​Asiakaspalvelu 09 417 00100

Varaa aika

Katriina Karjalainen

Fysioterapeutti

Leikkauksen jälkeen potilas tarvitsee neuvoja ja harjoitusta oppiakseen taas käyttämään vartaloaan rennosti. Häntä auttaa fysioterapeuttimme Katriina Karjalainen.

Millaista työsi on?

Työni leikkauspotilaan kanssa alkaa usein jo heräämössä. Ohjaan häntä nousemaan oikein ylös sängystä tai neuvon, miten nostaa lattialle pudonnut tavara. Annan hänelle myös vointiin sopivat harjoitusohjeet.

Leikkauksen jälkeen suunnittelemme tarvittaessa kuntoutusohjelman. Kroonisesta kivusta kärsineen potilaan toipuminen vaatii enemmän kuntoutusta. Kipua vältelläkseen hän on saattanut esimerkiksi tottua ontumaan toista jalkaansa. Silloin on tärkeää korjata vääriä liikemalleja. 

Miten hoidat potilaitasi?

Tutkin potilaan perinpohjaisesti: onko hänellä lihaskireyksiä, onko liikkuvuus rajoittunut tai onko hänellä lihasheikkoutta. Tämän perusteella suunnittelen harjoitukset.

Hyvään hoitotulokseen voi päästä monin eri tavoin. Hoidan esimerkiksi kipupotilaita manuaalisella terapialla ja akupunktiolla. Käymme läpi myös ryhdin, nukkuma-asennot, ergonomian töissä ja kotona sekä päivittäisen liikunnan. Myös hyvällä unella on iso merkitys. Jos nukkuu huonosti, kivut tuntuvat pahemmilta.

Mikä ajatus ohjaa työtäsi?

Fysioterapeutin tavoite on tehdä itsensä tarpeettomaksi.