Ihokasvaimet

Papilloomavirus aiheuttaa hyvänlaatuisia ihokasvaimia eli syyliä. Virukset tarttuvat kosketustartuntana ja aiheuttavat yksittäisiä tai rykelmäisiä muodostumia.

Tavallinen syylä (verruca vulgaris) on yleinen lapsilla ja nuorilla ja esiintyy yleensä käsissä ja jaloissa. Alkuun sileäpintainen pyöreä papula muuttuu kasvaessaan nystyräiseksi, muuta ihoa vaaleammaksi, kukkakaalimaiseksi muodostelmaksi. Syylä voi ilmaantua lyhyessä ajassa ja jäädä joskus useaksi vuodeksi.

Jalkapohjan syylät (verrucae plantares) ovat usein kivuliaita, koska ne kasvavat kehon painon takia ihon sisälle. Toisinaan vierekkäiset syylät yhdistyvät muodostaen mosaikkimaisen muodostuman. Syylät voivat kovettua känsien näköisiksi ja niiden ympärille voi myös muodostua känsää. Jalkapohjan syylät ovat vaikeahoitoisia.

Visvasyylät (Condyloma acuminatum) tarttuvat sukupuoliteitse ja niitä esiintyy sukuelinten tai peräaukon alueella. Syyliä voi olla sekä iholla että limakalvolla, kuten virtsaputkessa. Tietyt visvasyylää aiheuttavat virustyypit voivat aiheuttaa naisilla kohdunkaulan syöpää ja niitä vastaan voi nykyisin suojautua rokotuksella.

Syylät paranevat terveellä ihmisellä tavallisesti ilman hoitoakin, mutta paranemista voidaan nopeuttaa erilaisilla paikallishoitoaineilla, nestetyppijäädytyksellä, diatermialla ja monentyyppisillä laserhoidoilla. Hoitomenetelmä valitaan tapauskohtaisesti huomioiden mahdolliset aikaisemmat hoitoyritykset, syylän paikka ja koko sekä toipumiseen käytettävissä oleva aika. Pienet syylät paranevat parillakin hoidolla, mutta varsinkin jalkapohjien kookkaissa syylissä hoitokertoja tarvitaan useampia.

Ohjeita syylien laserhoitoa varten

Hoitoa varten varataan aika ihotautien erikoislääkärille. Hoito voidaan tehdä ensikäynnillä. Syylien hoidossa ei yleensä käytetä puudutetta. Lapsilla puuduttavan voiteen käyttö on kuitenkin suositeltavaa. Syyliin voi laittaa esim. Emla-laastarin noin tunti ennen hoitoaikaa. Jälkihoidoksi kotona riittää pesut ja laastari.

Jalkapohjan syyliä hoidettaessa neulapuudutus on usein aiheellinen. Hoidon jälkeen suihkuttelut lämpimällä vedellä edistävät toimenpidealueen paranemista. Jos kipu haittaa liikkumista, voi sairasloma olla tarpeen.

Luomet

Luomilla tarkoitetaan tavallisesti ruskeita pigmenttiluomia, mutta myös muita ihokasvaimia kutsutaan luomiksi. Luomia poistetaan sekä lääketieteellisin että esteettisin perustein. Poistomenetelmään vaikuttavat luomen sijainti, koko ja laatu. Luomien poisto laserilla on nopeaa ja ympäröivää kudosta säästävää. Luomen syvyydestä riippuen myös laser voi jättää jäljen.

Laserilla poistetaan yleisimmin rasvaluomia, varsiluomia ja ihonsisäisiä luomia. Tavallisia pigmenttiluomia ei poisteta laserilla.

Rasvaluomi (rasvasyylä, vanhuuden luomi, seborrooinen keratoosi) on hyvänlaatuinen ihokasvain. Alkuun ihonvärinen kohouma iho pinnalla muuttuu ajan myötä paksummaksi ja tummemmaksi. Luomia alkaa ilmestyä jo varhaisella aikuisiällä ja myöhemmällä aikuisiällä ne voivat muodostaa vartalolle laajoja mattoja. Taipumus rasvaluomiin on perinnöllinen.

Varsiluomi eli skin tag (fibroma molle) on hyvänlaatuinen ihokasvain, jonka mielipaikkoja ovat kaula ja kainalot. Pehmeä sidokudoksen täyttämä pussi kiinnittyy ihoon ohuen varren avulla. Varsiluomet koetaan usein epämiellyttävinä ja niitä poistetaan paljon myös kotikonstein.

Ihonsisäiset luomet eli intradermaaliluomet ovat vaaleanruskeita tai ihonvärisiä pieniä nystyröitä, jotka kohoavat verinahasta ihon pinnalle. Joskus luomista kasvaa karvoja. Myös intradermaaliluomet ovat hyvänlaatuisia, ja niiden aiheuttama haitta lähinnä kosmeettinen.

Pigmentti- eli ruskealuomi on nimensä mukaisesti ruskea ihon tasossa oleva läiskä tai ihosta kohoava näppylä. Pigmenttiluomien seuranta ja tarvittaessa poistaminen leikkaamalla on tarpeellista, koska osa luomista voi muuttua pahanlaatuiseksi ihokasvaimeksi eli melanoomaksi.

Ohjeita luomien laserhoitoa varten

Laserhoitoa varten varataan aika ihotautien erikoislääkärille. Hoito voidaan tehdä ensikäynnillä. Tavallisesti puudutusta ei tarvita, mutta tarvittaessa voidaan käyttää neulapuudutusta. Luomi poistetaan laserilla kerroksittain, ompeleita ei tarvita.

Toimenpiteen jälkeen hoitoalue punoittaa hieman ja alueelle muodostuu pieni rupi. Ruven irrottua luomen kohdalle jää joskus muuta ihoa vaaleampi alue. Luomen poistoon riittää yksi hoitokerta. Samalla hoitokerralla on mahdollista poistaa useita luomia.

Xanthelasmat ja miliumit

Xanthelasmat ja miliumit ovat hyvänlaatuisia tavallisesti silmäluomissa esiintyviä ihon kasvaimia. Ne voivat esiintyä yksittäisinä tai rykelminä. Sijaintinsa vuoksi ne ovat yleensä häiritseviä.

Xanthelasma eli keltakasvama on nimensä mukaisesti kellertävä, kolesterolia sisältävä kasvain. Xanthelasman esiintyminen saattaa joskus liittyä korkeisiin kolesteroliarvoihin. Xanthelasma voidaan poistaa perinteisesti leikkaamalla tai laserilla. Vaikka kosmeettinen tulos on molemmissa yleensä hyvä, voi kookkaiden kasvainten poisto jättää hoitoalueelle näkyvän jäljen.

Milium eli ns. luufinni on poskipäissä ja silmien seudulla esiintyvä pieni talimassaa sisältävä vaalea näppylä. Vauvoilla esiintyvät miliumit johtuvat talirauhasten kehittymättömyydestä ja ne häviävät yleensä itsestään. Aikuisilla miliumien esiintyminen voi liittyä ihon vaurioitumiseen auringonvalon tai voimakkaan käsittelyn seurauksena.

Ohjeita laserhoitoa varten

Hoitoa varten varataan aika ihotautien erikoislääkärille. Hoito voidaan tehdä ensikäynnillä. Miliumien tai pienten xanthelasmojen laseroinnissa ei tarvita puudutusta, mutta kookkaita xanthelasmoja poistettaessa neulapuudutus on aiheellinen.

Hoidon jälkeen luomialue voi punoittaa ja turvota jonkin verran, alueelle kehittyy pieni rupi. Toimenpidealueen suihkuttelu edesauttaa paranemista.