Kasvojen alueen syöpä

Kasvojen alueen syöpäkasvaimet ovat tyypillisesti ihosyöpiä. Tunnetuin niistä on melanooma. Yleisin ihmisillä tavattu syöpä on tyvisolusyöpä eli basalioma – Suomessa diagnosoidaan jopa 15 000 tapausta vuodessa. Tyvisolusyöpä on yleensä auringon aiheuttama, sen tyypillisin esiintymispaikka ovat kasvot. Syöpä ilmenee usein pienenä rupimaisena haavaumana tai kiinteänä nasturana. Riski saada tyvisolusyöpä lisääntyy iän myötä ja sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta. Diagnoosi varmistetaan aina koepalalla ennen leikkausta.

Tyvisolusyöpä on paikallinen syöpä, eikä se koskaan lähetä etäpesäkkeitä. Se tulee kuitenkin aina hoitaa. Tyvisolusyöpä kasvaa hyvin hitaasti, mutta mikäli syövän on annettu kasvaa, se saattaa aiheuttaa merkittävää haittaa tuhotessaan kudoksia ympäriltään. Tyvisolusyöpä on lähes aina hoidettavissa, mutta mikäli se on ehtinyt kasvaa syvälle kudoksiin, hoidoksi tarvittava leikkaus saattaa olla hyvin suuri ja aiheuttaa merkittävää toiminnallista haittaa.

Tyvisolusyövän pystyy yleensä hoitamaan pienellä leikkauksella, joka pystytään melkein aina suorittamaan paikallispuudutuksessa toimenpidehuoneessa. Tyvisolusyövän esiasteita voidaan hoitaa myös muilla menetelmillä, kuten jäädyttämällä tai laser-hoidolla.

Kolmas yleinen ihosyöpätyyppi on okasolusyöpä eli levyepiteelisyöpä. Suomessa todetaan arviolta 1500 tapausta vuodessa. Okasolusyöpä on myös yleensä auringon aiheuttama ja usein ilmaantuu aurinkoa saaneille ihon alueille. Okasolusyöpäkin voi olla hyvin monen näköinen. Se voi olla punertava ja hilseilevä ihon paksuuntuma, parantumaton haava tai voi muistuttaa syylää.

Kuten muissa syövissä, olennaista on tunnistaa syöpä riittävän ajoissa. Oireileva ihomuutos, joka ei parane itsestään, tulee näyttää lääkärille. Epäilyttävistä muutoksista otetaan koepala ja patologin tutkimus varmistaa diagnoosin.

Okasolusyöpä on yleensä paikallinen, mutta kasvaessaan syvemmäksi se saattaa joskus lähettää etäpesäkkeitä. Ihmiset, joilla on immuunipuolustuksessa vajausta (kuten elinsiirtopotilaat) saattavat saada okasolusyövän herkemmin. Okasolusyöpä hoidetaan yleensä leikkaamalla. Joskus käytetään myös sädehoitoa.

Valtaosa okasolusyövistä pystyään hoitamaan pienellä leikkauksella, joka onnistuu paikallispuudutuksessa toimenpidepuudutuksessa. Okasolusyövän esiasteet ja auringon aiheuttamat vauriot iholla voidaan yleensä hoitaa jopa ilman leikkaamista ihon jäädytyshoidolla tai laser-hionnalla.

Soita meille
09 417 00100

ma-to 9.00-18.00
pe 9.00-15.00

Teitä palvelee

Dosentti, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Dosentti, kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.