Valikko Sulje

10 väitettä paksusuolen tähystyksestä: totta vai tarua?

Kolonoskopiaa eli paksusuolen tähystystä pidetään kivuliaana toimenpiteenä. Onko se sitä? Voidaanko se tehdä nukutuksessa? Entä milloin tähystykseen kannattaa hakeutua? Helsinki Hospitalin kirurgian erikoislääkäri Pälvi Vento vastaa 10 väitteeseen kolonoskopiasta.

1. Paksusuolen tähystykseen kannattaa hakeutua vain, jos kärsii vatsavaivoista.

TARUA.
Kolonoskopia on perustutkimus suolisto-oireista kärsiville. Ensin kannattaa hakeutua erikoislääkärin vastaanotolle, jolloin selvitetään tähystyksen tarve. Potilaan oireista ja iästä riippuu, onko kolonoskopia ensimmäinen tutkimus, jonka lääkäri määrää. Kolonoskopia tehdään herkästi myös silloin, jos potilas kuuluu suolistosyövän suhteen riskiryhmään tai jos lähisuvussa on suolistosyöpää sairastaneita.

Noin 55 vuoden iässä kannattaa hakeutua kolonoskopiaan, vaikka ei olisi minkäänlaisia oireita. Tällaisella kerran elämässä tehtävällä tähystyksellä voidaan havaita suolistosyöpä varhaisvaiheessa, jolloin se on täysin hoidettavissa. Suolistosyöpä on rintasyövän jälkeen naisten toiseksi yleisin syöpä, kun taas miehillä vain prostata- ja keuhkosyöpä ovat suolistosyöpää yleisempiä. Kerran elämässä tehty kolonoskopia voi vähentää kolorektaalisyöpään kuolleisuutta 61%.

 

2. Pieni verenvuoto ei anna aihetta tähystykseen.

TARUA ja TOTTA.
Tämä täytyy selvittää lääkärin kanssa. Verenvuodon määrä ja mahdolliset muut oireet vaikuttavat siihen, edetäänkö suoraan kolonoskopiaan.

 

3. Kolonoskopiaan ei tarvitse valmistautua etukäteen.

TARUA.
Kolonoskopiaan pitää valmistautua. Suolen hyvä tyhjennys tekee tutkimuksesta tarkan, jolloin pienetkin muutokset havaitaan. Tutkimus myös onnistuu nopeammin, kun suoli on hyvin puhdistunut.

 

4. Paksusuolen tähystys on kivulias toimenpide.

TARUA ja TOTTA.
Kolonoskopiaa ei voi pitää miellyttävänä tutkimuksena, ja se voi aiheuttaa jonkin verran kipuja. Nykyaikaiset laitteet helpottavat tähystystä, ja niillä myös ilmamäärä pysyy vähäisenä. Kipuja voidaan lievittää kipulääkkeellä ja rentouttavalla lääkityksellä. Tarpeen mukaan kolonoskopia voidaan tehdä myös ns. humautuksessa eli kevyessä nukutuksessa.

 

5. Tähystystä ei voi tehdä nukutuksessa.

TARUA.
Tähystys voidaan tehdä nukutuksessa.

 

6. Tutkimuksen aikana saan tietää heti, jos suolistossani on jotain vialla.

TOTTA ja TARUA.
Kolonoskopiassa suoliston kasvaimet näkyvät heti. Osa kasvaimista on polyyppeja, jotka voidaan poistaa. Isommista kasvaimista voidaan ottaa näytteet niiden laadun selvittämiseksi. Tähystyksessä näkyvät myös suoliston mahdolliset suoliston tulehdustilat. Diagnostiikkaa voidaan tarkentaa limakalvon näytteillä.

 

7. Vatsa on toimenpiteen jälkeen kipeä.

TARUA.
Kolonoskopian jälkeen paksusuolessa on jonkin verran ilmaa, jota sinne on tutkimuksessa jäänyt. Siksi vatsa voi hieman kipristellä, mutta se menee nopeasti ohi.

 

8. Tähystyksen jälkeen voin syödä heti.

TOTTA.
Toimenpiteen jälkeen voi syödä heti. Koska toimenpidettä edeltävät paasto ja suolen tyhjennys, ruokailu on viisasta aloittaa kevyesti. Mitään varsinaista estettä ei kuitenkaan ole sille, etteikö voisi syödä vaikka pihviä tähystyksen jälkeen.

 

9. Kun olen kerran käynyt kolonoskopiassa, voin olla sen jälkeen huoletta seuraavat viisi vuotta.

TOTTA.
Jos kolonoskopiassa ei ole löydöksiä, eikä potilaalla ole mitään merkittäviä riskitekijöitä, voidaan olla huoleti viisi, jopa kymmenenkin vuotta. Tietysti jos uusia oireita ilmaantuu, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle keskustelemaan, tarvitseeko tutkimusta uusia.

 

10. Paksusuolen tähystys on kallis toimenpide.

TOTTA ja TARUA.
Kolonoskopia maksaa 600 euroa. Paksusuolen sairauksia selvitettäessä kolonoskopia on paras tutkimus, sillä millään muulla tutkimuksella ei nähdä suoliston limakalvon kuntoa yhtä hyvin. Tutkimuksen aikana muutoksista voidaan ottaa näytteet ja poistaa pienimmät muutokset. Limakalvon kunto voidaan selvittää ja näin diagnosoida suoliston tulehduksellisia tauteja. Kolonoskopian aikana löydetyt polyypit voidaan poistaa saman tähystyksen aikana. Osa polyypeista voi ajan myötä kasvaa ja muuntua pahanlaatuisiksi. Näin niiden poistamisella voidaan jopa estää syövän kehittyminen suoleen. Kerran elämässä tehty kolonoskopia on hintansa väärti.

Lue lisää maha-suolikanavan tähystyksistä 

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.