​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Diabetekseen liittyvät haavat

Diabetekseen liittyvät haavat

Diabetekseen liittyvät haavat

Karkeasti arvioituna noin kymmenen prosenttia väestöstä sairastaa diabetesta. Diabatekseen liittyy erilaisia komplikaatioita, joista jalkahaava aiheuttaa eniten sairaalahoitopäiviä. Elinaikanaan noin joka viides diabeetikko saa jalkahaavan. Näistä tapauksista noin 20 prosenttia päätyy alaraaja-amputaatioon. Amputaation lopullisena syynä on usein verenkiertohäiriöstä johtuva kudoskuolio tai hankala infektio. Yleensä amputaation taustalla on aina ensin jalan haava.

Ennalta ehkäisyn rooli on jalkahaavojen hoidossa erittäin tärkeä ja siihen pitäisi panostaa Suomessa nykyistä huomattavasti enemmän. Jalkapohjassa alkavat muutokset, kuten känsät tai kovettumat, tulisi huomata mahdollisimman varhain.

Kun haavaongelma ilmenee, sitä pitäisi hoitaa moniammatillisena työnä yksilöllisesti ja määrätietoisesti. Haavan luonteesta riippuen tässä työssä voidaan tarvita useamman erikoislääkärin osaamista (esim. diabetologin, verisuonikirurgin, infektiolääkärin, ortopedin, ja plastiikkakirurgin). Lisäksi tarvitaan haavahoitajan, jalkaterapeutin ja esimerkiksi apuvälineteknikon osaamista.

Ongelma diabetekseen liittyvien haavojen hoidossa on Suomessa ensinnäkin se, että perusterveydenhuollon kyky ja kapasiteetti huolehtia tarvittavista ennaltaehkäisevistä toimista on puutteellinen. Lisäksi potilaiden pääsy kunnallisten sairaaloiden moniammatillisten jalkatyöryhmien arvioon on monin paikoin vaikeaa ja hoitojonot ovat pitkiä. Tämä johtaa haavojen tarpeettomaan pahenemiseen ja todennäköisesit turhiin amputaatioihin. Toisaalta yksityinenkään terveydenhuolto ei ole tähän mennessä pystynyt tarjoamaan todellista moniammatillista hoitoa diabeetikoiden jalkaongelmiin.

 

Lääkärit

Jussi Valtonen
Plastiikkakirurgi Lue lisää
Kirsi Isoherranen
Ihotautien erikoislääkäriLue lisää
Vesa Juutilainen
Plastiikkakirurgi, ortopediLue lisää

Sairaanhoitajat

Anne Karisto
Sairaanhoitaja, haavahoitajaLue lisää
Gunilla Lindholm
Auktorisoitu haavahoitajaLue lisää

Fysioterapeutit ja jalkojenhoitaja

Marjo Palkeinen
JalkojenhoitajaLue lisää

Lue lisää

Artikkeli

Seitsemän syytä valita Helsinki Hospital

Me Helsinki Hospitalissa hoidamme potilaamme yksilöinä, viivytyksettä ja parhaalla mahdollisella tavalla. Se tarkoittaa, että et jää koskaan yksin, vaan etsimme sinulle sopivimman hoitomuodon ja oikean spesialistin. 1. Hyvissä käsissä ensimmäisestä...
Artikkeli10.9.2018

Asiantuntijaluento: Hoito parantaa vaikeatkin haavat

Vuoden toinen asiantuntijaluentomme keskittyy vaikeasti paranevien ja kroonisten haavojen hoitoon. Tervetuloa kuulemaan kokeneita asiantuntijoitamme ja tapaamaan meitä Tieteiden talolle tiistaina 13. helmikuuta klo 17! Onko sinulla tai läheiselläsi...
6.2.2018