Jyrki Törnwall

Dosentti, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri

Suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri Jyrki Törnwall on kasvojen alueen spesialisti, joka rakentaa potilaalleen tarvittaessa uuden kielen tai alaleuan. Tärkeimpänä taitona työssään hän pitää kuitenkin kykyä ymmärtää potilasta ja olla rauhoittava vaikeissakin paikoissa.

Millaisissa vaivoissa vastaanotollesi kannattaa tulla?

Minulta saa apua kasvojen, kaulan ja leuan alueen vaivoihin. Niitä ovat esimerkiksi suuontelon tai kasvojen alueen syövät ja erilaiset limakalvojen sekä leukanivelen sairaudet. Hoidan myös murtumia. Yleisin kasvojen alueen murtuma on alaleuan murtuma, joka vaatii aina leikkauksen.

Monet potilaistasi sairastavat syöpää. Millaista hoitoa he saavat sinulta?

Kun potilas kuulee sairastavansa syöpää, hänen mieleensä nousee monia pelkoja. Haluan aina hoitaa potilaitani kokonaisvaltaisesti. Tärkeä osa tätä työtä on rauhoitella heitä ja kertoa, että he voivat selvitä sairaudestaan.

Syöpähoidot ovat kehittyneet harppauksin, mutta silti syövällä on monen mielessä edelleen kuoleman stigma. Vertaan potilailleni usein syöpää diabetekseen. Jos sairastut diabetekseen, et koskaan parane. Syöpä taas on yksi harvoista sairauksista, jotka voidaan parantaa pysyvästi.

Mikrovaskulaarikirurgia on ollut iso edistysaskel suun alueen syöpien hoidossa. Jos joudun leikkaamaan syöpää sairastavan potilaani kielestä osan pois, voin rakentaa tilalle siirteen hänen omasta kudoksestaan. Tämä tekniikka parantaa potilaani elämänlaatua huomattavasti.

Mitkä ominaisuudet tekevät hyvän kirurgin?

Empatiakyky on tärkeintä lääkärille kuin lääkärille. Meidän pitää samaistua potilaidemme tilanteeseen, kuunnella tarkasti ja puhua ymmärrettävästi.

Kirurgi tarvitsee lisäksi toimivat kädet ja kolmiulotteista hahmotuskykyä. Tässä työssä pääsee oppimalla tietylle tasolle, mutta alan huiput ovat luontaisia lahjakkuuksia. Paras tapaamani kirurgi on brittiläinen suu- ja leukakirurgi Andrew Brown. Hän leikkaa eleettömästi ja kauniisti mutta silti nopeasti. Leikkasin hänen kanssaan vuoden ja opin häneltä paljon pieniä niksejä.

Leikkaus pitää aina suunnitella hyvin. Itse käytän mielikuvaharjoittelua ja mietin tulevan leikkauksen monta kertaa läpi.

Jaa meille mottosi.

Lääkärikollegallani on tapana sanoa, että ”yhdessä toimimme potilaan parhaaksi”. Silloin potilas kokee, että häntä kuunnellaan eikä hän jää koskaan yksin. Helsinki Hospitalissa me lääkärit ja hoitajat teemmekin töitä aina yhtenä tiiminä.

Jyrki Törnwall

  • Dosentti, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri
  • Erikoisosaaminen: Leukojen ja kasvojen traumat, leukanivelkirurgia, kasvojen ja suuonteloalueen syöpä ja siihen liittyvä kirurgia, nivelproteesit, kasvojen alueen traumat.
  • Tärkein työkokemus: HUS 2003 alkaen. HUS:n suu- ja leukakirurgian osastonylilääkäri 2006 alkaen. Mukana HUSissa toteutetussa Suomen ensimmäisessä kasvojensiirtoleikkauksessa vuoden 2016 alussa.
  • Jäsenyydet: Lääkäriliitto, Hammaslääkäriliitto, Kasvo- ja leukakirurgiyhdistys, Kirurgiyhdistys, Duodecim