​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika

Vesa Juutilainen

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Plastiikkakirurgi ja ortopedi Vesa Juutilainen on erikoistunut vaikeasti paraneviin ja kroonisiin haavoihin. Hän johtaa Helsinki Hospitalin Haavakeskusta, joka on suomalaisen haavahoidon edelläkävijä.

Milloin vastaanotollesi kannattaa tulla?

Monet potilaani ovat diabeetikkoja, joilla on jalkahaavoja. Hoidan myös tapaturmaisesti syntyneitä haavoja, leikkausten jälkeisiä komplikaatioita ja painehaavoja. Lisäksi teen korjaavaa plastiikkakirurgiaa, eli hoidan esimerkiksi arpia, joista on jäänyt potilaalle toiminnallista tai esteettistä haittaa.

Miksi kannattaa kääntyä Helsinki Hospitalin Haavakeskuksen puoleen?

Hoidamme haavoja, jotka eivät ota parantuakseen. Niiden syiden selvittäminen vaatii usein moniammatillista tiimityötä. Hoitamattomina haavat voivat johtaa pahoihin infektioihin tai kuolion kautta jopa amputaatioihin.

Meillä haavoja hoitavat lisäkseni haavahoitaja, jalkojenhoitaja ja tarvittaessa muut erikoislääkärimme kuten ihotautilääkäri. Huolellinen diagnostiikka on tärkeää, jotta pystymme suunnittelemaan hoidon oikein.

Maailmalla haavahoidon keskuksia on paljon sekä yksityisellä että julkisella puolella. Suomessa Helsinki Hospitalin Haavakeskus on alan edelläkävijä.

Millä tavoilla haavoja hoidetaan?

Monet potilaat käyvät meillä säännöllisissä haavahoidoissa. Joissakin tapauksissa oikea ratkaisu on leikkaus.

Monet sairaudet – kuten diabetes ja verenkiertohäiriöt – tai epäterveelliset elämäntavat vaikeuttavat haavojen paranemista. Haavapotilaiden hoitamisessa onkin kyse niin perussairauksien hoitamisesta, haavojen ennaltaehkäisystä kuin elämäntapojen tarkastelustakin. Pidämme aina huolta myös siitä, etteivät haavat uusiudu. Huolehdimme esimerkiksi potilaalle apuvälineet kuntoon.

Mikä ajatus ohjaa työtäsi?

Näen päivittäin, kuinka hyvällä hoidolla säästetään kustannuksia ja parannetaan potilaiden elämänlaatua. Hyvä haavahoito on parasta ennaltaehkäisyä.

Vesa Juutilainen

  • Plastiikkakirurgian sekä ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri. Suomen Lääkäriliiton myöntämä Haavanhoidon erityispätevyys.

  • Erikoisosaaminen: Ongelmahaavojen kirurginen hoito, yleinen korjaava plastiikkakirurgia sekä raajojen että vartalon alueella. Kudosvaurioiden ja toiminnallisten häiriöiden korjaus erilaisten sairauksien, vammojen ja leikkausten jälkitiloissa.

  • Tärkein työkokemus: Osastonlääkäri, HYKS Töölön sairaala, plastiikkakirurgian klinikka vuodesta 1999 lähtien.
  • Jäsenyydet: Suomen plastiikkakirurgiyhdistys – Chirurgi Plastici Fenniae, Suomen ortopediyhdistys, Suomen haavanhoitoyhdistys, Suomen traumatologiyhdistys, Steering Committee of the Nordic Diabetic Foot Task Force