaan kevyempiä toimenpiteitä tai leikkaushoitoa. Kevyimmät toimenpiteet, kuten tärykalvon puhkaisu tai poskiontelon punkteeraus, voidaan tehdä paikallispuudutuksessa vastaanottohuoneessa.

Joskus vaivan hoito vaatii kirurgiaa. Esimerkiksi nenän sivuonteloiden aukkoja voidaan avartaa tähystysleikkauksella ja nenän väliseinän vinoa rustoa voidaan oikaista nenähengityksen helpottamiseksi. Myös korvakäytävän tukkivat luukyhmyt ja kuuloluiden vauriot hoidetaan kirurgisella toimenpiteellä. Yleisin kaulan alueen kyhmy, jonka vuoksi potilas hakeutuu vastaanotolle, on suurentunut imusolmuke. Suurentuneen imusolmukkeen selvittely ja tarvittaessa poisto on korva-, nenä- ja kurkkutautilääkärin perustyötä.

Lääkkeiden kehittyessä kirurgian rooli korva-, nenä- ja kurkkutautien hoidossa on kuitenkin muuttunut. Usein kirurgia on monen summan jälkeen tuleva viimeinen vaihtoehto tai liitännäishoito lääkkeiden rinnalla. Esimerkiksi nenän polyyppitaudissa nenä voi mennä niin tukkoon, että annettu lääke jää nenän suulle eikä pääse vaikuttamaan oikeassa paikassa. Tällöin voidaan kirurgisella toimenpiteellä poistaa polyyppeja ja avata sivuonteloita, jotta lääkkeen teho paranee.

Pään ja kaulan alueen syövät ovat harvinaisia

Korva-, nenä- ja kurkkutaudeissa esimerkiksi nenän vaivat tai kuorsaus ovat pitkälti elämänlaatua heikentäviä ongelmia, jolloin potilas voi itse arvioida, toivooko niihin apua. Joskus vaivojen taustalla voi kuitenkin olla myös jotain vakavaa, kuten syöpäkasvain. Pään- ja kaulan alueen syövät ovat melko harvinaisia. Uusia pään- ja kaulansyöpiä todetaan Suomessa noin 800 vuodessa ja nenän sivuonteloiden syöpiä noin 50 vuodessa.

Kuten monien muidenkin syöpien kohdalla, varhainen diagnoosi voi parantaa ennustetta ja tarkalla etukäteisselvittelyllä varmistetaan optimaalinen hoito. Hälyttäviä oireita ovat haavaumat suuontelossa ja nielussa, pitkittynyt kipu ja ylimääräisen tunne ylähengitysteissä, selittämätön verenvuoto, nielemisvaikeudet ja siihen liittyvä laihtuminen, äänenkäheys, joka on kestänyt yli kaksi viikkoa ilman selvää syytä, nenän toispuoleinen tukkoisuus, kaulapatti, johon ei ole selvää syytä, sekä kuulon äkillinen häviäminen. Tällöin on hyvä hakeutua viipymättä korva-, nenä- ja kurkkutautilääkärin vastaanotolle.

Helsinki Hospitalissa pääset suoraan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Erityisosaamiseemme kuuluu kaulan ja pään sekä nenän ja nenän sivuonteloiden sairauksien ja kasvaimien vaativa kirurginen hoito sekä kuorsauksen ja uniapnean ongelmat. Varaa aika.

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.