Älä sinnittele selkäkipujesi kanssa – näin nopeasti huippukirurgin leikkaukseen voi päästä

Kärsitkö piinaavasta selkäkivusta, joka hankaloittaa päivittäistä elämääsi? Moni ei tiedä, että huippukirurgin tekemään selkäleikkaukseen voi päästä jopa viikossa.

”Selkäkipujen kanssa on turha sinnitellä hampaat irvessä, sillä erikoislääkärin vastaanotolle ja leikkaukseen voi päästä myös jonottamatta”, Helsinki Hospitalin johtava hoitaja Sami Kapanen kertoo.

Helsinki Hospital on suomalaisten huippukirurgien perustama yksityissairaala ja lääkärikeskus, jossa potilaan hyvinvoinnista huolehtivat oman alansa huiput. Selkäkirurgiassa Helsinki Hospital on Pohjoismaiden johtavia sairaaloita: 70 prosenttia siellä tehdyistä leikkauksista on selkäleikkauksia. Muita erityisalueita ovat muun muassa kuntoutus, syöpäkirurgia, kasvo- ja leukakirurgia, vatsaelinkirurgia sekä haavanhoito.

”Keskitymme hoitamaan potilaita, joiden vaivat kaipaavat vaativaa erityisosaamista. Asiakkaitamme hoitavat oman alansa kokeneimmat kirurgit ja erikoislääkärit sekä moniammatilliset hoitotiimit”, Sami Kapanen sanoo.

Hän vastaa yleisimpiin kysymyksiin, jotka leikkausta pohtivia ihmisiä askarruttavat.

Kauanko leikkaukseen pääseminen kestää?

”Meillä ei tarvitse jonottaa. Monet selkäpotilaat sinnittelevät piinaavien särkyjensä kanssa aivan liian pitkään. Helsinki Hospitalissa pääsee erikoislääkärin vastaanotolle nopeasti ja ilman lähetettä. Jos lääkärimme arvioi, että vaiva vaatii leikkaushoitoa, leikkausaika järjestyy viikossa ja joustavasti potilaan toiveiden mukaan.

Meille on tärkeintä, että jokainen potilas hoidetaan yksilönä. Etsimme potilaalle aina sopivimman hoitomuodon sekä spesialistin – on hän sitten kirurgi tai esimerkiksi fysioterapeutti.

Käytämme viimeisimpiä näyttöön perustuvia hoitomuotoja ja tekniikkaa. Esimerkiksi selkäpotilaistamme suurin osa saadaan kuntoutettua ilman leikkausta. Mitään turhia tutkimuksia emme tee, eli potilas maksaa vain tarpeellisesta hoidosta.”

LUE MYÖS: 6 väitettä selkäkivuista: totta vai tarua?

Joudunko juoksemaan paikasta toiseen?

”Meiltä saa kaikki palvelut saman katon alta, eli potilaan ei tarvitse mennä laboratorioon tai magneettikuvaukseen muualle vaan tutkimukset tekee samassa talossa toimiva yhteistyökumppanimme. Jo ensimmäiseen yhteydenottoon vastaa aina terveydenhuollon ammattihenkilö, joka ohjaa potilaan sopivimmalle ammattilaiselle.

Kuulumme kansalliseen potilastiedon arkistoon Kantaan. Jos potilas antaa luvan, näemme sieltä kaikkien muiden terveydenhuollon yksiköiden hänestä tallentamat potilastiedot.

Emme koskaan jätä potilaitamme yksin pelkojensa tai kysymystensä kanssa – meillä on oikeasti aikaa kuunnella ja rauhoitella. On tärkeää, että potilaalle syntyy alusta saakka tunne, että olemme täällä juuri häntä varten.”

Vaatiiko selkäleikkaus pitkää sairaalassaoloa?

”Leikkauksemme ovat pääsääntöisesti päiväkirurgisia. Esimerkiksi kaikki rangan alueen leikkaukset tekee neurokirurgi, ja ne tehdään mini-invasiivisesti eli mikroskoopilla – pienestä muutaman sentin viillosta ja mahdollisimman paljon tervettä kudosta säästäen. Tällöin toipuminen on nopeaa, ja potilas pääsee kotiin samana päivänä.

Meille saa jäädä myös yöksi vuodeosastolle, mutta suurin osa potilaistamme tulee aamulla leikkaukseen ja kävelee illalla pois omin jaloin. Soitamme leikkauspotilaalle aina toimenpiteen jälkeisenä päivänä, kysymme miten yö on mennyt ja millainen hänen vointinsa on. Potilas voi myös itse soittaa suoraan erikoislääkärilleen, jos tarvetta tulee. Mini-invasiivisen leikkauksen jälkeen sairausloma kestää vain 3–4 viikkoa.”

LUE MYÖS: Erikoislääkäri neuvoo: Leikkaushoitoa vaativa välilevyn pullistuma kannattaa hoitaa heti

Entä jos asun kaukana Helsingistä?

”Asiakkaamme ovat tavallisia ihmisiä, jotka tulevat meille joka puolelta Suomea. Jos potilas asuu kauempana Helsingistä eikä pääse paikan päälle tapaamaan erikoislääkäriä, voimme tehdä hänelle kuvakonsultaation etäpalveluna. Potilas lähettää meille potilasasiakirjansa ja mahdolliset kuvantamistutkimukset. Niiden perusteella pystymme hyvin arvioimaan, kuinka todennäköisesti hän tarvitsee leikkaushoitoa.

Mikäli konsultaatiossa todetaan, että vaiva vaatii leikkausta, sovimme yleensä jo saman puhelun aikana leikkauspäivän ja leikkausta edeltävän erikoislääkärin vastaanoton. Eli kun potilas tulee sovittuna päivänä Helsinki Hospitaliin, hän tapaa ensin aamulla kirurgin, ja tämän jälkeen hänet leikataan.”

Millaisia muita ratkaisuja kroonisen kivun hoitoon on?

”Teemme myös selkäydinstimulaatioleikkauksia kroonisille kipupotilaille. Leikkauksessa selkäydinkanavaan asennetaan elektrodi, joka syöttää sähköimpulssia halutulle hermoalueelle. Hoito lievittää hyvin neuropaattista kipua ja monimuotoista paikallista CRPS-kipuoireyhtymää. Toimenpide tehdään silloin, jos potilaalla on esimerkiksi niin paha hermovaurio, ettei muusta hoidosta ole enää apua.

Potilastyytyväisyytemme on erinomainen, ja kuulemmekin usein kiitosta siitä, että meillä on oikeasti aikaa.”

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.