​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Rintasyöpä

Rintasyöpä

Rintasyöpä

Rintasyöpä on yleisin naisilla todettava syöpä – tilastollisesti noin joka kahdeksas nainen sairastuu elämänsä aikana rintasyöpään. Noin puolet rintasyöpätapauksista todetaan yli 60-vuotiailla naisilla, mutta rintasyövän ilmeneminen alkaa noin 25 ikävuoden jälkeen.

Rinnan kasvaimen diagnostiikka perustuu lääkärin suorittamaan tutkimukseen, radiologisiin tutkimuksiin (mammografia, rintojen ja kainaloiden uä-tutkimus, tarvittaessa MRI) sekä kudosnäytteiden analysointiin. Leikkaushoito suunnitellaan tapauskohtaisesti syövän luonne ja potilaan toivomukset huomioiden.

Rintasyöpäleikkauksessa poistetaan kasvain sekä tarvittaessa etsitään ennen leikkausta tehdyn imusolmukekartan ja leikkauksessa käytettävän gamma-anturin avulla vartijaimusolmukkeet, jotka lähetetään patologille tutkittavaksi leikkauksen aikana. Jääleikevastauksen tai jo leikkausta edeltävien tutkimusten perusteella saatetaan kainalorasva ja imusolmukkeet poistaa kasvaimen poiston yhteydessä. Poistetusta kasvaimesta saatetaan ottaa myös röntgenkuva poiston laajuuden varmistamiseksi.

Rinnan osapoiston yhteydessä jäljelle jäänyt rinta muotoillaan ns. onkoplastisia tekniikoita käyttäen.
Toisinaan kasvaimesta ja/tai rinnan koosta johtuen rintarauhanen saatetaan joutua poistamaan kokonaan. Tällöin voidaan samassa yhteydessä tehdä rinnan rekonstruktio kielekkeellä tai implantilla. Rintarauhanen pyritään tuolloin poistamaan ihoa säästävästi. Myös terveen rinnan pienentäminen saattaa tulla kysymykseen symmetrian parantamiseksi.

Rintasyöpäleikkauksen jälkeinen sairaalahoidon kesto on 1-7 vuorokautta ja toipilasaika kestää 2-6 viikkoa. Jatkohoidon suunnittelu tapahtuu moniammatillisen lääkäriryhmän yhteistyönä noin kaksi viikkoa leikkauksesta, jolloin diagnoosi on tarkentunut. Ryhmään kuuluvat plastiikkakirurgien ohella onkologi, radiologi ja patologi.

Potilaan hoitoon osallistuvat lisäksi rintasyöpähoitaja sekä tarvittaessa fysio-, lymfa- ja toiminta- ja psykoterapeutti.

Yläraajaan saattaa kehittyä turvotustaipumusta 1-2 vuotta rintasyöpäleikkauksen ja mahdollisen sädehoidon jälkeen. Lievempi lymfödeema pysyy usein kurissa tukitekstiilien, säännöllisen liikunnan ja painonhallinnan avulla. Pahenemisvaiheessa lymfaterapiajakso on avuksi. Potilas saattaa hyötyä kirurgisesta hoidosta (imutiekirurgia, imusolmukesiirrot), jos yläraajaturvotus aiheuttaa toiminnallisen haitan.

 

 

 

Lääkärit

Sinikka Suominen
PlastiikkakirurgiLue lisää
Maija Kolehmainen
PlastiikkakirurgiLue lisää
Tiina Strengell
PlastiikkakirurgiLue lisää

Lue lisää

Artikkeli

Plastiikkakirurgi Sinikka Suominen rintasyöpäleikkauksesta: Uusi rinta voidaan rakentaa reiden tai vatsan ihosta

Uuden rinnan rakentaminen rintasyöpäleikkauksen jälkeen on sekä fyysisen että psyykkisen tasapainon palauttamista, kertoo plastiikkakirurgi Sinikka Suominen. Hän on korjaavan plastiikkakirurgian uranuurtajia Suomessa, ja aloitti muun muassa...
Artikkeli24.2.2019
Artikkeli

Helsinki Hospitalin asiakkaat saavat lokakuussa Roosa nauha -rusetin

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä tuetaan kotimaista rintasyöpätutkimusta sekä syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään. Kampanjan tunnus on vaaleanpunainen rusetti, joka on rintasyövän vastaisen taistelun symboli ympäri maailman. Tänä vuonna...
Artikkeli2.10.2018