Verisuonihäiriöt

Hämähäkkiluomi (spider naevus) muodostuu kirkkaanpunaisesta pienestä keskussuonesta ja säteittäisesti sen ympärille levittäytyvistä laajentuneista hiussuonista. Se esiintyy yleensä kasvoilla ja on yleinen kaikenikäisillä.

Hämähäkkiluomen hoito on helppoa KTP- tai Nd:YAG-laserilla. Laservalo kuumentaa verisuonissa olevan veren valkuaisaineita ja saa aikaan niiden koaguloitumisen. Suonet kuumenevat sisältäpäin ja umpeutuvat.

Ohjeita laserhoitoa varten

Hämähäkkiluomen hoitoa varten varataan aika ihotautien erikoislääkärille. Hoito voidaan tehdä ensikäynnillä.

Hoidon jälkeen ihoalue punottaa hieman. Ihoa voi kuitenkin pestä normaalisti, kunhan hankaamista vältetään. Myös saunaa ja voimakasta fyysistä rasitusta vältetään parin päivän ajan.

Laserhoidon tulos on nähtävissä noin viikon kuluttua hoidosta. Kertahoito on yleensä riittävä, mutta tarvittaessa hoito voidaan toistaa 2-3 viikon kuluttua.

Pintaverisuonet

Kasvojen tai alaraajojen alueella risteilevät pinnalliset hiusverisuonet ovat yleisiä. Niille altistavat ruusufinnitauti, UV-säteily, tupakointi, pitkäaikainen kortisonin käyttö sekä verenpainetauti. Myös iän myötä tapahtuva ihon oheneminen lisää hiussuoniongelmia. Näitä ns. katkenneita verisuonia voi kuitenkin ilmaantua myös ilman erityistä syytä.

Pienten punaisten hiusverisuonten hoitoon soveltuu hyvin KTP-laser. Kookkaammissa ja varsinkin sinertävissä hiussuonissa on Nd:YAG-laser käytetympi.

Laserhoidon teho verisuonimuutosten hoidossa perustuu laservalon kykyyn kuumentaa ja koaguloida veren valkuaisaineita. Hoidettavat hiusverisuonet kuumenevat sisältä käsin ja umpeutuvat. Hoitokertojen määrä on asetetusta tavoitteesta ja hiussuonten määrästä riippuvainen. Tavallisesti hoitoja tehdään 2-5.

Ohjeita laserhoitoa varten

Pintaverisuonien hoitoa varten varataan aika ihotautien erikoislääkärille. Hoito voidaan yleensä tehdä jo ensikäynnillä. Ennen laserkäsittelyä ihon ruskettumista vältetään 4-6 viikon ajan. Ihon suojaaminen korkeakertoimisella auringonsuojavoiteella (k50) on suositeltavaa aurinkoisena vuodenaikana.

Hoitoon tullaan ilman meikkiä. Hoidoissa ei käytetä puudutusta, joka saattaisi supistaa pintasuonia. Alueen kuumottelua voidaan kuitenkin hoidon jälkeen viilentää kylmäpussilla.

Kasvojen alueelle tehdyn hoidon jälkeen iholla voi esiintyä punotusta ja turvotusta parin päivän ajan. Jos hoitoalueelle muodostuu kevyttä rupea, annetaan ruven kuivua ja irrota itsestään. Ihoa voi pestä normaalisti, mutta saunomista ja voimakasta fyysistä rasitusta vältetään parin päivän ajan.

Hoidon tulos on arvioitavissa 1-2 viikon kuluttua. Jos uusintahoitoja tarvitaan, tehdään seuraava laserkäsittely aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisestä. Hoitovälin aikana iho suojataan auringolta.

Alaraajojen alueelle tehdyn laserhoidon jälkeen fyysistä rasitusta vältetään noin viikon ajan. Tukisukkien käyttö on suositeltavaa. Hoidon tulos on arvioitavissa 1-2 kuukauden kuluttua, jolloin myös uusintahoito on mahdollinen. Alaraajoihin voi hoidetulle alueelle jäädä punoittavia tai ruskeita jälkiä, jotka vaalenevat ja useimmiten häviävät kokonaan 3-6 kuukauden kuluessa.

Tuliluomet ja hemangioomat

Tuliluomi (naevus flammeus) on synnynnäinen, ihon tasossa oleva hyvänlaatuinen verisuonikasvain. Luomen väri vaihtelee vaaleanpunaisesta voimakkaan tummanpunaiseen ja voi syventyä iän myötä. Raajan alueella oleva tuliluomi ei luonnollisesti ole yhtä häiritsevä kuin kasvoalueelle levittyvä.

Tuliluomia voidaan hoitaa KTP-, aleksandriitti- ja Nd:YAG-lasereilla sekä IPL-valoimpulssilaitteella. Hoitokertojen määrään vaikuttavat mm. tuliluomen laajuus, väri ja asetettu hoitotavoite. Tuliluomi voi useiden hoitojen myötä hävitä kokonaankin, mutta tavallisimmin hoitotuloksena on luomen vaaleneminen.

Hemangioomat ovat ihosta koholla olevia kirkkaanpunaisia tai tummanpunaisia verisuonikasvaimia. Näitä ovat vastasyntyneillä yleiset mansikkaluomet (häviävät yleensä itsestään kouluikään mennessä) ja aikuisille iän myötä kehittyvät kirsikkaluomet. Pieniä hemangioomia voi helposti samankin hoitokäynnin aikana laseroida lukuisia. Kookkaiden, helposti vuotavien hemangioomien kohdalla hoitokertoja tarvitaan useita.

Ohjeita laserhoitoa varten

Tuliluomien ja hemangioomien laserhoitoa varten varataan aika ihotautien erikoislääkärille. Hoito voidaan tehdä jo ensikäynnillä. Ennen laserhoitoa ihoalue suojataan auringolta 4-6 viikon ajan. Aurinkoisena vuodenaikana suojaamisessa auttavat korkeakertoimiset auringonsuojavoiteet (k50). Puuduttavan voiteen käyttö on suositeltavaa lapsipotilailla.

Hoidon jälkeen hoidettu ihoalue voi turvota hieman. Verisuoniluomi saattaa myös tummua, ja joskus luomen alueelle muodostuu kevyttä rupea. Mahdollinen rupi irtoaa aikaa myöden itsestään. Ihoa voi kuitenkin pestä kevyesti. Saunomista ja fyysistä rasitusta on kuitenkin syytä välttää parin päivän ajan.

Hoidon tulos on arvioitavissa 1-2 viikon kuluttua. Mahdollinen uusintahoito tehdään aikaisintaan 4 viikon kuluttua ensimmäisestä hoidosta. Hoitovälin aikana iho suojataan auringolta, muuten aurinkosuojausta ei tarvita.

Verisuonilaajentuma

Mustikkahuuli eli huulikohju (venous lake) on hyvänlaatuinen tummansininen laskimolaajentuma. Se voi kehittyä huuleen kohdistuvan vamman tai vaurion seurauksena, mutta myös ilman edeltävää traumaa.

Hoitoa varten varataan aika ihotautien erikoislääkärille, hoito voidaan toteuttaa ensikäynnillä. Huulikohju on mahdollista hoitaa KTP- tai Nd:YAG-laserilla. Käytettävä laser valitaan kohjun koon mukaan. Hoidon jälkeen kohjun paikalle kehittyy rupi, joka paranee noin viikossa. Sijaintinsa vuoksi huulikohju voidaan hoitaa, vaikka iholla olisi rusketustakin. Hoito toistetaan jos kohju ei ensimmäisellä hoidolla häviä.

Soita meille
09 417 00100

ma-to klo 9.00-18.00
pe klo 9.00-15.00

Teitä palvelee

Laserhoitaja, Sairaanhoitaja

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}