Katso video

Eläköön

taide ja
helene20

Pandemia vaikuttaa meihin kaikkiin, mutta emme suostu antamaan periksi. Taistelemme varjoja vastaan valolla, kuten lapsena loukkaantunut ja koko elämänsä kivuista kärsinyt Helene Schjerfbeck (1862-1946) teki.  Jos Helene eläisi ajassamme, pystyisimme auttamaan. Aikamme taitelijoiden kivut ovat kuitenkin muualla, koronaviruksen viedessä heidän työmahdollisuutensa. Siksi käynnistimme keväällä 2020 projektin yhdessä Villa Gyllenbergin kanssa: kaikki taideprojektit eivät saa peruuntua, sillä poikkeuksellinen aika poikii varmasti uusia mestariteoksia.

Syyskuussa järjestetyssä HELENE20-taidenäyttelyssä ja lokakuun huutokaupassa esiteltiin kuuden mukaan valitun nuoren taiteilijan teokset, joiden inspiraationa on ollut kohtaaminen itse mestarin kanssa – katso lyhytelokuva. Teosten tuotto lahjoitettiin lyhentämättömänä Syöpäsäätiölle ja suomalaiseen syöpätutkimukseen.

Autetaan toisiamme lisäämällä valonpilkahduksia tähän varjojen ja epävarmuuksien täyttämään aikaan. Tue taiteilijoitamme tutustumalla teoksiin ja jakamalla tietoa taidetukiprojektistamme.

Teokset

Elli Maanpää
Helenen peilikuva

koko 53 x 38 x 4,5 cm

“Halusin kuvata juuri niitä vuosia, kun Helene oli täynnä elämää. Teokseni on maalattu kierrätetylle peilille, näin kutsun kaikki kohtaamaan muotokuvassa myös itsensä elävänä, vahvana. Meillä on vain yksi elämä, ja se kannattaa elää täysillä.”

Janne Jääskeläinen
Toivo – varjosta valoon

koko 146 x 96 cm

”Pandemian keskellä halusin myös itse maalata työn, jossa olisivat vahvasti esillä varjo ja epävarma tuntematon. Kuitenkin ennen kaikkea halusin, että teoksessa , jonka kanssa eläisin seuraavat kuukaudet olisi läsnä myös valoa ja toivoa. Näin se voisi antaa myös itselleni uskoa tulevaan luomisprossessin aikana.”

Aura Latva-Somppi Maisema, valoa ja varjoa

koko 20 x 20 x 15 cm

“Tämän kesän olen työskennellyt lapsuuden kodin pihalla omenapuiden alla. Tällaisina aikoina elämän ihmeellisyys ja sen esille tuominen on tärkeintä. Elämässä ja keramiikassa on jokaisessa vaiheessa läsnä yllätyksen, kaaoksen, mokaamisen ja lumoutumisen mahdollisuus.”

Emilio Mäkipää
Lintu

koko 90 x 150 cm

“Taide ei aina ole vain koristetta seinällä. Tekemäni graffititeos sijaitsee Espoon Matinkylän alikulkutunnelissa. Juuri ennen kuin aloin maalata sitä, hyvä ystäväni menehtyi. Hänen muistonsa kunnioittaminen oli ainoa mahdollisuus. Lintu osa teosta ja muistuttaa: taide tuo voimaa vaikeina hetkinä.”

Marika Schulze
Omakuva

koko 62 x 44,5 cm

”Tajusin, että omakuvan tekemisen perimmäinen tavoite on saavuttaa kokonaisuuden tunne. Kun pystyt olemaan tyytyväinen työhösi, olet sujut sekä itsesi että ympäristösi kanssa. Luulen, että maalausprosessi on ollut Helenellekin aina tutkimusta; vaikka ei etsi mitään tiettyä, löytää silti merkityksellisiä asioita.”

Alma Peltola
Luokka
Iirikset

koko 29 x 24 cm (Luokka), 45 x 36 cm (Iirikset)

“Teokseni ovat osa kokonaisuutta, jossa tutkin unkarilaisia juuriani. Käsittelen toisen kotimaani muistoja, valoja ja varjoja, menneitä ja tulevia. Helenen omakuva vuodelta 1945 on muuttunut minulle voimakuvaksi – tuntuu, että saan siitä luottoa ja tulevaa kohtaan. Kyllä me tästä syksystäkin selvitään, mennään vain päivä kerrallaan.”

Yhteistyössä

Helsinki Hospital on olemassa, jottei kenenkään tarvitse kärsiä turhasta kivusta. Kirurgian huippuosaajien perustama lääkärikeskus ja yksityissairaala on 100% suomalainen ja yksi Pohjoismaiden johtavista sairaaloista muun muassa selkäkirurgiassa ja rintasyöpäleikkauksissa.

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.