​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika

Juha Pohjola

Neurokirurgian erikoislääkäri

Juha Pohjola on alansa uranuurtaja, jonka mukaan neurokirurgin tärkein taito on tunnistaa leikkauksesta hyötyvät potilaat.

Milloin vastaanotollesi kannattaa tulla?

Potilaillani on usein niskan, selän tai lantion alueella säteilevää kipua. Kipu säteilee esimerkiksi kaularangasta jompaankumpaan käteen tai lannerangasta jalkaan. Yleensä syynä on kuluman tai rappeuman aiheuttama muutos tai välilevyn pullistuma, joka saa hermojuuren pinteeseen.

Olen erikoistunut myös kipukirurgiaan. Autan siis jatkuvista ja polttavista hermosäryistä kärsiviä ihmisiä. Yksi hoitomuodoistamme on selkäydinstimulaatio. Siinä potilas saa leikkauksessa tahdistinlaitteen, joka syöttää selkäydinkanavaan sähköimpulsseja. Silloin osa kipuviesteistä ei pääse perille aivoihin.

Milloin potilas tarvitsee leikkaushoitoa?

Teen leikkauspäätöksen magneettikuvien tulosten ja potilaan oireiden perusteella. Jotta voin päättää hoidosta, lääketieteellisten löydösten ja oireiden pitää sopia yhteen. Puolet meistä suomalaisista kärsii jossakin vaiheessa elämäänsä selkäkivuista, mutta vain osa saa avun leikkauksesta.

Leikkauksessa hermojuuri vapautetaan pinteestä, jolloin potilaan elämänlaatu parantuu huomattavasti.

Miksi kannattaa kääntyä Helsinki Hospitalin Spine Centerin puoleen?

Meillä Spine Centerissä selkäpotilas saa kokonaisvaltaista hoitoa. Selkätiimiimme kuuluu monen erikoisalan asiantuntijoita: meidän neurokirurgien lisäksi fysiatri, selkäortopedi ja fysioterapeutti. Hoitomme on joustavaa, nopeaa ja vaikuttavaa.

Mikä ajatus ohjaa työtäsi?

Leikkaan vain silloin, kun uskon potilaan parantuvan. Nuoremmille kollegoilleni teroitankin aina, että jos leikkaamisen hyödyt yhtään epäilyttävät, operaatiota ei yleensä kannata tehdä.

Juha Pohjola

  • Neurokirurgian erikoislääkäri
  • Valmistui lääkäriksi 1975, neurokirurgiksi 1980. Kivunhoidon erityispätevyys 1999.
  • Erikoisosaaminen: Selkärangan ja lannerangan kirurgia, kipukirurgia, liikehäiriöiden neurokirurginen hoito, funktionaalinen neurokirurgia, spastisiteetin neurokirurginen hoito.
  • Tärkein työkokemus: HYKS neurokirurgian klinikka 1975–2014.
  • Jäsenyydet: Suomen neurokirurgiyhdistyksen jäsen, Euroopan neurokirurgiyhdistyksen jäsen, Suomen selkäkirurgiyhdistyksen perustajajäsen.