​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Kilpirauhaskirurgia

Kilpirauhaskirurgia

Kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen kirurgia

Kaulan endokriininen kirurgia on tyypillisesti sekä kilpirauhasen että lisäkilpirauhasten liikatoiminnan kirurgiaa.

Kilpirauhaskirurgiaa tehdään myös ei-toiminnallisiin sairauksiin liittyen sekä hyvälaatuisten että pahalaatuisten muutosten takia. Hyvälaatuisia muutoksia ovat mm. erilaiset kilpirauhasen kyhmyt ja suurentumat, eli struumat.

Tyypillisesti liikatoimiset kilpirauhaset poistetaan kokonaan, struumatapauksissa ilman kilpirauhasen toiminnan sairautta poistetaan tilanteesta riippuen joko kilpirauhanen kokonaan tai sen toinen suurentunut lohko.

Toiminnallisten häiriöiden osalta sairaudet voidaan tyypillisesti todeta verikokeilla ja kliinisten oireiden perusteella. Kilpirauhasen kyhmyjä ja suurentumaa selvitetään yleensä lisäksi ultraäänitutkimuksella ja ohutneulanäytteillä.

Lisäkilpirauhasten kirurgisessa hoidossa poistetaan tyypillisesti yksi suurentunut ja toiminnallisesti liikatoiminen lisäkilpirauhanen, joka aiheuttaa elimistön kalkkitasapainon muutoksia ja siihen liittyviä liitännäisoireita ja sairauksia. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi luun huokoistuminen ja virtsatiekivitauti. Poikkeavaa väsymystä ja muistin heikkenemistä on kuvattu tilaan liittyen. Usein oireet helpottavat leikkauksen jälkeen.

Endokrinologi osallistuu tyypillisesti sekä kilpirauhasen että lisäkilpirauhasen liikatoimintaan liittyvän hoidon suunnitteluun.

Kilpirauhasissa esiintyy hyvin usien kyhmyjä, joista kuitenkin vain pieni osa on pahanlaatuisia kilpirauhassyöpiä. 

Lääkärit

Antti Hietaranta
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Ilkka Heiskanen
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää

Lue lisää

Artikkeli

Erikoislääkäri neuvoo: Kilpirauhasvaivoissa kannattaa kääntyä aina lääkärin puoleen

Oletko löytänyt kaulaltasi kyhmyn? Aiheuttaako se jopa nielemisvaivoja tai hengitysvaikeuksia? Kyhmy voi olla suurentunut kilpirauhanen. Tavallisin kilpirauhasen leikkaushoitoa vaativa sairaus on hyvänlaatuinen struuma, mutta kilpirauhasessa voi myös...
Artikkeli4.4.2019
Artikkeli

Seitsemän syytä valita Helsinki Hospital

Me Helsinki Hospitalissa hoidamme potilaamme yksilöinä, viivytyksettä ja parhaalla mahdollisella tavalla. Se tarkoittaa, että et jää koskaan yksin, vaan etsimme sinulle sopivimman hoitomuodon ja oikean spesialistin. 1. Hyvissä käsissä ensimmäisestä...
Artikkeli10.9.2018