​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Mahasuolikanavan tähystykset

Mahasuolikanavan tähystykset

Maha-suolikanavan tähystyksistä

Maha-suolikanavan tähystyksillä tarkoitetaan pääasiassa mahalaukun ja pohjukaissuolen- sekä paksunsuolen tähystyksiä. Tähystystutkimusten yhteydessä voidaan tähystimen kautta ottaa näytteitä (esim. koepaloja) jatkotutkimuksia varten ja tehdä erilaisia toimenpiteitä. Tähystystutkimukset ovat tutkimustarkoituksessa tarpeellisia, koska muilla kuvantamistutkimuksilla tai menetelmillä ei suoliston sisälle käytännössä riittävää näkyvyyttä saada, ja näytteiden ottaminen on mahdollista ainoastaan tähystysten avulla.

Mm. radiologiset varjoainetutkimukset ovat käytännössä jääneet suurelta osin pois tähystystutkimusten saatavuuden parannuttua. Tähystystutkimuksia tehdään myös toimenpidetarkoituksessa tiedossa olevan sairauden hoitamiseksi (esim. polyypin poistot, verenvuodon tyrehdyttäminen ym.).

 

Mahalaukun tähystys

Mahalaukun tähystyksessä eli gastroskopiassa lääkäri vie taipuisan ohuen tähystimen suun kautta mahalaukkuun ja pohjukaissuoleen. Pohjukaissuolesta, mahalaukusta ja ruokatorven alaosasta otetaan yleensä näytteitä patologiseen tutkimukseen. Itse tutkimus ja näytteenotto kestää tyypillisesti ainoastaan muutaman minuutin eikä aiheuta kipua. Valtaosa potilaista ei tarvitse mitään lääkitystä tutkimusta varten. Osa potilaista hyötyy rauhoittavista lääkkeistä, ja tutkimus on mahdollista tehdä myös lyhytaikaisessa nukutuksessa.

Tyypillisiä gastroskopialla todettavia sairauksia tai löydöksiä ovat mm. keliakia, mahahaava ja pohjukaissuolihaavat, helikobakteeri-infektio, palleatyrä, refluksitauti ja erilaiset kasvaintaudit kuten mahalaukun – ja ruokatorven syöpäkasvaimet.

 

Paksusuolen tähystys

Paksunsuolen tähystyksessä eli kolonoskopiassa viedään lääkärin toimesta ohut taipuisa tähystin peräaukon kautta paksusuoleen, joka voidaan tutkia koko mitaltaan, ja usein päästään myös ohutsuolen loppuosaan asti. Koepaloja otetaan löydösten ja kysymyksenasettelun mukaisesti. Tutkimukseen liitetään tarpeen mukaan erilaisia toimenpiteitä, joista tavallisimpana polyyppien poisto eri tekniikoin.

Tyypillisiä kolonoskopialla todettavia sairauksia ovat esim. tulehdukselliset suolistosairaudet (haavainen paksunsuolen tulehdus, Crohnin tauti), paksusuolen umpipussitauti (divertikkelit) sekä erilaiset polyyypit ja kasvaimet mm. paksu- ja peräsuolen syöpä.

 

Sappi-ja haimatietähystykset ja -toimenpiteet (ERCP)

Sappi- ja haimateihin kohdistuva tähystys tarkoittaa myös toimenpidettä, jolloin hoidetaan muilla tutkimuksilla selvitetty ongelma. Tavallisimmat toimenpiteet, jotka tehdään tähystämällä pohjukaissuolen kautta, ovat sappitiekivien poisto ja syövän tukkivan sappitien avaus, ns. sappitiestenttaus keltaisuuden hoitona. Harvinaisempia aiheita ovat krooniseen haimatulehdukseen liittyvät kipuongelmat, sappitietulehdukset sekä sappi- ja haimatiekaventumien laajennukset. Sappi- ja haimatietoimenpiteet tehdään aina nukutuksessa potilaan mukavuutta silmällä pitäen. 

 

Vatsan tähystykset Helsinki Hospitalissa

Maha-suolikanavan tähystystutkimuksista Helsinki Hospitalissa vastaavat suomalaiset vatsaelinkirurgian erikoislääkärit, joilla on vuosien kokemus tähystystutkimuksista.

 

Lääkärit

Pälvi Vento
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Jorma Halttunen
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Antti Hietaranta
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Pekka Luukkonen
VatsaelinkirurgiLue lisää

Lue lisää

Artikkeli

Seitsemän syytä valita Helsinki Hospital

Me Helsinki Hospitalissa hoidamme potilaamme yksilöinä, viivytyksettä ja parhaalla mahdollisella tavalla. Se tarkoittaa, että et jää koskaan yksin, vaan etsimme sinulle sopivimman hoitomuodon ja oikean spesialistin. 1. Hyvissä käsissä ensimmäisestä...
Artikkeli10.9.2018
Artikkeli

Suolikanavan tähystyksellä on hyvä selvittää oman suolen tilanne

Suolikanavan tähystys olisi hyvä tehdä kerran elämässä, noin 60-vuotiaana, vaikka mitään oireita ei olisi – varsinkin, jos suvussa on suolistosyöpään sairastuneita, suosittelee vatsaelinkirurgian erikoislääkärimme Pälvi Vento. Nielemisvaivat...
Artikkeli20.6.2018