​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika
Tyräleikkaus

Tyräleikkaus

Tyräleikkaus

Vatsanpeitteiden tyrä on hyvin yleinen vaiva. Sen yleisimpiä muotoja on nivustyrä. Tyrä aiheuttaa tyypillisesti kipua, epämukavuutta ja se rajoittaa elämää, esimerkiksi liikuntaa ja urheilua. Aikaa myöten mikä tahansa tyrä, eli vatsanpeitteiden läpi työntyvä pullistuma, kasvaa. Tyrä ei koskaan parane itsekseen ja se hoidetaan leikkauksella.

Tyräleikkaus voidaan tehdä joko avo- tai tähystysleikkauksella. Avoleikkaus on yksinkertainen, tavallinen ja turvallinen toimenpide, josta toipuu nopeasti. Tähystysleikkauksia tehdään tavallisesti potilaille, joilla on molemminpuolinen tyrä tai joilla tyrä on uusinut aiemman leikkauksen jälkeen.

Tyräleikkauksessa käytetään nykyisin apuna keinoaineesta valmistettua verkkoa, jolla paikataan heikentynyttä vatsanpeitettä. Tällä tekniikalla vältetään omien kudosten kiristymistä ja verenkierron vajetta. Nykyaikaisen tyräleikkauksen jälkeen tyrän uusiminen on harvinaista.

Nivuskanavaan muodostuvan nivustyrän lisäksi tyypillisiä tyriä ovat esimerkiksi napatyrä, navanvierustyrä ja leikkauksen jälkeinen tyrä. Niiden hoidon pääperiaatteet ovat samanlaiset kuin nivustyrän kohdalla, mutta yksilöllisemmät.

Tyräleikkauksen aiheuttaman työkyvyttömyyden pituus vaihtelee tyrän tyypin, valitun korjausmenetelmän sekä potilaan ammatin mukaan. Nivustyrän osalta se on tavallisimmin yhdestä muutamaan viikkoon.

 

Lääkärit

Pälvi Vento
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Ilkka Heiskanen
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Antti Hietaranta
Vatsaelin- ja yleiskirurgiLue lisää
Pekka Luukkonen
VatsaelinkirurgiLue lisää

Lue lisää

Artikkeli

Seitsemän syytä valita Helsinki Hospital

Me Helsinki Hospitalissa hoidamme potilaamme yksilöinä, viivytyksettä ja parhaalla mahdollisella tavalla. Se tarkoittaa, että et jää koskaan yksin, vaan etsimme sinulle sopivimman hoitomuodon ja oikean spesialistin. 1. Hyvissä käsissä ensimmäisestä...
Artikkeli10.9.2018