Kasvokirurgia

Tyypillisiä kasvokirurgiaa vaativia ongelmia ovat kasvojen vammat ja niiden jälkitilat, kasvojen syöpä ja toiminnalliset häiriöt, kuten kasvohermohalvaus sekä kasvojen epämuodostumat. Kasvot ovat hyvin monimuotoinen osa ihmistä ja hoito täytyy suunnitella tarkkaan riippuen siitä, mikä tai mitkä osat kasvoista täytyy korjata. Kasvokirurgit korjaavat silmäluomien, nenän, huulten ja kasvojen ja kaulan ihon ongelmia sekä myös kasvojen lihasten toimintahäiriöitä.

Vammakirurgia on haavojen ja kudospuutosten korjaamista, jonka avulla iho ja muut kudokset saadaan asetettua takaisin paikoilleen. Kasvovammoissa ongelmat tulevat kuitenkin usein vasta myöhemmin esiin. Kasvojen arvet ovat usein hyvin näkyviä ja ihmistä leimaavia. Lisäksi vamma voi aiheuttaa myös toiminnallista haittaa kuten silmäluomien tai huulten toiminnan heikkenemistä. Arvet voivat esimerkiksi kiskoa luomia väärään asentoon, mikä aiheuttaa esimerkiksi kuivumisen kautta ongelmia myös itse silmälle. Nenävamma voi aiheuttaa ulkonäköhaitan lisäksi toiminnallista haittaa, kuten nenän tukkoisuutta.

Kasvojen ihon syövän hoito on usein haastavaa. Syövän takia joudutaan joskus poistamaan isojakin alueita kasvoista. Plastiikkakirurgit tekevät monenlaisia kielekkeitä, joissa viereisistä kudoksista rakennetaan puuttuva osa kasvoja takaisin. Syöpäleikkaus voi myös aiheuttaa toiminnallista haittaa esim. silmäluomiin tai huuliin ja myös nämä ongelmat pyritään estämään jo leikkausvaiheessa.

Lisäksi kasvokirurgia hoitaa toiminnallisia muutoksia, mistä esimerkkinä ovat kasvohermohalvauspotilaat. Kasvohermoja tai toimimattomien lihasten aiheuttamia vaivoja voidaan korjata hyödyntämällä kasvojen muita lihaksia. Joissain tapauksissa voidaan ottaa toimiva lihas muualta kehosta ja siirtää se puuttuvien kasvolihasten tilalle.

Kasvokirurgiset leikkaukset vaihtelevat pienistä, paikallispuudutuksessa tehtävistä toimenpiteistä kahdeksantuntisiin operaatioihin, joissa rakennetaan esimerkiksi osa kasvoista uusiksi. Haastavissa tilanteissa käytetään usein hyödyksi mikrokirugista leikkaustekniikkaa, jossa otetaan muualta kehosta ihoa, lihasta tai luuta omien verisuoniensa kanssa. Muualta tuoduilla kudoksilla rakennetaan uusiksi puuttuva osa kasvoista ja verisuonet liitetään kasvojen tai kaulan verisuoniin. Esimerkiksi jalan kudoksista voidaan rakentaa ihmiselle uusi poski tai alaleuka. Kasvokirurgisten leikkausten toipumisaika vaihtelee leikkauksen suuruuden mukaan päivistä kuukausiin.

Soita meille
09 417 00100

ma-to 9.00-18.00
pe 9.00-15.00

 

Teitä palvelee

Dosentti, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Dosentti, kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.