HELENE20-taidenäyttely on nyt auki, tervetuloa 15.–25.9. päärautatieaseman Kulttuurihalliin

HELENE20-taidenäyttely on avoinna päärautatieaseman Kulttuurihallissa arkisin klo 9–19, ja kaikkiin näyttelyn teoksiin pääsee tutustumaan myös verkkosivuillamme.

Projektimme sai alkunsa Helene Schjerfbeckistä, joka kärsi läpi elämänsä kivuista. Jos Helene eläisi ajassamme, saisimme varmasti hoidettua hänen vaivansa kuntoon. Aikamme taitelijoiden kivut ovat kuitenkin muualla, koronaviruksen viedessä heidän työmahdollisuutensa. Siksi HELENE20-taidetukiprojekti käynnistettiin viime keväänä – kaikki projektit eivät saa peruuntua.

Taidetukiprojektin kuusi nuorta taiteilijaa Elli MaanpääEmilio MäkipääJanne JääskeläinenAura Latva-SomppiMarika Schulze ja Alma Peltola ovat saaneet alkusyksystä teoksensa valmiiksi ja näyttelyssä nähdään heidän teoksensa mutta myös aiheesta innostuneiden vierailevien taiteilijoiden teoksia.

Teosten inspiraationa on toiminut Helene Schjerfbeck ja yksi hänen viimeisimmistä töistään Omakuva, valoa ja varjoa. Poikkeuksellisesta ja haasteellisesta ajasta huolimatta kokonaisuuden lopputulos on elämänmakuinen, värikäs ja koskettava.

“Halusin kuvata juuri niitä vuosia, kun Helene oli täynnä elämää. Teokseni on maalattu kierrätetylle peilille, näin kutsun kaikki kohtaamaan muotokuvassa myös itsensä elävänä, vahvana. Meillä on vain yksi elämä, ja se kannattaa elää täysillä,” Elli Maanpää toteaa.

Näyttelyn jälkeen HELENE20-teokset on nähtävissä vielä Helsinki Hospitalin tiloissa, jonka jälkeen ne siirtyvät lokakuun alkupuolella Hagelstamin huutokaupattavaksi 13.–14.10. Saadut varat lahjoitetaan lyhentämättömänä Syöpäsäätiölle ja suomalaiseen syöpätutkimukseen

“Päivittäisessä työssämme näemme sen, mikä merkitys ja voimavara taide on ihmisille vaikeidenkin aikojen keskellä, siksi tämä projekti oli tärkeää toteuttaa juuri nyt,” kertoo Helsinki Hospitalin toimitusjohtaja Meeri Muikku.