HELENE20-teokset julkistetaan 15.9. Kulttuurihallissa ja virtuaalisessa taidenäyttelyssä

HELENE20-taidenäyttely tuo tänä syksynä yhteen itse mestarin, nuoret taitelijat ja poikkeuksellisen ajan. Viime keväänä käynnistyneen kokonaisuuden taustalla on nuorten taiteilijoiden ja taiteen tukeminen haasteellisena aikana.
Taidetukiprojektin kuusi nuorta taiteilijaa Elli MaanpääEmilio MäkipääJanne JääskeläinenAura Latva-SomppiMarika Schulze ja Alma Peltola ovat saaneet alkusyksystä teoksensa valmiiksi, ja seuraavaksi vuorossa on taidenäyttely Helsingin päärautatieaseman Kulttuurihallissa 15.9.–25.9.2020.

Kulttuurihallissa tullaan näkemään mielenkiintoinen kokonaisuus taiteilijoilta, sillä teemana on ollut tämän ajan valojen ja varjojen tallentaminen. Heidän inspiraationaan tässä projektissa on ollut lapsena loukkaantunut ja koko elämänsä kivuista kärsinyt Helene Schjerfbeck (1862-1946) ja yksi hänen viimeisimmistä töistään Omakuva, valoa ja varjoja. Näyttelyssä nähdään myös muiden teemasta inspiroituneiden taiteilijoiden monimuotoisia tulkintoja.

Teosten tuotto lahjoitetaan Syöpäsäätiölle

Taidenäyttely rakennetaan saavutettavuuden näkökulmasta. Koska syksyn koronatilanne voi muuttaa monia suunnitelmia, näyttelykokemus tehdään helposti jaettavaan ja koettavaan muotoon. Valmiit teokset julkaistaan sekä Kulttuurihallin näyttelyssä että projektin verkkosivulla.

”Kohdattuani Helenen maalauksen keväällä Villa Gyllenbergissä, koin sen käsittelevän kuolemaa sekä taiteilijan suhtautumista tuntemattomaan. Pandemian keskellä halusin myös itse maalata työn, jossa olisivat vahvasti esillä varjo ja epävarma tuntematon. Samalla halusin, että teos, jonka kanssa eläisin seuraavat kuukaudet, antaisi myös itselleni uskoa tulevaan luomisprossessin aikana,” Janne Jääskeläinen kertoo.

Näyttelyn yhteydessä avataan HELENE20-teoksista huutokauppa, joka huipentuu Syöpäsäätiön juhlatoimikunnan järjestämään tiedegaalaan marraskuussa. Varat lahjoitetaan lyhentämättömänä Syöpäsäätiölle ja suomalaiseen syöpätutkimukseen.

“Päivittäisessä työssämme näemme sen, mikä merkitys ja voimavara taide on ihmisille vaikeidenkin aikojen keskellä, siksi tämä projekti oli tärkeää toteuttaa juuri nyt,” kertoo Helsinki Hospitalin toimitusjohtaja Meeri Muikku.