Esa-Pekka Pälvimäki

Lääketieteen tohtori, neurokirurgian erikoislääkäri, Helsinki Hospitalin ylilääkäri ja toimitusjohtaja

Neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki leikkaa selkä- ja niskakivuista kärsiviä uusimmilla leikkaustekniikoilla, joiden ansiosta puolet selkäpotilaista pääsee jo leikkauspäivänä kotiin. Vuonna 2014 perustetun sairaalamme toimitusjohtajana hän on ylpeä jokaisesta potilaasta, joka on saanut Helsinki Hospitalista apua.

Millaisissa vaivoissa vastaanotollesi kannattaa tulla?

Selkä- ja kaularangan vaivoissa, eli jos potilas kärsii selkäkivusta, niskakivusta tai ala- tai yläraajoihin heijastuvista hermokivuista. Hoidan myös pitkittyneitä hermovauriokipuja ja aivojen ja selkäytimen sairauksia. Tavallisimmat tekemäni leikkaukset ovat kaula- ja lannerangan välilevyn pullistumia ja ahtaumia.

Millainen erikoisala neurokirurgia on?

Haastava ja hyvin laaja. Neurokirurgina pääsee opiskelemaan koko ikänsä. Hoidamme kaikkea aivojen ja selkäytimen sairauksista tapaturmaisiin kallon ja selkärangan murtumiin sekä vaikeisiin kasvaimiin.

Neurokirurgian leikkaustekniikat ovat kehittyneet niin pitkälle, että hoidamme nykyään monia sairauksia, joihin ei aiemmin ollut hoitoa. Esimerkiksi mikroneurokirurgiassa leikkaus tehdään mikroskoopilla, jolloin leikkaushaava on hyvin pieni. Pystymme esimerkiksi poistamaan syvällä aivoissa olevia kasvaimia, joihin emme olisi ennen päässeet käsiksi.

Mikroneurokirurgia on vienyt myös selkäkirurgiaa eteenpäin. Teemme nykyään selkäleikkauksia vahingoittamatta selän normaalia kudosta. Yli puolet Helsinki Hospitalin selkäleikkauksista tehdään päiväkirurgisesti, eli potilas pääsee jo leikkauspäivänä kotiin.

Millaisia ominaisuuksia hyvällä neurokirurgilla pitää olla?

Tärkeintä on osata arvioida, onko leikkauksesta potilaalle hyötyä. Operoimme vain potilaita, jotka saavat leikkauksesta parhaan avun. Tätä arvioidakseen selkäkirurgin pitää tuntea hermoperäisen kivun mekanismit, erottaa erilaiset hermokivun tyypit toisistaan ja osata tulkita magneettikuvat oikein. Lisäksi potilas pitää tutkia omilla käsillä äärimmäisen hyvin. Kun kaiken tämän tiedon yhdistää, löytyy oikea syy-seuraussuhde.

Kirurgin pitää olla peräänantamaton. Leikkausta ei voi lopettaa ennen kuin on varma, että on saavuttanut tavoitteensa. Potilasta ei myöskään koskaan saa päästää vastaanotolta tyhjin käsin. Aina pitää olla suunnitelma, miten hänen vaivaansa selvitetään lisää. 

Olet Helsinki Hospitalin toimitusjohtaja ja yksi perustajista. Mistä olet sairaalassanne ylpeä?

Siitä, että olemme saavuttaneet tavoitteemme eli pystymme tarjoamaan korkeatasoista ja vaativaa kirurgiaa erinomaisin tuloksin. Tämä ei olisi mahdollista ilman ammattitaitoista henkilökuntaamme. Olen ylpeä siitä, että niin moni potilas on saanut meiltä apua. Saamme potilailta päivittäin kiitosta, ja heidän hyvinvointinsahan on koko tämän homman tarkoitus. 

Jaa meille mottosi.

Niin kuin neurokirurgian professori Juha Hernesniemi sanoo, potilasta hoitaessaan pitää olla sitkeä kuin kissa, joka tarraa vaikka sileään seinään kiinni eikä päästä irti.

Esa-Pekka Pälvimäki

  • Lääketieteen tohtori, neurokirurgian erikoislääkäri
  • Erikoisosaaminen: Selkärangan kirurgia, kivun neurokirurginen hoito, liikehäiriöiden neurokirurginen hoito, syväaivostimulaatio (DBS).
  • Tärkein työkokemus: HYKS neurokirurgian klinikka 1999–2014, professori Juha Hernesniemen Microneurosurgical Fellowship 2006–2007, Case Western Reserve University School of Medicine Department of Neuroscience, Cleveland, OH, USA 1994.
  • Jäsenyydet: Suomen neurokirurgiyhdistyksen jäsen, Suomen selkäkirurgiyhdistyksen jäsen, Pohjois-Amerikan selkäyhdistyksen (North American Spine Society, NASS) jäsen, Kivun hoidon erityispätevyystoimikunnan jäsen 2007–2014, Eettisen toimikunnan jäsen (HUS) 2006–2009.