Haavakeskus

Haavakeskus

Haavakeskus

Haavakeskus on eri alojen osaajista erikoiskoostuva tiimi, joka pystyy hoitamaan erilaisia kroonisia tai muutoin vaikeasti paranevia haavoja kokonaisvaltaisesti.

Krooniset haavat ovat merkittävä kansanterveydellinen ja taloudellinen ongelma. Niiden arvioidaan kuluttavan jopa 5 prosenttia länsimaiden terveydenhuollon kokonaisbudjetista. Kantajalleen paranematon haava on usein sekä toiminnallinen että psykososiaalinen rasite.

Käytännössä kroonisia haavoja ovat muun muassa diabetekseen liittyvät jalkahaavat, verenkiertoperäiset alaraajahaavat, painehaavat ja erilaisten harvinaisempien sairauksien tai kirugisten toimenpiteiden jälkeiset haavaongelmat. Diabetekseen liittyvät haavat, painehaavat ja verenkiertoperäiset alaraajahaavat kattavat yli 80 prosenttia kaikista kroonisista haavoista.

Haavakeskuksen tavoitteena on vastata hoitotarpeeseen sujuvasti ilman leikkausjonoja, viimeisimmän tietämyksen mukaisin menetelmin. Toiminta perustuu moniammatilliseen lähestymiseen, jolla pyritään ensiksi selvittämään ja hoitamaaan haavan taustalla olevat syyt. Sen jälkeen toteutetaan yksilöllisesti valittu hoito, jolla haava pyritään saamaan lopullisesti kiinni, joko konservatiisivin tai kirurgisin keinoin. Kun haava on saatu paranemaan, suunnitellaan haavan syihin pureutuva jalkahoito, jonka tarkoituksena on estää haavan uusiutuminen.

Diabetekseen liittyvät haavat

Diabetekseen liittyy erilaisia komplikaatioita, joista jalkahaava aiheuttaa eniten sairaalahoitopäiviä. Jalkahaavan hoidossa ennaltaehkäisyn merkitys on keskeinen.

Lue lisää

Painehaavat

 

Jopa joka kymmenennellä sairaalassa vuodeosastohoidossa olevista potilaista on painehaava tai haavaa ennakoiva kudosvaurio. Pitkäaikainen paikallaan olo altistaa painehaavalle kehon luisten ulokkeiden kohdalla.

Lue lisää

Verenkiertoperäiset haavat

 

Laskimoiden vajaatoiminta on yleisin verenkiertoperäisen säärihaavan syy. Kroonistunutta alaraajahaavaa voidaan usein hoitaa plastiikkakirurgisin keinoin sillä edellytyksellä, että taustalla olevaa verenkiertohäiriötäkin voidaan korjata riittävästi.

Lue lisää

Kirurgisten toimenpiteiden jälkeiset haavakomplikaatiot

 

Kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy haavan paranemisen komplikaatioriski. Tavallisimpia ovat haavan verenpurkautuma, infektio, haavarepeämä, haavan reunan kudoskuolio tai kudosnestekertymä eli serooma.

Lue lisää

 

Lääkärit

Vesa Juutilainen
Plastiikkakirurgi, ortopediLue lisää
Kirsi Isoherranen
Ihotautien erikoislääkäriLue lisää

Lue lisää

Artikkeli

Haavahoitajan 5 neuvoa: Näin hoidat haavat kesällä

Vanha kansa nimesi suven kuumat ja kosteat viikot mätäkuuksi, koska silloin haavat tulehtuvat herkästi. Helsinki Hospitalin Haavakeskuksen haavahoitaja Anne Karisto kertoo, kuinka hoidat haavat oikein kesälaitumilla. 1. Puhdistamiseen riittää...
Artikkeli21.6.2017
Artikkeli

Erikoislääkäri neuvoo: Diabeetikolle kovettuma jalassa on hälytysmerkki

Sairastatko diabetesta? Onko jalkapohjassasi kovettuma, känsä ja tai haava? Ihon rikkoutuma ei usein edes tee kipeää, mutta ei myöskään ota parantuakseen. Haava kannattaa hoitaa kuntoon nopeasti, jottei se tulehdu. Erikoislääkäri Vesa Juutilainen:...
Artikkeli29.12.2016