Valikko Sulje

Erikoislääkäri neuvoo: Leikkaushoitoa vaativa välilevyn pullistuma kannattaa hoitaa heti

Onko selkäsi kipeä ja samaan aikaan jalkaasi jomottaa, pistelee, se puutuu tai on voimaton? Tavalliset särkylääkkeet eivät tunnu auttavan kipuun. Olosi tuntuu siedettävältä vain sikiöasennossa. Syynä voi olla selkärangan välilevyn pullistuma – iskiashermo on jäänyt pinteeseen, ja kipu heijastuu selän lisäksi jalkaan.

Erikoislääkäri Juha Pohjola: ”Selkäleikkaus auttaa useimpia”

Välilevyn pullistuma on vaiva, joka haittaa ikävästi arkea. Se voi kehittyä hitaasti tai iskeä yllättäen, mutta kenenkään ei pitäisi sinnitellä kipunsa kanssa neljää viikkoa pidempään. Viimeistään silloin on aika mennä lääkäriin.

Olen työskennellyt selkäkirurgina 35 vuotta ja erikoistunut muun muassa välilevyn pullistumien hoitoon. Välilevyn pullistuma on nykyään helppo tunnistaa magneettikuvauksella. Kuvaa tutkimalla ja potilaan kanssa keskustelemalla pystyn useimmiten sanomaan, onko leikkauksesta hyötyä.

Mikroskoopilla tehty leikkaus säästää selkää ja leikkauksesta toipuu nopeasti.

Perussääntö on, että jos jalkaan ei heijastu särkyä, leikkaus ei auta. Tällaisessa tapauksessa ohjaan potilaan sairaalamme fysiatreille, jotka laativat hänelle yksilöllisen hoidon ja kuntoutusohjelman.

Useimmille vastaanotolleni tuleville välilevypullistumaleikkaus on paras ratkaisu. Peräti yhdeksän kymmenestä leikkauspotilaasta pääsee kivustaan saman tien. Nämä leikkaukset onnistuvatkin kaikista kirurgisista operaatioista parhaiten.

LUE MYÖS: Kärsitkö piinaavasta selkäkivusta, joka hankaloittaa päivittäistä elämääsi? Näin nopeasti huippukirurgin leikkaukseen voi päästä

Välilevypullistumapotilaalle leikkaus on oikea ratkaisu, koska hän ei hyödy kuntoutumisohjelmista eikä fysioterapiasta. Lisäksi hän säästyy kuukausien sairauslomilta ja vahvojen särkylääkkeiden käytöltä, jotka väsyttävät ja heikentävät työkykyä.

Meillä Helsinki Hospitalissa leikkaus tehdään nukutuksessa. Käytämme mikroskooppista leikkausmenetelmää eli koskemme potilaan selkään mahdollisimman vähän ja hienovaraisesti. Leikkausaukko on ainoastaan kolmen sentin kokoinen, eikä lihaskudos vaurioidu lainkaan.

TILAA UUTISKIRJEEMME: Saat tietoa terveydestä suoraan sähköpostiisi

Leikkauksen jälkeen potilas pääsee kotiin samana päivänä. Leikkauksen jälkeen on kuukauden sairausloma, jonka aikana pitää elellä rauhallisesti: välttää esimerkiksi juoksemista ja raskaiden esineiden nostelua. Kuukauden kuluttua on jälkitarkastus, jossa arvioidaan mahdollinen kuntoutustarve.

Jalkakipu jää usein leikkauspöydälle ja selkäkipu katoaa parissa viikossa. Paluu normaaliin arkeen tapahtuu siis nopeasti.

Välilevyn pullistuman tavallisimmat oireet:

  • Voimakas selkäkipu, jota särkylääkkeet eivät tunnu helpottavan.
  • Selän lisäksi särkyä on myös toisessa jalassa.
  • Jalassa tuntuu pistelyä, puutumista tai voimattomuutta.
  • Olo helpottaa sikiöasennossa.

Juha Pohjola
Neurokirurgian erikoislääkäri

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!