​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Alaraajakirurgia

Alaraajakirurgia

Alaraajakirurgia

Helsinki Hospitalissa tehtävä alaraajakirurgia liittyy tyypillisesti vammaan tai sairauteen, jonka hoitamisessa tarvitaan sekä plastikkakirurgista että ortopedista osaamista verisuonikirurgian ohella. Esimerkkinä mainittakoon alaraajamurtumien ja akilleskirugian jälkeiset haavakomplikaatiot ja vamman tai sairauden aiheuttamat raajan virheasennot ja arpiongelmat. Esimerkiksi jotkut hermovammat tai neurologisiin sairauksiin liittyvä spastisiteetti voivat johtaa jalan virheasentoon, joka saattaa olla hoidettavissa raajan jännetasapainoa korjaavalla leikkauksella.

Myös diabeettiseen ääreishermosairauteen liittyvät jalan virheasennot saattavat hyötyä asentoa korjaavista luudutusleikkauksista tai jännetasapainoa korjaavista toimenpiteistä.

Mikäli kaikkien muiden korjaavien leikkausten ja apuvälineiden antama apu katsotaan riittämättömäksi, voi alaraaja-amputaatio parantaa potilaan toimintakykyä ja elämänlaatua. Amputaatiopäätös on aina pitkällisen harkinnan tulos sekä potilaan että hoitavien lääkärien kannalta. Amputaation taso valitaan aina yksilöllisesti ja siihen vaikuttavat raajan verenkierron ohella jäljellä olevien kudosten toiminta ja laatu sekä potilaan kuntoutumiskapasiteetti amputaation jälkeen. Diabeetikoilla pyritään nykyään jalkaterän osittaiseen säästämiseen, jos verenkierto vain arvioidaan riittäväksi.

Raaja-amputaatioiden jälkeisistä ongelmista mainittakoon iho-ongelmat (liiallinen tai liian niukka pehmytkudos) ja paikallisiin hermoarpiin liittyvät kipuvaivat, jotka saattavat haitata proteesin käyttöä. Näihin ongelmiin voidaan usein tarjota kirurgista hoitoa, elleivät proteesiin kohdistuneet korjaukset riitä.

 

Lääkärit

Vesa Juutilainen
Plastiikkakirurgi, ortopediLue lisää
Jussi Valtonen
Plastiikkakirurgi Lue lisää

Lue lisää

Artikkeli

Seitsemän syytä valita Helsinki Hospital

Me Helsinki Hospitalissa hoidamme potilaamme yksilöinä, viivytyksettä ja parhaalla mahdollisella tavalla. Se tarkoittaa, että et jää koskaan yksin, vaan etsimme sinulle sopivimman hoitomuodon ja oikean spesialistin. 1. Hyvissä käsissä ensimmäisestä...
Artikkeli10.9.2018