Verenkiertoperäiset haavat

Alaraajalaskimoiden vajaatoiminta on yleisin verenkiertoperäisen säärihaavan syy. Sitä kutsutaan kansanomaisesti suonikohjusairaudeksi. Näkyvät suonikohjut eivät kuitenkaan välttämättä tarkoita laskimoiden merkittävää vajaatoimintaa ja toisaalta laskimoiden merkittävä vajaatoiminta voi ilmetä ilman näkyviä suonikohjuja. Laskimosairaus johtaa krooniseen turvotukseen ja ihon pigmentaatiomuutoksiin, jotka yleensä edeltävät haavan syntyä. Ylipainoisuus ja korkea ikä lisäävät laskimosäärihaavan riskiä.

Toinen yleinen alaraajahaavojen aiheuttaja on valtimokovettumatauti. Sen riskitekijöitä ovat muun muassa diabetes ja tupakointi. Alaraajojen tukkiva valtimotauti voi johtaa verenkiertohäiriöön, jolloin raaja ei saa riittävästi verta ja happea. Sen seurauksena pienetkään ihovauriot eivät parane, jolloin ne voivat johtaa suurempiin haavoihin. Jos verenkiertohäiriöitä ei saada korjattua, voidaan lopulta joutua turvautumaan amputaatioon.

Valtimo- tai laskimovian korjaamismahdollisuudet arvioi verisuonikirurgi. Hoidossa tärkeintä on pyrkiä löytämään paranemattoman haavan syy: onko kyseessä laskimo- vai valtimoperäinen haava vai onko taustalla jokin muu tekijä. Alaraajahaavan taustalla voivat olla myös eräät harvinaisemmat tulehdussairaudet ja ihon syöpäkasvaimet.

Helsinki Hospitalin haavakeskus tarjoaa alaraajahaavojen diagnostiikkaan ja hoitoon moniammatillisen tiiminsä osaamista. Esimerkiksi kookas säärihaava voidaan korjata ihonsiirtoleikkauksella, kunhan haavan taustatekijät on selvitetty tarkasti ja hoidettu mahdollisuuksien mukaan yhdessä verisuonikirurgin kanssa.

Laskimohaavan uusiutuminen on yleistä ja se riippuu pitkälti siitä, kuinka hankala laskimoiden vajaatoiminta on. Laskimohaavapotilaan tulee useimmiten sitoutua lääkinnällisen hoitosukan pysyvään käyttöön.

Soita meille
09 417 00100

ma-to 9.00-18.00
pe 9.00-15.00

Teitä palvelee

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Lääketieteen tohtori, Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Dosentti, kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.