​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Painehaavat

Painehaavat

Painehaavat

Painehaavalla tarkoitetaan paikallista ihon tai sen alla olevan kudoksen vauriota, joka ilmaantuu yleensä kehon luisen ulokkeen kohdalle. Sen aiheuttaa paine tai paine ja kudosten venyttyminen yhdessä.

Jopa joka kymmenennellä sairaalassa vuodeosastohoidossa olevista potilaista on jonkinasteinen painehaava tai -vaurio. Jos ihminen joutuu vamman tai sairauden takia vuodepotilaaksi, ihon rikkoontumisen riski nousee huomattavasti. Erityisen suuri painehaavan riski on tehohoidossa olevilla henkilöillä, lonkkamurtuman saaneilla vanhuksilla ja selkäydinvammapotilailla, joilla voi olla liikkumista estävän halvausoireen ohella myös ihon tuntopuutoksia.

On oleellista ymmärtää, että palautumaton kudoskuolio voi syntyä riskipotilaalle jo muutamien tuntien aikana ja siksi ennaltaehkäisy erikoispatjoilla ja asentohoidoilla on painehaavaongelman tehokkainta hoitoa.

Syvien lihakseen tai luuhun ulottuvien painehaavojen hoito on erittäin hankalaa ja pitkäkestoista ja useinkin lopullinen paraneminen edellyttää leikkaushoitoa. Painehaavan korjausleikkauksessa koko haavaonkalo leikataan pois terveen kudoksen myötäisesti ja syntynyt kudospuutos peitetään paikallisella, hyvin verenkierrotetulla kielekkeellä. Jälkihoidossa leikkaushaavan paraneminen varmistetaan yksilöllisin asentohoidoin. Esimerkiksi lantion alueen painehaavaleikkausten jälkeen istuminen kielletään usein vähintään kuukaudeksi.

Kertaalleen parantuneen painehaavan uusiutumisriski on melko suuri, ellei haavalle altistaviin tekijöihin puututa määrätietoisesti. Siksi potilaan ja hänen omaistensa tulee olla tietoisia oikeista apuvälineistä ja haavariskiä vähentävistä elintavoista. Painehaavojen laadukas hoito sisältää haavan paikallishoidon ja leikkaushoidon ohella kunkin potilaan yksilöllisen painehaavariskin arvion sekä suunnitelman parhaista ennaltaehkäisevistä apuvälineistä.

 

Lääkärit

Vesa Juutilainen
Plastiikkakirurgi, ortopediLue lisää
Kirsi Isoherranen
Ihotautien erikoislääkäriLue lisää
Jussi Valtonen
Plastiikkakirurgi Lue lisää

Fysioterapeutit ja jalkojenhoitajat

Marjo Palkeinen
JalkojenhoitajaLue lisää

Lue lisää

Artikkeli

Vaivaako sisäänkasvanut kynsi? Oikaisujousi on lempeä hoitomuoto

Mäntsäläläisen Sari Jäälinojan isovarpaat olivat niin kosketusarat, että jo peiton osuminen varpaaseen herätti hänet öisin. "Sisäänkasvaneet kynnet tekivät niin kipeää, etten voinut käyttää umpikenkiä. Pelkäsin, että joudun kulkemaan talvellakin...
Artikkeli14.11.2018
Artikkeli

Hoitaja tuntee haavat

Haavahoitaja Anne Karisto työskentelee osana moniammatillista tiimiä. "Välitön konsultointi huippuammattilaisten kesken takaa parhaan mahdollisen hoidon", hän sanoo. Anne Karisto on sairaanhoitajan urallaan hoitanut muun muassa useita vuosia...
Artikkeli8.11.2018