​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Sappileikkaus

Sappileikkaus

Sappileikkaus

Sappikivet ovat sappirakkoon muodostuvia kiteytymiä, jotka aiheuttavat tyypillisesti kovia ylävatsakipuja. Sappikivitauti voi myös komplisoitua esimerkiksi tulehtumalla.

Sappikivitauti todetaan tyypillisesti ultraäänikuvauksessa ja usein myös sattumalta muun tutkimuksen yhteydessä.

Sappirakkokiviä ei nykyisin hoideta liuottamalla. Niinpä ongelman hoito on koko sappirakon poisto, joka suoritetaan lähes aina tähystysleikkauksella. Sappirakon poisto tähystämällä on potilaalle suhteellisen kevyt toimenpide. Sen aiheuttama työkyvyttömyysaika vaihtelee ammateittain, mutta on selvästi lyhyempi kuin perinteisen, avoimen leikkauksen aiheuttama. Avoleikkaushaavaa parannellaan tyypillisesti yksi kuukausi, kun tähystysleikkauksen jälkeen selviää noin puolet vähemmällä.

Sappikivien hoito parantaa usein potilaan elämänlaatua merkittävästi. Kipujen poistumisen lisäksi potilas pystyy syömään sellaisia ruokia, joiden syöminen on aiemmin ollut mahdotonta.

 

Lääkärit

Pälvi Vento
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Antti Hietaranta
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Pekka Luukkonen
VatsaelinkirurgiLue lisää

Lue lisää

Artikkeli

Seitsemän syytä valita Helsinki Hospital

Me Helsinki Hospitalissa hoidamme potilaamme yksilöinä, viivytyksettä ja parhaalla mahdollisella tavalla. Se tarkoittaa, että et jää koskaan yksin, vaan etsimme sinulle sopivimman hoitomuodon ja oikean spesialistin. 1. Hyvissä käsissä ensimmäisestä...
Artikkeli10.9.2018
Artikkeli

Erikoislääkäri neuvoo: Sappikivitauti on yleinen vaiva, joka on syytä ottaa vakavasti

Kärsitkö kipukohtauksista, jotka alkavat ruokailun jälkeen? Tuntuuko kipu vannemaisena ylävatsalla? Sappikivitauti on yksi tavallisimmista äkillisten vatsakipujen aiheuttajista. Jos kipu ei hellitä parin tunnin kuluessa ja kuume nousee, kyseessä...
Artikkeli1.9.2017