Erikoislääkäri neuvoo: Kilpirauhasvaivoissa kannattaa kääntyä aina lääkärin puoleen

Oletko löytänyt kaulaltasi kyhmyn? Aiheuttaako se jopa nielemisvaivoja tai hengitysvaikeuksia? Kyhmy voi olla suurentunut kilpirauhanen. Tavallisin kilpirauhasen leikkaushoitoa vaativa sairaus on hyvänlaatuinen struuma, mutta kilpirauhasessa voi myös esiintyä kasvaimia. Ratkaisu ongelmaan voi olla kilpirauhasen poistaminen osittain tai kokonaan. Jos leikkausta tarvitaan, toimenpiteeseen pääset Helsinki Hospitalissa viiveettä.

Kirurgian erikoislääkäri Antti Hietaranta: ”Tavallisin leikkausta vaativa vaiva on hyvänlaatuinen suurentuma eli struuma”

Kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta ovat suomalaisilla yleisiä vaivoja – vajaa- ja liikatoiminnan oireina voi olla väsymystä, hikoilua tai hiustenlähtöä. Näistä ongelmista kärsivät potilaat tutkii ja hoitaa ensisijaisesti endokrinologi, joka määrää potilaan tarvittaessa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin.

Toiminnallisissa häiriöissä sairaudet voidaan todeta verikokeilla ja kliinisten oireiden perusteella. Kyhmyjä ja suurentumaa selvitetään lisäksi ultraäänitutkimuksella ja ohutneulanäytteillä.

Osalle kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivistä potilaista endokrinologi ehdottaa kilpirauhasen tai lisäkilpirauhasen poistoa. Me endokriiniseen kirurgiaan perehtyneet erikoislääkärit hoidamme nämä kilpirauhasen leikkaukset. Olen työskennellyt kirurgian erikoislääkärinä vuodesta 1998 ja vatsaelinkirurgian erikoislääkärinä vuodesta 2002 lähtien.

LUE MYÖS: Asiakaspalveluvastaava Veera Silén: Olet luotettavissa käsissä heti ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien

Yleisimpiä leikkaushoitoa vaativia kilpirauhasongelmia ovat kilpirauhasen suurentuma eli struuma tai yksittäisinä esiintyvät kyhmyt, jotka voivat olla hyvänlaatuisia tai pahanlaatuisia.

Struumassa usein ihan normaalisti toimiva kilpirauhanen alkaa kasvaa. Struuma voi olla toispuoleinen tai molemminpuolinen. Kasvettuaan se voi näkyä kaulalla selvästikin. Hyvänlaatuinen struuma tai yksittäinen kyhmy voi olla jopa niin iso, ettei paidankaulus mene kiinni. Se voi aiheuttaa nielemisvaivoja ja kaventaa hengitysteitä.

Kilpirauhasissa esiintyy hyvin usein kyhmyjä, joista kuitenkin vain pieni osa on pahanlaatuisia kilpirauhassyöpiä.

Helsinki Hospitaliin tulevat kilpirauhaspotilaat pääsevät viiveettä endokriiniseen kirurgiaan perehtyneen kirurgian erikoislääkärin vastaanotolle ja tarvittaessa leikkaukseen. Potilas hyötyy siitä, että hoito on ripeää ja että kaikki lääkärit ovat oman alansa erityisosaajia. Kilpirauhaspotilaan kirurgiseen hoitoon osallistuu tarpeen mukaan myös korvalääkäri.

Tyypillisesti liikatoimiset kilpirauhaset poistetaan kokonaan. Kun kyseessä on struuma, poistetaan joko kilpirauhanen kokonaan tai sen toinen suurentunut lohko.

Erikoislääkäri punnitsee aina yhdessä potilaan kanssa leikkauksen riskit ja siitä saatavan hyödyn. Syövän perushoitona on leikkaus, jossa koko kilpirauhanen poistetaan. Pienten hyvin erilaistuneiden syöpäkasvainten osalta voi hoidoksi riittää joskus kyseisen kilpirauhaslohkon poisto.

Kilpirauhanen leikataan kaulalle tehtävästä viillosta. Lohkon poisto esimerkiksi pienen kyhmyn takia tehdään pienemmästä viillosta kuin massiivisen ison struuman, joka saattaa painaa monta sataa grammaa, äärimmäisessä tapauksessa jopa kilon. Leikkausarpi häviää yleensä hyvin vuosien saatossa.

LUE MYÖS: Oletko harkinnut leikkausta yksityissairaalassa? Näin rahoitat leikkauksen joustavasti

Kilpirauhasen poiston jälkeen potilaan oma elimistö ei enää tuota kilpirauhashormonia, joten se on korvattava lääkehoidolla. Siksi potilaan on käytettävä loppuelämänsä kilpirauhashormonia sisältävää lääkettä.

Kilpirauhasleikkaukset eivät ole päiväkirurgisia toimenpiteitä, vaan potilas jää Helsinki Hospitalin vuodeosastolle 1–2 vuorokaudeksi. Sairausloman pituus on yleensä kolmesta neljään viikkoa.

Antti Hietaranta
Dosentti, Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.