Juha Pohjola

Neurokirurgian erikoislääkäri

Neurokirurgi Juha Pohjola on alansa uranuurtaja, joka on ollut tuomassa mikroskoopin avulla tehtävää selkäkirurgiaa Suomeen. Hänen mukaansa neurokirurgin tärkein taito on tunnistaa leikkauksesta hyötyvät potilaat.

Sinulla on yli 30 vuoden kokemus spinaali- ja kipukirurgiasta Hyksin neurokirurgian klinikalta. Nykyään työskentelet ainoastaan Helsinki Hospitalissa. Millaisissa vaivoissa vastaanotollesi kannattaa tulla?

Puoleeni kannattaa kääntyä, jos tunnet niskan, lantion tai selkäsi alueella säteilevää kipua. Tyypillinen oire on kivun säteily kaularangasta edelleen jompaankumpaan käteen tai lannerangasta jalkaan. Yleensä kivun syynä on jokin kuluman tai rappeuman aiheuttama muutos, joka saa hermojuuren pinteeseen.

Millaista hoitoa kivusta kärsivä potilaasi saa?

Useimmiten potilaani saa helpotuksen välilevyn pullistuman tai ahtauman leikkauksesta, jossa hermojuuri vapautetaan pinteestä.

Olen erikoistunut myös kipukirurgiaan. Siinä autetaan ihmisiä, jotka kärsivät jatkuvista ja polttavista hermosäryistä esimerkiksi halvauksen seurauksena. Yksi hoitomuodoista on selkäydinstimulaatio. Siinä potilas saa leikkauksessa tahdistinlaitteen, joka syöttää selkäydinkanavaan sähköimpulsseja. Ne estävät osaa kipuviesteistä pääsemästä perille aivoihin.

Millä perusteella päätät, että leikkaus on paras vaihtoehto potilaallesi?

Teetän selkäkivuista kärsivälle potilaalleni aina magneettitutkimuksen. Magneettikuvista voi nähdä, mikä kivun aiheuttaa. Löydösten ja oireiden pitää sopia yhteen, ennen kuin hoidosta voi päättää.

Pitkästä kokemuksesta on tässä työssä paljon hyötyä. Ensimmäinen kohtaaminen potilaan kanssa ja intuitio ovat tärkeitä, mutta eihän niiden perusteella tietenkään päätöksiä tehdä.

Helsinki Hospitaliin on perustettu selkäpotilaita varten erityinen Spine Center. Miten potilaasi hyötyy siitä?

Spine Centerissä selkäpotilaamme saa kokonaisvaltaista hoitoa. Selkätiimiimme kuuluu monen erikoisalan asiantuntijoita: meidän neurokirurgien lisäksi fysiatri, selkäortopedi ja fysioterapeutti. Käsittelemme vaativimmat tapaukset ns. selkäkokouksissa. Helsinki Hospitalissa yhteistyö sujuu mutkattomasti, sillä työskentelemme kaikki saman katon alla.

Jaa meille mottosi.

Leikkaan vain silloin, kun uskon sen parantavan potilaani. Puolet meistä suomalaisista kärsii jossakin vaiheessa elämäänsä selkäkivuista, mutta vain osa saa avun leikkauksesta. Nuoremmille kollegoilleni teroitankin aina, että jos leikkaamisen hyödyt yhtään epäilyttävät, operaatiota ei yleensä kannata tehdä.

Juha Pohjola

  • Neurokirurgian erikoislääkäri
  • Valmistui lääkäriksi 1975, neurokirurgiksi 1980. Kivunhoidon erityispätevyys 1999.
  • Erikoisosaaminen: Selkärangan ja lannerangan kirurgia, kipukirurgia, liikehäiriöiden neurokirurginen hoito, funktionaalinen neurokirurgia, spastisiteetin neurokirurginen hoito.
  • Tärkein työkokemus: HYKS neurokirurgian klinikka 1975–2014.
  • Jäsenyydet: Suomen neurokirurgiyhdistyksen jäsen, Euroopan neurokirurgiyhdistyksen jäsen, Suomen selkäkirurgiyhdistyksen perustajajäsen.