Vesa Juutilainen

Plastiikkarurgian erikoislääkäri, Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Haavojenhoidon asiantuntijamme Vesa Juutilaisen erikoisalaa ovat vaikeasti paranevat krooniset haavat, joista kärsivät esimerkiksi diabeetikot. Juutilainen johtaa Helsinki Hospitalin Haavakeskusta, joka on haavojenhoidon suomalainen edelläkävijä.

Millaisissa vaivoissa vastaanotollesi kannattaa tulla?

Hoidan diabeetikkojen jalkahaavoja ja muita jalkaongelmia, tapaturmaisesti syntyneitä haavoja, leikkausten jälkeisiä komplikaatioita ja painehaavoja. Mikä tahansa akuutti sairaus tai vamma, jossa ihminen ei pääse liikkumaan, voi jo muutamassa tunnissa aiheuttaa painehaavan.

Noin puolet potilaistani on haavapotilaita. Lisäksi teen muuta korjaavaa plastiikkakirurgiaa. Korjaan esimerkiksi arpia, joista on jäänyt toiminnallista tai esteettistä haittaa.

Miten Helsinki Hospitalin Haavakeskus toimii?

Meillä potilaita hoitaa eri alan asiantuntijoiden tiimi. Potilas voi varata meiltä ajan joko suoraan haavahoitajalle, jalkojenhoitajalle tai minulle. Jos potilas menee ensin jalkojenhoitajalle, tämä tekee ensimmäisen tarkastuksen ja varaa sitten ajan minulta. Huolellinen diagnostiikka on tärkeää, sillä sen nojalla arvioidaan, millainen hoito on tarpeen. Jos leikkausta ei tarvita, suunnittelemme potilaalle hänen tarpeisiinsa sopivimman hoidon ja seurannan.

Meidän on pidettävä huolta myös siitä, etteivät haavat uusiudu. Jos leikkaamme painehaavan, huolehdimme potilaalle tietynlaisen patjan ja pyörätuolin istuinalustan. Diabeetikolla pitää olla jalkineet kunnossa.

Haavakeskuksemme on yksityisessä terveydenhoidossa edelläkävijä. Maailmalla tällaisia haavanhoidon keskuksia on paljon sekä yksityisellä että julkisella puolella. Tutkimusten mukaan ongelmahaavojen hoidossa onnistutaan parhaiten, kun potilasta hoitaa moniammatillinen työryhmä.

Miksi haavojen hoito on haastavaa?

Kroonistuneissa haavoissa on aina erityisiä syitä, miksi ne eivät parane. Välillä näiden syiden löytäminen ja korjaaminen on varsinaista salapoliisityötä. Potilaan alaraajahaavojen paranemista voivat hidastaa esimerkiksi diabetes, kortisonilääkitys, huono verenkierto, tupakointi, huono ravitsemus tai jokin perussairaus.

Yksi ihminen ei voi mitenkään hallita kaikkia osa-alueita, joiden osaamista haavapotilaan hoitamiseen tarvitaan. Tätä onkin antoisaa tehdä yhdessä alan kokeneiden osaajien kanssa.

Jaa meille mottosi.

Hyvä hoito säästää kustannuksia. Karkea arvioni on, että jopa viisi prosenttia länsimaisen terveydenhuollon budjetista menee kroonisten haavojen hoitoon. Hyvällä haavojenhoidolla on mieletön ennaltaehkäisevä teho. 

Vesa Juutilainen

  • Plastiikkakirurgian sekä ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri. Suomen Lääkäriliiton myöntämä Haavanhoidon erityispätevyys.

  • Erikoisosaaminen: Ongelmahaavojen kirurginen hoito, yleinen korjaava plastiikkakirurgia sekä raajojen että vartalon alueella. Kudosvaurioiden ja toiminnallisten häiriöiden korjaus erilaisten sairauksien, vammojen ja leikkausten jälkitiloissa.

  • Tärkein työkokemus: Osastonlääkäri, HYKS Töölön sairaala, plastiikkakirurgian klinikka vuodesta 1999 lähtien.
  • Jäsenyydet: Suomen plastiikkakirurgiyhdistys – Chirurgi Plastici Fenniae, Suomen ortopediyhdistys, Suomen haavanhoitoyhdistys, Suomen traumatologiyhdistys, Steering Committee of the Nordic Diabetic Foot Task Force