Valikko Sulje
Katso video

Helene20

Taide luo valoa varjoihimme

Pandemia vaikuttaa meihin kaikkiin, mutta emme suostu antamaan periksi. Taistelemme varjoja vastaan valolla, kuten lapsena loukkaantunut ja koko elämänsä kivuista kärsinyt Helene Schjerfbeck (1862-1946) teki.  Jos Helene eläisi ajassamme, pystyisimme auttamaan. Aikamme taitelijoiden kivut ovat kuitenkin muualla, koronaviruksen viedessä heidän työmahdollisuutensa. Siksi käynnistimme tämän projektin yhdessä Villa Gyllenbergin kanssa: kaikki taideprojektit eivät saa peruuntua, sillä poikkeuksellinen aika poikii varmasti uusia mestariteoksia.

Projektiimme on nyt valittu mukaan kuusi nuorta taiteilijaa 114 hakijan joukosta. Heille tarjosimme inspiroivan kohtaamisen itse mestarin kanssa, jonka jälkeen he syventyvät kesän 2020 ajan omaan tulkintaansa. Projektissa syntyneet teokset huutokaupataan marraskuun lopussa ja varat lahjoitamme hyväntekeväisyyteen. Kiitos mielenkiinnostasi, voit seurata projektin etenemistä myös sosiaalisessa mediassa. Autetaan toisiamme lisäämällä valonpilkahduksia tähän aikaan.

Katso HELENE20-lyhytelokuva

Taiteilijat

Elli Maanpää (s. 1985)

Olen Helsingissä asuva taidemaalari ja animaatio-ohjaaja. Työskentelen akryylimaaleilla veistäen väreistä narratiivisia maalauksia. Pyrin ylittämään perinteisen litteän maalauspohjan muun muassa täydennetyn todellisuuden avulla ja maalaamalla kierrätetyille esineille. Olen valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteen laitokselta ja animaatio-ohjaajaksi Turun Taideakatemiasta. Mielestäni Helene Schjerfbeck on vailla vertaa määrätietoisten ja ilmaisuvoimaisten siveltimenvetojensa ansioista.

Katso video
Katso video

Janne Jääskeläinen (s. 1986)

Olen kuvataiteilija ja työskentelen työhuoneellani Espoossa. Palasin Suomeen vuonna 2016 vietettyäni vuosikymmenen Firenzessä opiskellen ja opettaen klassista öljyvärimaalausta sekä kuvanveistoa. Opetan myös nykyään perustamassani klassiseen kuvataiteeseen suuntautuneessa Ateljee Espoo -kuvataidekoulussa. Minua koskettaa syvästi koko uransa terveysvaivoista ja vaihtelevasta vastaanotosta kärsineen Schjerbeckin usko taiteeseen. Hän jatkoi monista haasteista huolimatta ja kykeni työskentelemään uudistuen yhä uudelleen aikansa vallitsevien trendien edelläkävijöiden mukana.

Aura Latva-Somppi (s. 1995)

Olen helsinkiläinen kuvataiteilija ja kokeellisen muotoilun maisteriopiskelija. Taustani taiteentekijänä ulottuu laajalle mutta viime vuodet olen keskittynyt keramiikan työstämiseen. Teoksissani on suloa ja uhoa, konseptit kumpuavat vilpittömyyden ja uteliaisuuden lähtökohdista. Helene Scherfbeckin teoksissa näen itsepintaisen herkkää pohdintaa esittämisestä ja sen tavoista. Etenkin omakuvissaan Scherfbeck mielestäni käsittelee kauniisti subjektin ja objektin merkityksiä ja niiden välisiä suhteita — katsomista ja katsotuksi tulemista.

Katso video
Katso video

Emilio Mäkipää (s. 1994)

Olen graffiti-ja katutaiteilija sekä graffitikouluttaja. Olen tehnyt katutaidetta ja graffiteja yli kymmenen vuotta ja pystynyt luomaan harrastuksestani itselleni ammatin. Olen opiskellut kuvataidetta kahdessa eri taidekoulussa ja työskennellyt eri museoiden ja yritysten kanssa tehden maalauksia ja opettaen graffittien maalamista. Luonto on itselleni henkireikä ja siksi linnut ovat toistuva teema maalauksissani. Schjerfbeckin Omakuva, valoa ja varjoa tuo itselleni mieleen rohkeuden – miten kuvata itseään mitään kaunistelematta tai siloittamatta.

Marika Schulze (s. 2001)

Valmistun ylioppilaaksi tänä vuonna Tampereelta Tammerkosken lukiosta. Taiteessa minua kiehtoo arkisten tapahtumien kuvaaminen. Inspiraatiota ihmisen olemuksen kuvaamiseen saan kaupunkielämästä, koska se on täynnä epätäydellisyyksiä, kuten roskien peittämiä katuja ja töhrittyjä mainostauluja. Epätäydellisyys on yksi tärkeimmistä teemoista taiteessani, koska teosteni avulla yritän ymmärtää mitä on olla ihminen. Myös Helene Schjerfbeck on minulle suuri inspiraation lähde.

Katso video
Katso video

Alma Peltola (s. 1990)

Olen unkarilais-suomalainen kuvataiteilija ja kuvataidekasvattaja. Olen kiinnostunut muistamisen logiikasta ja paikkasidonnaisuudesta. Työskentelen usein sarjallisesti vaihtelevin tekniikoin, ja välineitäni ovat maalaus, grafiikan tekniikat, valokuva ja installaatiot. Helene Schjerfbeckin teos Omakuva, Valoa ja varjoa on suosikkini Schjerfbeckin omakuvista: pelkistetty, herkkä, rehellinen ja intensiivinen. Muoto piirtyy esiin pelkällä valon eleellä. Eteerisen tunnelman rikkovat kipakat vedot ja voimakkaat siveltimenjäljet, kuin viestien: ”ei minusta noin helpolla päästä!”.

Helsinki Hospital on olemassa, jottei kenenkään tarvitse kärsiä turhasta kivusta. Kirurgian huippuosaajien perustama lääkärikeskus ja yksityissairaala on 100% suomalainen ja yksi Pohjoismaiden johtavista sairaaloista muun muassa selkäkirurgiassa ja rintasyöpäleikkauksissa.

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.