Aktiivisen liikkujan selkäkivut – parantaako luonto vai tarvitaanko kirurgin apua?

Kesä saa monet ihmiset liikkeelle, ja aktiivinen liikunta saattaa tuoda mukanaan myös ikävän selkäkivun. Mistä sitten tietää, milloin on aika suunnata lääkärille? Entä voiko etäyhteyttä eli videovastaanottoa hyödyntää myös selkäoireiden tutkimisessa? Helsinki Hospitalin asiantuntijat fysiatri Timo Pohjolainen ja neurokirurgi Leena Kivipelto vastaavat selkäaiheisiin kysymyksiin.

Mitä paljon liikkuvien ihmisten tulisi huomioida hyvän selkäterveyden näkökulmasta?

Liikunnan pitäisi olla säännöllistä mutta myös kohtuullista, sillä liian voimakkaasti selkää kuormittava liikunta altistaa kivuille. Vaikka talven tauon jälkeen tai uuden lajin imu vievät mukanaan, on palautumisajasta ja unen riittävyydestä tärkeää pitää kiinni. Kroonisen kivun riski on 25 prosenttia suurempi niillä, jotka eivät nuku riittävästi. Väsyneenä tekniikkakaan ei ole hallussa, eikä lihaskoordinaatio toimi optimaalisesti.

Milloin selkävaivoista pitää olla huolissaan?

Aaltomainen kipu, joka välillä tulee ja välillä menee, kuuluu usein normaaliin elämään ja ikääntymiseen. Lääkäriin on taas syytä lähteä, jos lepo ei auta vaan kipu pikemminkin lisääntyy levätessä. Yleisoireet kuten laihtuminen, kuume, väsymys ja alaraajojen lihasheikkoudet, puutuminen ja säteilyoireet alaraajaan ovat oireita, joita ei kannata jäädä kuuntelemaan yli kuukautta pidempään.

Millaista liikuntaa suositellaan selkäkipuisille?

Monet alkavat jumpata ensimmäistä kertaa silloin kun selkä on kipeä. Niin ei pidä toimia, sillä se vaan ylläpitää kipua. Sen sijaan kävely ja liikkeessä pysyminen on tärkeää – pelkkä makaaminen ja lepo ei ole nykyhoitoa eivätkä selälle hyväksi. Golf, kävely, vesiliikunta ja pyöräily ovat selälle sopivia lajeja. Golfissa hyvä tekniikka on tärkeää. Liian voimakkaita kiertoja tulisi välttää ja joillekin selkäoireiselle elastinen tukivyö voi toimia hyvin.

Milloin välilevyn pullistuma pitää leikata?

Suurin osa pullistumista paranee itsestään, ja leikkaushoitoa tarvitaan melko harvoin. Jos alaraajaan säteilevät kivut jatkuvat pidempään kuin kuukauden, tarvitaan kuvantamistutkimuksia ja leikkausarviota. Oikea-aikainen leikkaus on tärkeää, koska sillä tavoin saadaan leikkauksesta paras hyöty ja voidaan estää kroonisen kivun kehittyminen.

Millainen operaatio on välilevyn pullistuman leikkaus?

Selkäoireisiin liittyy paljon pelkoja, ja erityisesti pelkoja liittyy selän leikkauksiin. Välilevypullistuman leikkauksessa neurokirurgi vapauttaa hermon puristuksesta. Usein oireet helpottuvat leikkauksen jälkeen samoin tein. Kyse on minikirurgisesta toimeenpiteestä, jossa pienen avauksen kautta, mikroskoopin alla, suoritetaan pullistuman poisto turvallisesti. Leikkauksen jälkeen potilas pääsee kotiin usein jo samana iltana. Pitkiä sairaslomia ei tarvita. Raskaista fyysisistä suorituksista on hyvä pitää noin kuukauden tauko.

Voiko omaa selkätilannetta konsultoida videovastaanoton kautta?

Alaselkäoireisen ensimmäinen tutkimuskäynti fysiatrille olisi hyvä tehdä kasvokkain. Samalla saadaan näkemys muun muassa selän liikkuvuuksista, hermotuksesta ja yleisestä toiminta- ja liikuntakyvystä. Jos taas selästä on jo otettu kuvat ja taustalla on pidempi hoitohistoria, voi leikkauskonsultaation hoitaa etänä neurokirurgin kanssa. Ennen leikkausta kuitenkin järjestetään ainakin kertaalleen kasvokkainen tapaaminen ja yhteinen pohdinta siitä, mikä on paras hoitolinja potilaalle. Joskus päädytään pikaiseenkin leikkauspäätökseen, jos oireet ovat kovin voimakkaat, joskus taas voidaan jatkaa seurantaa ja odottaa oireiden helpottamista luonnostaan.

Viesti on kuitenkin sama kaikille: liian pitkäksi aikaa ei kipujen kanssa kannata jäädä odottamaan. Meillä pääset nopeasti ja turvallisesti asiantuntijan juttusille heti ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien.

Katso seuraavat vapaat ajat täältä.