​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika

Elena Haapaniemi

Neurologian dosentti, Neurologian erikoislääkäri

Milloin vastaanotollesi kannattaa tulla?

Neurologi selvittää aivojen, ääreishermoston ja lihaksiston toimintahäiriöiden taustalla olevia sairauksia. Vastaanotolleni hakeutuu potilaita esimerkiksi pään ja kasvojen alueen kivun vuoksi. Osaamisestani on hyötyä, kun potilas kärsii puutumisesesta, vapinasta, lihasheikkoudesta tai muistihäiriöstä. Olen perehtynyt myös hermokivun hoitoon.  

Miten selvität potilastasi vaivaavan kivun syyn?

Kipu ei ole sairaus vaan se on oire. Kivun hoidon onnistumisen kannalta taustasyyn selvittäminen on ensisijaista, koska syynmukainen hoito auttaa parhaiten.

Esitietojen läpikäyminen on ensiarvoisen tärkeää, koska potilaalla on paras tietämys omasta sairaushistoriasta. Kivun aiheuttajaa selvitettäessä käytän kipupiirrosta, johon potilas merkitsee kehonsa kipualueet ja alueet, joiden ihontunto on poikkeava. Huolellinen neurologinen tutkimus on avainasemassa tuntoradan vaurion tasoa määritettäessä. Neurologiseen tutkimukseen käytettävät työkalut mahtuvat käsilaukkuun: silmälamppu, koputusvasara, vanupuikot, hammastikut ja äänirauta. Niiden avulla tutkin aivohermojen, lihasten, tuntoaistien sekä tasapainon toiminnan. Joskus tarvitaan potilaan muistin ja mielialan arviointia.

Usein jo pelkästään neurologisen tutkimuksen pohjalta päästään diagnoosiin. Joskus kuitenkin tarvitaan lisätutkimuksia, kuten aivojen ja selkäytimen kuvantamista tai hermo- ja lihassähkötutkimusta. 

Miksi kannattaa kääntyä neurologin puoleen?

Neurologin työtä voi verrata salapoliisin työhön. Potilaan oireiden perusteella neurologi selvittää niiden taustalla olevan ongelman ja etsii parhaat keinot ongelman ratkaisemiseksi.

Neurologian erikoisala hoitaa vaikeita keskushermostosairauksia ja paljon harvinaisia sairauksia, joiden diagnostiikka ja hoito ovat poikkeuksellisen vaativia. Potilaamme ovat usein kroonisesti sairaita ja tarvitsevat elinikäisen hoitosuhteen, jolloin potilaan pitkältä ajalta tunteva neurologi on parhaan mahdollisen hoiton turvaamisessa ensiarvoisen tärkeä. Onnistuneen ja kokonaisvaltaisen hoidon edellytys on osaavan moniammatillisen tiimin saumaton yhteistyö. Tämä onnistuu parhaiten yksityissairaalassa.

Millaista hoitoa annat potilaillesi?

Neurologian erikoisalalla keskeisin hoitomuoto on lääkehoito. Muut hoitomuodot, kuten fysioterapia ja omaehtoinen liikunta, täydentävät hoitokokonaisuutta. Kaikilla potilailla ongelmat eivät ole identtisiä siitä huolimatta, että taustalla oleva sairaus olisi sama. Tämän takia kullekin potilaalla räätälöidään aina yksilöllinen hoitosuunnitelma.

Esimerkiksi botuliinitoksiini on varteenotettava vaihtoehto kroonisen migreenin hoidossa. Tutkimusten mukaan botuliini vähentää päänsärkypäiviä, migreenikohtausepisodeja sekä päiviä, jolloin särky on vaikeaa. Kivunhoidossa pidän tärkeänä kivun lievittymisen lisäksi potilaan toimintakyvyn ja elämän laadun kohentumista.

Mikä ajatus ohjaa työtäsi?

Työssäni pyrin muistamaan Hippokrateen valan pohjautuvaan lääkärinvalan yhden säännön: lääkärin tärkeämpiä tehtäviä on lievittää sairaiden kärsimyksiä. Tämä sääntö johdatti minut aikoinaan kivunhoidon polulle.

Elena Haapaniemi

  • neurologian erikoislääkäri, neurologian dosentti
  • Hallinnon erityispätevyys, muistisairauksien erityispätevyys, kivunhoitolääketieteen erityispätevyys
  • Erikoisosaaminen: hermokipu, päänsärky, migreeni (mm. migreenin botuliinitoiksiinihoito), huimaus, muistihäiriöt, aivoverenkiertohäiriöt, liikehäiriösairaudet (mm. Parkinsonin tauti), MS-tauti, epilepsia
  • Tärkein työkokemus: HYKS, Neurologian klinikka vuodesta 1993, Peijaksen sairaalan neurologian ylilääkäri vuodesta 2010 HYKS, Kipuklinikka vuodesta 2014
  • Jäsenyydet: Suomen Lääkäriliitto, Suomen Neurologinen yhdistys, Suomen Kivuntutkimusyhdistys