Liikakarvoitus

Ihon liiallisesta karvankasvusta voivat kärsiä sekä naiset että miehet. Liikakarvoitusta aiheuttavat perinnölliset ja hormonaaliset tekijät. Myös eräät lääkkeet, anaboliset steroidit ja tietyt maksan tai munuaisen sairaudet voivat lisätä karvankasvua. Syystä riippumatta karvoitusta voidaan vähentää laserkäsittelyillä. Androgeenisissä (miessukuhormonin liikatuotanto) häiriötiloissa käsittelykertoja tarvitaan tavanomaista enemmän.

Aleksandriittilaserhoito

Aleksandriittilaserhoito on kultainen standardimenetelmä liikakarvoituksen hoidossa. Aleksandriittilaserin laservalon aallonpituus (755nm) on optimaalinen tummien karvojen poistoon, sen sijaan aivan vaaleita karvoja ei laserhoidolla voi poistaa. Hoitokertojen määrä on yksilöllinen ja asetetusta tavoitteesta riippuvainen. Tavallisimmin hoitoja tehdään 4-10, hoitovälin ollessa vähintään 4 viikkoa. Hoitojen myötä karvoitus vähenee, mutta täydellistä tai elinikäistä karvattomuutta ei ole realistista tavoitella.

Diodilaserhoito

Diodilaserin valon aallonpituus on lähellä aleksandriittilaserin valon aallonpituutta. Siksi myös diodilaserhoito on tehokas menetelmä liikakarvoituksen hoidossa. Niillä tehoilla, joissa tutkimuksissa on saatu hyviä hoitotuloksia, diodilaser on kuitenkin aleksandriittilaseria kivuliaampi hoitovaihtoehto.

Nd:YAG-laserhoito

Nd:YAG-laser ei yleensä ole vaaleaihoiselle yhtä tehokas kuin aleksandriitti- tai diodilaser, mutta se on turvallisempi vaihtoehto tummaihoiselle. Sen laservalo imeytyy aleksandriitti- ja diodilaserin laservaloa syvemmälle ihoon. Hoidon vaikutus ihon tummaan pintakerrokseen on vähäinen.

Ohjeita laserhoitoa varten

Liikakarvoituksen laserhoidot tekee hoitoihin kouluttautuneet laserhoitajat. Hoitosarjaa varten varataan aina ensin vastaanottoaika ihotautilääkärille, joka tekee hoitolähetteen.

Laserhoidossa laservalo kulkeutuu karvan tummaan juurituppeen, kuumentaa sitä ja tuhoaa karvaa kasvattavia soluja. Kulkeutuessaan juurituppeen laservalo kuumentaa myös iholla mahdollisesti olevaa tummaa väriainetta eli pigmenttiä. Siksi ihon liika pigmentti (rusketus) altistaa ihon palamiselle.

Ennen hoitoa auringossa oleilua ja ihon ruskettumista vältetään 4-6 viikon ajan. Aurinkoisena vuodenaikana ihon suojaamisessa auttaa korkeakertoimisen auringonsuojavoiteen (k50) käyttö.

Karvat höylätään huolellisesti ennen laserhoitoa. Hoito tuntuu nopeana ohimenevänä poltteena hoidettavalla ihoalueella. Laitteen jäähdytysmekanismi lievittää hoidonaikaista kipua.

Hoidon jälkeen voi peseytyä normaalisti, mutta auringonottoa vältetään viikon ajan. Laserhoidolla tuhotut karvatupet työntyvät ihosta ulos noin 1-2 viikon kuluttua hoidosta. Tätä seuraa karvaton vaihe, jonka pituus vaihtelee parista viikosta useisiin kuukausiin. Hoitoja tehdään tavallisesti 4-8. Myöhemmin ns. ylläpitohoidot ovat mahdollisia.