​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Diabetekseen liittyvät haavat

Diabetekseen liittyvät haavat

Diabetekseen liittyvät haavat

Karkeasti arvioituna noin kymmenen prosenttia väestöstä sairastaa diabetesta. Diabatekseen liittyy erilaisia komplikaatioita, joista jalkahaava aiheuttaa eniten sairaalahoitopäiviä. Elinaikanaan noin joka viides diabeetikko saa jalkahaavan. Näistä tapauksista noin 20 prosenttia päätyy alaraaja-amputaatioon. Amputaation lopullisena syynä on usein verenkiertohäiriöstä johtuva kudoskuolio tai hankala infektio. Yleensä amputaation taustalla on aina ensin jalan haava.

Ennalta ehkäisyn rooli on jalkahaavojen hoidossa erittäin tärkeä ja siihen pitäisi panostaa Suomessa nykyistä huomattavasti enemmän. Jalkapohjassa alkavat muutokset, kuten känsät tai kovettumat, tulisi huomata mahdollisimman varhain.

Kun haavaongelma ilmenee, sitä pitäisi hoitaa moniammatillisena työnä yksilöllisesti ja määrätietoisesti. Haavan luonteesta riippuen tässä työssä voidaan tarvita useamman erikoislääkärin osaamista (esim. diabetologin, verisuonikirurgin, infektiolääkärin, ortopedin, ja plastiikkakirurgin). Lisäksi tarvitaan haavahoitajan, jalkaterapeutin ja esimerkiksi apuvälineteknikon osaamista.

Ongelma diabetekseen liittyvien haavojen hoidossa on Suomessa ensinnäkin se, että perusterveydenhuollon kyky ja kapasiteetti huolehtia tarvittavista ennaltaehkäisevistä toimista on puutteellinen. Lisäksi potilaiden pääsy kunnallisten sairaaloiden moniammatillisten jalkatyöryhmien arvioon on monin paikoin vaikeaa ja hoitojonot ovat pitkiä. Tämä johtaa haavojen tarpeettomaan pahenemiseen ja todennäköisesit turhiin amputaatioihin. Toisaalta yksityinenkään terveydenhuolto ei ole tähän mennessä pystynyt tarjoamaan todellista moniammatillista hoitoa diabeetikoiden jalkaongelmiin.

 

Lääkärit

Vesa Juutilainen
Plastiikkakirurgi, ortopediLue lisää
Kirsi Isoherranen
Ihotautien erikoislääkäriLue lisää
Jussi Valtonen
Plastiikkakirurgi Lue lisää

Fysioterapeutit ja jalkojenhoitajat

Marjo Palkeinen
JalkojenhoitajaLue lisää

Lue lisää

Artikkeli

Vaivaako sisäänkasvanut kynsi? Oikaisujousi on lempeä hoitomuoto

Mäntsäläläisen Sari Jäälinojan isovarpaat olivat niin kosketusarat, että jo peiton osuminen varpaaseen herätti hänet öisin. "Sisäänkasvaneet kynnet tekivät niin kipeää, etten voinut käyttää umpikenkiä. Pelkäsin, että joudun kulkemaan talvellakin...
Artikkeli14.11.2018
Artikkeli

Hoitaja tuntee haavat

Haavahoitaja Anne Karisto työskentelee osana moniammatillista tiimiä. "Välitön konsultointi huippuammattilaisten kesken takaa parhaan mahdollisen hoidon", hän sanoo. Anne Karisto on sairaanhoitajan urallaan hoitanut muun muassa useita vuosia...
Artikkeli8.11.2018