​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Rintakirurgia

Rintakirurgia

Rintakirurgia

Rintarauhasen ja/tai rintakehän muotoa voidaan muokata plastiikkakirurgisin menetelmin niin naisilla kuin miehillä synnynnäisen epämuodostuman, sairauden (esim. tulehdukset ja kasvaimet) tai vamman jälkeen.
Rinnan tai rintakehän muotokorjaus suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden kudospuutoksen muoto, sijainti ja koko, potilaan yleistila ja oheissairaudet, fyysinen rasitus työssä ja vapaa-ajalla sekä omakudossiirteiden käyttöön vaikuttavat seikat (kudoksen riittävyys ja ottokohdan kunto).

Rinnan tai rintakehän muotoa voidaan korjata omalla kudoksella tai implantilla. Lievemmät muotovirheet voidaan usein korjata vapaalla rasvansiirrolla. Rasvaa imetään pienten pistoaukkojen kautta yleensä reisien, kylkien tai vatsan alueelta ja valmis siirre ruiskutetaan neulalla rinnan kudospuutoksen alueelle. Toimenpide voidaan tehdä paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa tapauksesta riippuen.
Toimenpiteen jälkeinen seuranta-aika sairaalassa vaihtelee kahden tunnin ja vuorokauden välillä. Sairausloman tarve on 1-14 vrk. Rasvansiirron lopputulosta arvioidaan vastaanottokäynnillä noin 3 kk toimenpiteestä.

Puuttuvan rintakudoksen tai muotovirheen voi toisinaan korjata implantilla. Silikoniproteesi tai keittosuolalla täytettävä kudoslaajennin, ns. ekspanderiproteesi, voidaan asettaa rintakehän ihon tai paikallisen kielekkeen alle tapauskohtaisesti. Ihon venyttäminen ekspanderiproteesilla edellyttää useita vastaanottokäyntejä leikkausta seuraavina viikkoina keittosuolatäyttöjen suorittamiseksi. Sen tilalle vaihdetaan usein tavallinen silikoniproteesi muutaman kuukauden kuluttua. Implanttirinnan muotoa täydentämään saatetaan käyttää myös rasvansiirtoa.

Omakudoskielekkeellä voidaan korjata suurempia kudospuutoksia tai kokonaan puuttuva rinta. Kieleke voidaan ottaa rintakehältä (TAP, AICAP, LICAP, IMAP), selästä (LD), vatsasta (DIEP, SIEA, TRAM), reidestä (TMG) sekä joskus pakaroiden tai kylkien alueelta. Sopiva kieleke valitaan yksilöllisesti. Rintasyöpäpotilaalle, jolle on rinnan ja kainaloimusolmukkeiden poiston sekä mahdollisesti sädehoidon myötä kehittynyt häiritsevä yläraajaturvotus, voidaan tarvittaessa tehdä imusolmukesiirto kainaloon rinnan kielekerekonstruktion yhteydessä.

Kielekerekonstruktion jälkeinen sairaalaseuranta kestää 1-3 vrk (paikalliset kielekkeet) / 5-7 vrk (ns. mikrokielekkeet eli mikrovaskulaarisen verisuonisauman vaativat etäkielekkeet). Sairausloman tarve on 2-6 viikkoa. Jatkotoimenpiteiden tarvetta voidaan arvioida noin 6 kk kuluttua leikkauksesta, kun turvotus on poistunut ja kieleke alkanut laskeutua. Nännin rakentaminen ympäröiviä kudoksia muovaamalla tehdään paikallispuudutustoimenpiteenä, kun rinta on muuten valmis.

Rinnan korjaus omalla kudoksella on usein implanttikirurgiaa isompi yksittäinen leikkaus (kielekerekonstruktiot) tai vaatii useampia toimenpiteitä (rasvansiirrot), mutta toisaalta leikkaustulos on pitkäikäisempi.

Plastiikkakirurgisin menetelmin voidaan korjata esimerkiksi:

  • synnynnäiset rintarauhasen ja rintakehän kehityshäiriöt
  • tubulaariset rinnat, erikokoiset rinnat (toisen rintarauhasen kehittymättömyys)
  • Polandin syndrooma
  • kuopparinta (pectus excavatum), harjurinta (pectus carinatum)
  • vamman tai sairauden hoidon aiheuttama rinnan kasvuhäiriö
  • palovamma, rintaontelon leikkaus tai sädehoito lapsuudessa
  • gynekomastia eli rintarauhasen suurentuminen miehellä
  • feminiininen rintakehä miehellä tai maskuliininen rintakehä naisella
  • tulehduksen, kasvaimen poiston ja mahdollisen sädehoidon jälkitila
  • rintasyöpä
 

Lääkärit

Sinikka Suominen
PlastiikkakirurgiLue lisää
Maija Kolehmainen
PlastiikkakirurgiLue lisää
Tiina Strengell
PlastiikkakirurgiLue lisää

Lue lisää

Artikkeli

Seitsemän syytä valita Helsinki Hospital

Me Helsinki Hospitalissa hoidamme potilaamme yksilöinä, viivytyksettä ja parhaalla mahdollisella tavalla. Se tarkoittaa, että et jää koskaan yksin, vaan etsimme sinulle sopivimman hoitomuodon ja oikean spesialistin. 1. Hyvissä käsissä ensimmäisestä...
Artikkeli10.9.2018
Artikkeli

Syövän jälkeen uusi rinta

Claire Pettersson sairastui rintasyöpään kaksi vuotta sitten. Pettyneenä ruotsalaiseen sairaanhoitoon hän hakeutui leikkaukseen Helsinkiin. Claire Pettersson työskentelee erikoissairaanhoitajana Göteborgissa. "Olen koko ikäni auttanut toisia...
Artikkeli7.5.2018