​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Verenkiertoperäiset haavat

Verenkiertoperäiset haavat

Verenkiertoperäiset alaraajahaavat

Alaraajalaskimoiden vajaatoiminta on yleisin verenkiertoperäisen säärihaavan syy. Sitä kutsutaan kansanomaisesti suonikohjusairaudeksi. Näkyvät suonikohjut eivät kuitenkaan välttämättä tarkoita laskimoiden merkittävää vajaatoimintaa ja toisaalta laskimoiden merkittävä vajaatoiminta voi ilmetä ilman näkyviä suonikohjuja. Laskimosairaus johtaa krooniseen turvotukseen ja ihon pigmentaatiomuutoksiin, jotka yleensä edeltävät haavan syntyä. Ylipainoisuus ja korkea ikä lisäävät laskimosäärihaavan riskiä.

Toinen yleinen alaraajahaavojen aiheuttaja on valtimokovettumatauti. Sen riskitekijöitä ovat muun muassa diabetes ja tupakointi. Alaraajojen tukkiva valtimotauti voi johtaa verenkiertohäiriöön, jolloin raaja ei saa riittävästi verta ja happea. Sen seurauksena pienetkään ihovauriot eivät parane, jolloin ne voivat johtaa suurempiin haavoihin. Jos verenkiertohäiriöitä ei saada korjattua, voidaan lopulta joutua turvautumaan amputaatioon.

Valtimo- tai laskimovian korjaamismahdollisuudet arvioi verisuonikirurgi. Hoidossa tärkeintä on pyrkiä löytämään paranemattoman haavan syy: onko kyseessä laskimo- vai valtimoperäinen haava vai onko taustalla jokin muu tekijä. Alaraajahaavan taustalla voivat olla myös eräät harvinaisemmat tulehdussairaudet ja ihon syöpäkasvaimet.

Helsinki Hospitalin haavakeskus tarjoaa alaraajahaavojen diagnostiikkaan ja hoitoon moniammatillisen tiiminsä osaamista. Esimerkiksi kookas säärihaava voidaan korjata ihonsiirtoleikkauksella, kunhan haavan taustatekijät on selvitetty tarkasti ja hoidettu mahdollisuuksien mukaan yhdessä verisuonikirurgin kanssa.
Laskimohaavan uusiutuminen on yleistä ja se riippuu pitkälti siitä, kuinka hankala laskimoiden vajaatoiminta on. Laskimohaavapotilaan tulee useimmiten sitoutua lääkinnällisen hoitosukan pysyvään käyttöön.

 

Lääkärit

Vesa Juutilainen
Plastiikkakirurgi, ortopediLue lisää
Kirsi Isoherranen
Ihotautien erikoislääkäriLue lisää
Jussi Valtonen
Plastiikkakirurgi Lue lisää

Fysioterapeutit ja jalkojenhoitajat

Marjo Palkeinen
JalkojenhoitajaLue lisää

Lue lisää

Artikkeli

Vaivaako sisäänkasvanut kynsi? Oikaisujousi on lempeä hoitomuoto

Mäntsäläläisen Sari Jäälinojan isovarpaat olivat niin kosketusarat, että jo peiton osuminen varpaaseen herätti hänet öisin. "Sisäänkasvaneet kynnet tekivät niin kipeää, etten voinut käyttää umpikenkiä. Pelkäsin, että joudun kulkemaan talvellakin...
Artikkeli14.11.2018
Artikkeli

Hoitaja tuntee haavat

Haavahoitaja Anne Karisto työskentelee osana moniammatillista tiimiä. "Välitön konsultointi huippuammattilaisten kesken takaa parhaan mahdollisen hoidon", hän sanoo. Anne Karisto on sairaanhoitajan urallaan hoitanut muun muassa useita vuosia...
Artikkeli8.11.2018