Mahasuolikanavan tähystykset

Maha-suolikanavan tähystyksillä tarkoitetaan pääasiassa mahalaukun ja pohjukaissuolen- sekä paksunsuolen tähystyksiä. Tähystystutkimusten yhteydessä voidaan tähystimen kautta ottaa näytteitä (esim. koepaloja) jatkotutkimuksia varten ja tehdä erilaisia toimenpiteitä. Tähystystutkimukset ovat tutkimustarkoituksessa tarpeellisia, koska muilla kuvantamistutkimuksilla tai menetelmillä ei suoliston sisälle käytännössä riittävää näkyvyyttä saada, ja näytteiden ottaminen on mahdollista ainoastaan tähystysten avulla.

Mm. radiologiset varjoainetutkimukset ovat käytännössä jääneet suurelta osin pois tähystystutkimusten saatavuuden parannuttua. Tähystystutkimuksia tehdään myös toimenpidetarkoituksessa tiedossa olevan sairauden hoitamiseksi (esim. polyypin poistot, verenvuodon tyrehdyttäminen ym.).

Mahalaukun tähystys

Mahalaukun tähystyksessä eli gastroskopiassa lääkäri vie taipuisan ohuen tähystimen suun kautta mahalaukkuun ja pohjukaissuoleen. Pohjukaissuolesta, mahalaukusta ja ruokatorven alaosasta otetaan yleensä näytteitä patologiseen tutkimukseen. Itse tutkimus ja näytteenotto kestää tyypillisesti ainoastaan muutaman minuutin eikä aiheuta kipua. Valtaosa potilaista ei tarvitse mitään lääkitystä tutkimusta varten. Osa potilaista hyötyy rauhoittavista lääkkeistä, ja tutkimus on mahdollista tehdä myös lyhytaikaisessa nukutuksessa.

Tyypillisiä gastroskopialla todettavia sairauksia tai löydöksiä ovat mm. keliakia, mahahaava ja pohjukaissuolihaavat, helikobakteeri-infektio, palleatyrä, refluksitauti ja erilaiset kasvaintaudit kuten mahalaukun – ja ruokatorven syöpäkasvaimet.

Paksusuolen tähystys

Paksunsuolen tähystyksessä eli kolonoskopiassa viedään lääkärin toimesta ohut taipuisa tähystin peräaukon kautta paksusuoleen, joka voidaan tutkia koko mitaltaan, ja usein päästään myös ohutsuolen loppuosaan asti. Koepaloja otetaan löydösten ja kysymyksenasettelun mukaisesti. Tutkimukseen liitetään tarpeen mukaan erilaisia toimenpiteitä, joista tavallisimpana polyyppien poisto eri tekniikoin.

Tyypillisiä kolonoskopialla todettavia sairauksia ovat esim. tulehdukselliset suolistosairaudet (haavainen paksunsuolen tulehdus, Crohnin tauti), paksusuolen umpipussitauti (divertikkelit) sekä erilaiset polyyypit ja kasvaimet mm. paksu- ja peräsuolen syöpä.

Sappi-ja haimatietähystykset ja -toimenpiteet (ERCP)

Sappi- ja haimateihin kohdistuva tähystys tarkoittaa myös toimenpidettä, jolloin hoidetaan muilla tutkimuksilla selvitetty ongelma. Tavallisimmat toimenpiteet, jotka tehdään tähystämällä pohjukaissuolen kautta, ovat sappitiekivien poisto ja syövän tukkivan sappitien avaus, ns. sappitiestenttaus keltaisuuden hoitona. Harvinaisempia aiheita ovat krooniseen haimatulehdukseen liittyvät kipuongelmat, sappitietulehdukset sekä sappi- ja haimatiekaventumien laajennukset. Sappi- ja haimatietoimenpiteet tehdään aina nukutuksessa potilaan mukavuutta silmällä pitäen. 

Vatsan tähystykset Helsinki Hospitalissa

Maha-suolikanavan tähystystutkimuksista Helsinki Hospitalissa vastaavat suomalaiset vatsaelinkirurgian erikoislääkärit, joilla on vuosien kokemus tähystystutkimuksista.

Soita meille
09 417 00100

ma-to 9.00-18.00
pe 9.00-15.00

Teitä palvelee

Dosentti, Kirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri
Vatsaelinkirurgian erikoislääkäri
Kirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri
Kirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri
Lääketieteen tohtori, Vatsaelinkirurgian erikoislääkäri
Kirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Seuraavat vapaat ajat

Ei vapaita aikoja juuri nyt. Tarkista tilanne myöhemmin tai valitse toinen palvelu.
{{ appointment['time'] }}
{{ appointment['ApptLength'] }} min
{{ appointment['formatted_date'] }}
{{ appointment.person.name }}
{{ appointment.person.title }}

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.