​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Melanooma

Melanooma

Melanooma

Melanooma on lisääntynyt Suomessa hyvin nopeasti. Tapausten määrä on kaksinkertaistunut alle kymmenessä vuodessa. Ennusteiden mukaan melanooma lisääntyy lähitulevaisuudessa edelleen, sillä epidemian syynä on maassa 1970-luvulta alkaen voimakkaasti kasvanut innostus auringonottoon. Melanooma kehittyy hitaasti, minkä vuoksi muutos näkyy vasta nyt. Aurinko on suurin yksittäinen melanoomalle altistava riskitekijä.

Muita yleisiä ihosyöpiä ovat tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä.

Melanooman suhteen on tärkeätä tunnistaa epäilyttävä ihomuutos mahdollisimman varhain. Tästä syystä kaikki poikkeavan näköiset ja muuttuneet ihomuutokset on syytä tutkia. Melanooma voi syntyä olemassa olevaan luomeen, mutta suurin osa syntyy suoraan tavalliselle terveelle iholle. Melanooma voi olla ulkonäöltään hyvin monimuotoinen. Hälyttävä merkki on hyvin musta, epätasainen ja epätarkkarajainen muutos.

Melanooman hoito on kirurginen ja melanooma leikataan aina kun se on mahdollista. Melanoomia esiintyy montaa eri tyyppiä, lääkäri arvioi hoidon tarpeen ja käytettävän leikkaustavan syöpätyypin mukaan. Seuranta kestää viisi vuotta leikkauksen jälkeen.

Hyvin alkuvaiheessa löydetyn melanooman hoidoksi riittää kasvaimen poisto. Etäpesäkkeiden riski kuitenkin lisääntyy, mikäli melanoma ehtii kasvaa paksummaksi. Tällaisessa tapauksessa leikkaukseen liitetään myös imusolmukkeiden tutkimusleikkaus (vartijasolmuketutkimus). Levinneissä melanoomissa tehdään myös imusolmuksealueiden poistoleikkauksia, lisäksi annetaan usein lääkehoitoja ja joskus sädehoitoa.

Melanooman hoitoa ja hoidon suunnittelua tulee aina olla toteuttamassa syövän hoitoon perehtynyt moniammatillinen tiim. Helsinki Hospitalissa melanooman hoito suunnitellaan asiaan perehtyneiden plastiikkakirurgien, patologien ja syöpälääkärien yhteistyönä.

 

 

Lääkärit

Vesa Juutilainen
Plastiikkakirurgi, ortopediLue lisää
Kirsi Isoherranen
Ihotautien erikoislääkäriLue lisää
Patrik Lassus
PlastiikkakirurgiLue lisää
Jussi Valtonen
Plastiikkakirurgi Lue lisää

Lue lisää

Artikkeli

Seitsemän syytä valita Helsinki Hospital

Me Helsinki Hospitalissa hoidamme potilaamme yksilöinä, viivytyksettä ja parhaalla mahdollisella tavalla. Se tarkoittaa, että et jää koskaan yksin, vaan etsimme sinulle sopivimman hoitomuodon ja oikean spesialistin. 1. Hyvissä käsissä ensimmäisestä...
Artikkeli10.9.2018
Artikkeli

Syöpä yllätti suosikkinäyttelijän

Pieni patti Antti Holman kyynärpäässä olikin melanooma. Se yllätti ja muistutti, että sairaus voi iskeä keneen tahansa, elämäntavoista huolimatta. Antti Holma riisuu pikkutakkinsa ja kääri vasemman paidanhihansa ylös. Kyynärpäässä näkyy vielä...
Artikkeli4.10.2017