Janita sai hymynsä takaisin

Mopo-onnettomuudessa loukkaantuneen Janita Brunilan puhe helpottui ja kivut lakkasivat, kun Helsinki Hospitalin huippukirurgi Jyrki Törnwall suunnitteli ja toteutti leukanivelen leikkauksen ulkomaisten kollegoidensa avulla. Harvinainen leikkaus oli ainutlaatuinen myös kirurgille.

Janita Brunila lähti mopoajelulle kavereidensa kanssa heinäkuussa 2018. Liikenteessä Janitan huomio herpaantui hetkeksi, jolloin hän törmäsi liikenteenjakajaan ja kaatui. Onnettomuudessa 15-vuotias Janita mursi olkavartensa ja sai iskun leukaansa.

–  Leukaani koski heti kaatumisen jälkeen ja kivut vain pahenivat myöhemmin, hän sanoo.

Olkavarsi vaati ensin leikkausta ja hoitoa. Aluksi leuan hoitamiseen ei kiinnitetty kovin paljon huomiota, mutta oireet vain lisääntyivät.

–  Leuka alkoi naksua liikuttaessani sitä eri suuntiin, mikä häiritsi ja ärsytti, Janita sanoo.

Puhe muuttui muminaksi

Janita Brunilan leukaa hoidettiin aluksi hammaskiskoilla, joita hän käytti öisin kahden kuukauden ajan. Leukaa neuvottiin myös jumppaamaan. Ajateltiin, että näillä toimenpiteillä kivut helpottuisivat ja lakkaisivat.

–  Hammaskisko ehkä vain pahensi asiaa, sillä leuka alkoi kipeytyä. Heräilin öisin, kun kasvoja poltti, Janita kertoo.

Janita Brunila ei aluksi saanut muita neuvoja, mitä vaivalle voisi tehdä tai tietäisikö kukaan esimerkiksi korjaavasta leikkauksesta.

–  Leuka kipeytyi yhä lisää syödessä ja puhuessa. Suun avaaminen oli tuskaista ja kasvojen lihakset menivät jumiin otsasta saakka, mikä aiheutti järkyttävän toispuoleisen päänsäryn, hän jatkaa.

Toinen puoli kasvoista alkoi turvota ja Janitan puhe muuttui muminaksi. Janitan kasvot alkoivat kääntyä vinoon hymyillessä, mikä näkyi myös valokuvissa. Haukotellessa leukanivel meni joskus lukkoon.

Leukanivelen nivelside oli revennyt

Janita Brunila tapasi viime vuonna usein hänen olkavarttaan kuntouttavaa OMT-fysioterapeuttia Juha Hiltusta, joka kiinnitti huomiota myös Janitan kipeytyneen leuan aiheuttamiin oireisiin.

Kokenut fysioterapeutti alkoi selvittää, mistä voisi löytää apua mahdolliseen leikkaukseen. Hänen avullaan Janita löysi suu- ja leukakirurgian erikoislääkärin Jyrki Törnwallin Helsinki Hospitalista.

Janita tuli ensimmäisen kerran Törnwallin vastaanotolle tammikuussa 2019, kun onnettomuudesta oli kulunut puoli vuotta.

Janitan leuan alueesta otettiin magneettikuva, josta näkyi, että Janitan leukanivelen takaligamentti eli nivelside, noin muutaman millin paksuinen jänne, oli revennyt onnettomuudessa saamastaan iskusta kokonaan ja välilevy oli siirtynyt leukanivelen etupuolelle kallonpohjaan.

–  Kun Janita yritti avata suutaan, ei se avautunutkaan kunnolla, vaan leukanivelen edessä oleva välilevy esti suun avautumisen aivan niin kuin oven edessä olisi matto. Tämä aiheutti leukaniveleen kipua, Jyrki Törnwall sanoo.

”Kaikki leikkaukset kasvohermojen alueella ovat vaativia,
mutta ligamentin korjausleikkaus oli tekniikaltaan erittäin haastava”, Jyrki Törnwall kertoo.

Neuvoja kansainväliseltä kirurgien ryhmältä

Jyrki Törnwall kuuluu kansainväliseen alaan erikoistuneiden kirurgien ryhmään, jonka avulla hän lähti suunnittelemaan leikkausta.

–   Keskustelemme leikkauksista ja voimme lähettää toisillemme esimerkiksi röntgenkuvia. Kysyin ryhmältä neuvoa, mitä he tekisivät tässä tilanteessa. Sain monta vastausta ja he sanoivat, että ehdottomasti pitää tehdä ankkurikorjausleikkaus, Jyrki Törnwall kertoo.

Hän on leikannut lukuisia leukaniveliä ja tehnyt tekonivelleikkauksia, mutta tällaista ligamentin korjausleikkausta hän ei ollut aiemmin tehnyt. Joissakin maissa korjausleikkauksia tehdään enemmän, esimerkiksi yhdysvaltalainen kirurgi Larry Wolford on tehnyt useita leukanivelen välilevyn ligamentin leikkauksia ja julkaissut aiheesta artikkeleita.

– Vaikka olen paljon välilevyjä leikannut, en ole aiemmin tehnyt korjausleikkausta juuri tällä tekniikalla, eikä sitä ole tehty Suomessa, Törnwall kertoo.

Tieto korjaavasta leikkauksesta helpotti Janita Brunilaa ja hän alkoi valmistautua siihen.

– Tuli turvallinen olo, sillä kirurgi oli nopeasti sitä mieltä, että ongelma voidaan korjata ja sanoi, että hoidetaan tämä kuntoon, Janita sanoo.

Janita oli helpottunut päästessään leikkaukseen

Kirurgi ja hoitajat selvittivät leikkauksen kulun Janita Brunilalle.

–  Katsoin leikkauksen jokaisen vaiheen kuvina, joten tiesin aivan tarkkaan, mitä leikkauksessa tapahtuu, Janita sanoo.

Siksi häntä ei leikkaus jännittänyt, vaan hän oli pikemminkin helpottunut, että leikkaus saadaan lopulta tehtyä ja vaiva hoidettua.

Jyrki Törnwall kertoo, että kaikki leikkaukset kasvohermojen alueella ovat vaativia, mutta tämä leikkaus oli tekniikaltaan erittäin haastava. Leikkauksen idea oli tuoda väärässä paikassa sijaitseva välilevy oikealle paikalleen ja kiinnittää välilevy nivelnastan takapinnasta ankkurilla hakasten avulla. Tekniikka on sama, jota käytetään käsikirurgiassa korjaamaan käden jänteitä.

–  Leikkauksessa avattiin leuan nivelkapseli, porattiin nivelpään takaosaan reikä, asetettiin siihen ankkuri ja tuotiin välilevy paikalleen, Jyrki Törnwall kuvaa.

”Ennen leikkausta makasin sohvalla, söin vahvoja särkylääkkeitä
ja yritin opiskella kylmäpussi poskella”, Janita Brunila sanoo.

Päivä sairaalassa, seuraavalla viikolla kouluun

Seuraavan vuoden kurssivalinnat lukiossa avautuivat leikkauspäivänä netissä. Janita Brunila teki valintoja sairaalassa.

–  Hoitaja tuli viereeni henkiseksi tueksi, kun tein niitä, Janita kertoo.

Leikkauksen jälkeen Janita jäi yöksi Helsinki Hospitaliin ja lähti aamulla kotiinsa Kotkaan. Janita meni seuraavana päivänä neuvottelemaan opinto-ohjaajan kanssa loputkin kurssivalinnat. Kouluun hän palasi seuraavalla viikolla.

Kun viisi viikkoa leikkauksesta on kulunut, Janita kertoo jälkitarkastuksessa olonsa kohentuneen, eikä hänen tarvitse syödä enää särkylääkkeitä. Janitan fysioterapeutti Juha Hiltunen kertoo, että kuntoutuksessa leuka liikkuu ja suu avautuu normaalisti. Ennen kuntoutuksen aloittamista Hiltunen ja Törnwall olivat soitelleet keskenään, miten leukaa kannattaa kuntouttaa.

–  Tuntuu siltä, että pystyn keskittymään nyt asioihin paremmin. Kuukausi ennen leikkausta makasin sohvalla, söin vahvoja särkylääkkeitä ja yritin opiskella kylmäpussi poskella, Janita sanoo.

Brunilat ovat vaikuttuneita saamastaan avusta ja kertovat, että Helsinki Hospitalin palvelu on mietitty yksityiskohtineen loppuun saakka. Leuan osalta onnettomuuden jäljeksi näyttää jäävän vain korvan vieressä kulkeva huomaamaton, noin viiden senttimetrin pituinen puolenmillin kapea arpi.

–  En olisi ikinä uskonut, että leikkaus menee näin hyvin. Ennen tuloamme Helsinki Hospitaliin meillä oli se käsitys, että Janitan olisi vain opittava elämään vaivansa kanssa, Janitan äiti Sari Brunila huomauttaa.

Leukakirurgia kehittyy nopeasti

Jyrki Törnwall kertoo, että leukanivelen välilevyn paikaltaan poismeno ei välttämättä vaadi edes kovaa iskua, vaan se voi mennä pois paikoiltaan haukotellessa tai omenaa haukatessa. Yleensä leukanivelen toimintahäiriö korjaantuu, eikä se vaadi leikkausta.

–  Suurin osa potilaista saa avun fysioterapialla tai käyttämällä purentakiskoja, jotka rentouttavat purentaa ja välilevyä, Törnwall kertoo.

Leikkaushoito on Törnwallin mukaan järkevää silloin, kun suu ei avaudu kunnolla ja suu jatkuvasti kipeytyy esimerkiksi syödessä tai vaiva haittaa puhumista.

–  Näitä potilaita ei ole paljon, mutta heidän hoitoaan ei saisi jättää fysioterapian tai purentakiskojen varaan, Törnwall toteaa.

Leukakirurgia kehittyy nopeasti, eivätkä kaikki välttämättä tiedä, millaiset leikkaukset leukanivelen alueella ovat mahdollisia. Uusia tutkimuksia julkaistaan paljon.

–   2000-luvulla ajateltiin, että leuan tekonivelleikkaukset eivät onnistu. Nyt olen tehnyt niitä noin 200, Törnwall sanoo.

teksti: Minna Pauliina Kataja

kuvaaja: Juha Kettunen

Meillä pääset erikoislääkärin vastaanotolle ilman lähetettä. Kysy lisää tai varaa aika!

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.