Valikko Sulje

Erikoislääkäri neuvoo: Sappikivitauti on yleinen vaiva, joka on syytä ottaa vakavasti

Kärsitkö kipukohtauksista, jotka alkavat ruokailun jälkeen? Tuntuuko kipu vannemaisena ylävatsalla? Sappikivitauti on yksi tavallisimmista äkillisten vatsakipujen aiheuttajista. Jos kipu ei hellitä parin tunnin kuluessa ja kuume nousee, kyseessä saattaa olla sappirakon tulehdus.

Vatsaelinkirurgian erikoislääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori Pälvi Vento: ”Jos sappikivet oireilevat toistuvasti, hoitona on sappirakon poistoleikkaus.”

Sappikivitauti on yleinen ruuansulatuskanavan sairaus, johon voi liittyä vakavia komplikaatioita. Joskus sappikivet löytyvät sattumalta muiden tutkimusten yhteydessä. Oireettomia sappikiviä ei tarvitse hoitaa.

Sappikipu alkaa yleensä äkillisesti ruokailun jälkeen. Ruokailu aiheuttaa sappirakon supistumisen, jolloin kivet kiilautuvat ja estävät sapen virtausta. Olo tuntuu ensin turvottavalta. Sitten kipu voimistuu ja voi tuntua vannemaisena tai joskus aaltomaisena ylävatsalla. Kipu voi myös heijastua oikeaan hartiaan ja siihen voi liittyä pahoinvointia. Parin tunnin jälkeen kipu hiljalleen laantuu. Jos kipu jää jomottamaan ja nousee kuume, on se useimmiten merkki sappirakon tulehduksesta.

Sappivaivoja aiheuttavat esimerkiksi omena, kurkku, paprika, lohi ja ylipäätään rasvaiset ruuat.

Sappikivet voidaan jakaa koostumuksensa puolesta kolesteroli- ja pigmenttikiviin. Sappikivien todennäköisyyttä lisäävät ylipaino, raskaudet, laihtuminen ja korkea kolesteroli. Lapsilla tauti on harvinainen, ja todennäköisyys sappikivien saamiseen kasvaa iän myötä.

Sappikivien toteamiseksi tarvitaan ultraäänitutkimus ja joskus sappiteiden magneettitutkimus. Jos sappikivet oireilevat toistuvasti, hoitona on leikkaus. Sappirakon poistoleikkaus on tavallisimpia vatsan alueen leikkauksia.

Sappikivitaudin tavallisimmat oireet

  • Vannemainen, puristava ylävatsakipu ja kivun paikantuminen oikealle ylävatsalle
  • Kipu alkaa ruokailun jälkeen
  • Kovaan kipuun voi liittyä oksentelua
  • Kivun jääminen päälle ja kuume ovat merkkejä tulehduksesta.

Oletko harkinnut leikkausta yksityissairaalassa? Näin rahoitat leikkauksen joustavasti

Leikkaushoidossa poistetaan sappikiviä sisältävä sappirakko. Leikkaus tehdään yleensä tähystystekniikalla eli mini-invasiivisesti nukutuksessa. Kotiin voi päästä jo leikkauspäivän iltana tai seuraavana aamuna. Potilaat toipuvat tähystysleikkauksesta nopeasti, yleensä noin viikon sairasloma riittää. Jälkihoitona neuvon potilasta jatkamaan jonkin aikaa sappiruokavaliota eli välttämään sappea ärsyttäviä ruoka-aineita.

Joskus sappikivi voi karata rakosta sappitiehyeeseen ja silloin kivi joudutaan poistamaan ERC-toimenpiteellä (endoskooppinen retrogradinen sappiteiden kuvaus). Siinä edetään suun kautta tähystimellä pohjukaissuoleen, josta sappitiehyeen suuta avataan ja sappikivet poistetaan.

Joskus sappitiehyeeseen karanneet kivet voivat aiheuttaa sapen virtauksen estymisen ja potilas voi havaita virtsan tulevan tummemman väriseksi sekä ihon ja silmien valkuaisten kellertävän. Sappitiehytkivet voivat aiheuttaa vaikean tulehdustilan. Tästä on merkkinä kuume ja myös kivut. Joskus liikkeelle lähteneet kivet voivat aiheuttaa haimatulehduksen. Kova kipu ja kuume ovat aina syy lähteä pikaisesti lääkäriin saamaan hoitoa.

Pälvi Vento
Kirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!