Painehaavat

Painehaavalla tarkoitetaan paikallista ihon tai sen alla olevan kudoksen vauriota, joka ilmaantuu yleensä kehon luisen ulokkeen kohdalle. Sen aiheuttaa paine tai paine ja kudosten venyttyminen yhdessä.

Jopa joka kymmenennellä sairaalassa vuodeosastohoidossa olevista potilaista on jonkinasteinen painehaava tai -vaurio. Jos ihminen joutuu vamman tai sairauden takia vuodepotilaaksi, ihon rikkoontumisen riski nousee huomattavasti. Erityisen suuri painehaavan riski on tehohoidossa olevilla henkilöillä, lonkkamurtuman saaneilla vanhuksilla ja selkäydinvammapotilailla, joilla voi olla liikkumista estävän halvausoireen ohella myös ihon tuntopuutoksia.

On oleellista ymmärtää, että palautumaton kudoskuolio voi syntyä riskipotilaalle jo muutamien tuntien aikana ja siksi ennaltaehkäisy erikoispatjoilla ja asentohoidoilla on painehaavaongelman tehokkainta hoitoa.

Syvien lihakseen tai luuhun ulottuvien painehaavojen hoito on erittäin hankalaa ja pitkäkestoista ja useinkin lopullinen paraneminen edellyttää leikkaushoitoa. Painehaavan korjausleikkauksessa koko haavaonkalo leikataan pois terveen kudoksen myötäisesti ja syntynyt kudospuutos peitetään paikallisella, hyvin verenkierrotetulla kielekkeellä. Jälkihoidossa leikkaushaavan paraneminen varmistetaan yksilöllisin asentohoidoin. Esimerkiksi lantion alueen painehaavaleikkausten jälkeen istuminen kielletään usein vähintään kuukaudeksi.

Kertaalleen parantuneen painehaavan uusiutumisriski on melko suuri, ellei haavalle altistaviin tekijöihin puututa määrätietoisesti. Siksi potilaan ja hänen omaistensa tulee olla tietoisia oikeista apuvälineistä ja haavariskiä vähentävistä elintavoista. Painehaavojen laadukas hoito sisältää haavan paikallishoidon ja leikkaushoidon ohella kunkin potilaan yksilöllisen painehaavariskin arvion sekä suunnitelman parhaista ennaltaehkäisevistä apuvälineistä.

Soita meille
09 417 00100

ma-to 9.00-18.00
pe 9.00-15.00

Teitä palvelee

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Lääketieteen tohtori, Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Dosentti, kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.