​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika

Sari Hannukainen

Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri

Anestesialääkäri Sari Hannukainen vastaa Helsinki Hospitalin leikkauspotilaiden nukutuksesta ja kivunlievityksestä. Hän on potilaan rinnalla koko leikkauksen ajan.

Missä hoidon vaiheessa potilas on kanssasi tekemisissä?

Potilas tapaa minut ennen leikkausta – joko leikkauspäivänä tai jo aikaisemmin. Käymme huolellisesti läpi lääkityksen ja erityistarpeet. Esimerkiksi sydänpotilaiden ja diabeetikkojen pitää muuttaa lääkitystään ennen leikkausta.

Osa potilaista haluaa tavata minut etukäteen. Silloin keskustelemme hoidosta ja käymme rauhassa läpi mahdollisia huolia.

Miten rauhoitat nukutusta jännittävää potilasta?

Potilaani rentoutuvat, kun kerron heille leikkauspäivän kulun. Heitä rauhoittaa myös kuulla, että anestesialääkäri ja -hoitaja ovat heidän vierellään koko leikkauksen ajan.

Nukuttamisen lisäksi huolehdimme potilaan kivunlievityksestä, hengityksestä, verenkierrosta ja aivojen toiminnasta. Sairaalaa turvallisempaa paikkaa ei ole. Jos jotakin yllättävää tapahtuisi, ympärillä ovat parhaat osaajat.

Miten työskentelet leikkauksen aikana?

Työni perustuu jatkuvaan ennakointiin. Seuraan monitoreista potilaan vointia ja valvon hänen elintoimintojaan, kuten verenkiertoelimistöä tai hengitystä. 

Leikkauksen jälkeen valmistelen potilaan heräämisen. Varmistan, että hän hengittää itse ja poistan monitorointilaitteet. Huolehdin myös kipulääkityksestä ja pahoinvoinnin estosta.

Mikä ajatus ohjaa työtäsi?

Lääketieteellinen osaaminen, kuunteleminen ja välittäminen – siinä parhaan hoidon kulmakivet.

Sari Hannukainen

  • Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri
  • ErikoisosaaminenTehohoito vaativissa tilanteissa
  • Tärkein työkokemus: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri anestesiologian ja tehohoidon klinikka 2000-2002, Kuopion yliopistollinen sairaala anestesiologian ja tehohoidon klinikka 2002-2005, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri anestesiologian ja tehohoidon klinikka 2005-2007, Lääkäri-ja pelastushelikopteri Ilmari ensihoitolääkäri 2002-2006, Suomen Terveystalo Jyväskylä 2007-2011, Suomen Terveystalo Jyväskylä vastaava anestesialääkäri 2012-2017
  • Jäsenyydet: Suomen Lääkäriliitto SLL, Suomen Anestesiologiyhdistys SAY, Duodecim, Liikuntalääketieteen seura