Diabetekseen liittyvät haavat

Karkeasti arvioituna noin kymmenen prosenttia väestöstä sairastaa diabetesta. Diabatekseen liittyy erilaisia komplikaatioita, joista jalkahaava aiheuttaa eniten sairaalahoitopäiviä. Elinaikanaan noin joka viides diabeetikko saa jalkahaavan. Näistä tapauksista noin 20 prosenttia päätyy alaraaja-amputaatioon. Amputaation lopullisena syynä on usein verenkiertohäiriöstä johtuva kudoskuolio tai hankala infektio. Yleensä amputaation taustalla on aina ensin jalan haava.

Ennalta ehkäisyn rooli on jalkahaavojen hoidossa erittäin tärkeä ja siihen pitäisi panostaa Suomessa nykyistä huomattavasti enemmän. Jalkapohjassa alkavat muutokset, kuten känsät tai kovettumat, tulisi huomata mahdollisimman varhain.

Kun haavaongelma ilmenee, sitä pitäisi hoitaa moniammatillisena työnä yksilöllisesti ja määrätietoisesti. Haavan luonteesta riippuen tässä työssä voidaan tarvita useamman erikoislääkärin osaamista (esim. diabetologin, verisuonikirurgin, infektiolääkärin, ortopedin, ja plastiikkakirurgin). Lisäksi tarvitaan haavahoitajan, jalkaterapeutin ja esimerkiksi apuvälineteknikon osaamista.

Ongelma diabetekseen liittyvien haavojen hoidossa on Suomessa ensinnäkin se, että perusterveydenhuollon kyky ja kapasiteetti huolehtia tarvittavista ennaltaehkäisevistä toimista on puutteellinen. Lisäksi potilaiden pääsy kunnallisten sairaaloiden moniammatillisten jalkatyöryhmien arvioon on monin paikoin vaikeaa ja hoitojonot ovat pitkiä. Tämä johtaa haavojen tarpeettomaan pahenemiseen ja todennäköisesit turhiin amputaatioihin. Toisaalta yksityinenkään terveydenhuolto ei ole tähän mennessä pystynyt tarjoamaan todellista moniammatillista hoitoa diabeetikoiden jalkaongelmiin.

Soita meille
09 417 00100

ma-to 9.00-18.00
pe 9.00-15.00

Teitä palvelee

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Lääketieteen tohtori, Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Dosentti, kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.