​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika

Kirsi Isoherranen

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori

Ihotautien erikoislääkäri Kirsi Isoherranen on erikoistunut vaikeasti paranevien kroonisten haavojen hoitoon. Lisäksi hänellä on pitkä kokemus luomien tutkimisesta ja poistamisesta.

Milloin potilaan kannattaa tulla vastaanotollesi?

Potilaani kärsivät kroonistuneista eli vaikeasti paranevista haavoista tai tulevat tarkistuttamaan vastaanotolleni luomiaan.

Kroonistuneisiin haavoihin liittyy esimerkiksi jalkojen turvotusta ja ihottumaa haavan ympärillä. Olen erikoistunut selvittämään niiden juurisyitä ja suunnittelemaan haavoille tehokkaan hoidon. Minulla on myös pitkä kokemus ihosyövän hoidosta ja luomien poistamisesta.

Olet hiljattain laatinut uuden haavanhoito-ohjeistuksen verkkotietokirja Duodecimiin. Miten itse hoidat haavoja?

Haavanhoidossa olennaista on löytää oikea diagnoosi ja hoitomuoto. Toisinaan vastaanotolleni tulee potilaita, joiden haava on pysynyt auki kaksikin vuotta. Avoin haava hankaloittaa elämää monin tavoin, joten sen nopea hoito on erittäin tärkeää. Suhtaudun potilaan tilanteeseen aina kokonaisuutena, sillä haavan paranemiseen vaikuttavat myös ravitsemus, elämäntavat ja psykososiaaliset tekijät.

Hoito riippuu aina haavan laadusta. Esimerkiksi laskimoperäisissä vaivoissa olennaista on vähentää jalkojen turvotusta. Tavallisesti haavapotilaani saavat haavahoitajamme hoitoa kahdesta kolmeen kertaan viikossa, kunnes haava on täysin parantunut.

Miten tutkit potilaan luomet?

Käytän tutkimuksessa dermatoskooppia, jolla näen luomen suurennettuna. Sen avulla pystyn sanomaan, täytyykö luomi poistaa vai onko se hyvälaatuinen. Hyvälaatuisten luomien poistoa en yleensä suosittele.

Lisäksi arvioin potilaan ihotyyppiä ja hänen ihonsa kokemaa aurinkoaltistusta. Selvitän, onko henkilöltä aiemmin poistettu luomia ja onko hänen suvussaan ihosyöpää. Näiden tietojen perusteella arvioin seuraavan tarkastuksen ajankohtaa ja annan omaseurantaohjeet.

Mikä motto ohjaa työtäsi?

Hit hard and hit early.

Kirsi Isoherranen

  • Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori. Suomen Lääkäriliiton myöntämä Haavanhoidon erityispätevyys.
  • Erikoisosaaminen: Ongelmahaavojen diagnostiikka ja hoito.
  • Tärkein työkokemus: Iho- ja allergiasairaalan erikoislääkäri. Haavanhoidon erityispätevyyskoulutusohjelman luominen yhdessä Helsinki Hospitalin Haavakeskuksen johtajan Vesa Juutilaisen kanssa.
  • Jäsenyydet: European Wound Management Associationin (EWMA) jäsen.