Kaularangan leikkauksesta toipuva Thomas Kotkas pääsee pian nauttimaan golfista ja moottoripyöräilystä

Vuosia haasteellisista olkapää- ja yläraajakivuista kärsinyt Thomas Kotkas pisti kivulle stopin tämän vuoden tammikuussa, kun hän pääsi neurokirurgi Leena Kivipellon leikkauspöydälle. 

“Muistan sen hetken, kun olin juuri sulkemassa silmiäni leikkaussalissa ja mietin, miltä elämäni ja kroppani tuntuu leikkauksen jälkeen. Samaan aikaan koin huojennusta, mutta myös pelkoa.”

Pelko oli turha. Leikkaus sujui mallikkaasti ja jo saman päivän iltana Thomas Kotkas pääsi lähtemään kotiin.

Kaikki alkoi vuonna 2011 olkapääsäryllä, jolle ei löydetty mitään järjellistä selitystä. Kiputiloja hoidettiin tuolloin lihaskalvotulehdukseen viittaavilla parannuskeinoilla  – hierontaa, fysioterapiaa, jumppaa, särkylääkkeitä. Hoitokeinot loivat hetkellistä helpotusta, mutta kiputilat palasivat ennalleen.

Vuonna 2015 jokavuotinen kesäreissu sai yllättävän käänteen, kun matkan aikana olkapäätä alkoi särkeä toden teolla. Hänen ensimmäinen ajatus oli, että kovat kivut johtuivat siitä, että lihakset olivat vain jumissa kaikesta moottoripyörällä ajamisesta.

“Tunsin oloni todella voimattomaksi. Aloin huolestumaan, kun golfkaan ei onnistunut, vaan aiheutti entistäkin kovemmat kivut.”

Ei mikään tavallinen olkapääsärky

Kesäreissun jälkeen Kotkas meni fysiatrille ja sai kuulla, etteivät kivut johtuneet mistään tavallisesta olkapääsärystä, vaan ne liittyivät niskaan. Magneettikuvissa huomattiin välilevyn pullistuma ja ahtaus hermokanavassa.

Vuonna 2017 Kotkas sai lähetteen neurokirurgian poliklinikalle. Tuolloin erikoislääkäri kyseenalaisti leikkauksen tarpeen. Oireilla on tapana lieventyä ihmisen vanhentuessa, hän sai kuulla. Ohje oli, että jos oireet vielä puolen vuoden jälkeenkin vaivaavat, hänen olisi tultava leikkaukseen.

“Keväällä 2019 kivut palasivat. En saanut öisin nukuttua ja se vaikutti kokonaisvaltaisesti jaksamiseeni. Olin kireä ja kärttyisä. Silloin päätin, että menen uudestaan lääkärille ja magneettikuviin.”

Silloinen lääkäri totesi, ettei tilanne ainakaan ole mennyt parempaan suuntaan. Tällöin alettiin tosissaan harkitsemaan leikkausta. Pohjola Sairaalan kautta hän päätyi Helsinki Hospitalin neurokirurgi Leena Kivipellon vastaanotolle.

“Kivipelto suositteli minulle leikkausta välittömästi, koska kipuoireistoni oli jatkunut jo niin pitkään. Pääsinkin vastaanotolla käynnin jälkeen kolmen päivän päästä leikkaukseen. En kerennyt stressaamaan operaatiota juuri lainkaan.”

Helsinki Hospitalissa suoritettu leikkaus oli potilaalle miellyttävä kokemus. Hoitohenkilökunta piti hänet ajan tasalla siitä, mitä seuraavaksi tapahtuisi. Tunnelma leikkaussalissa oli rauhallinen ja leppoisa.

“Minun kanssa keskusteltiin niin kuin en olisi ollut potilas. Ei tullut yhtään sellainen olo, että pian pannaan puukkoa kaulalle, Kotkas kertoo ja naurahtaa muistolle.”

Mikä on leikkauksen tavoite?

“Kotkaksen leikkauksessa vapautettiin kaularangan hermojuuri, joka oli joutunut puristukseen nikamavälin hermojuurikanavassa,” kertoo neurokirurgi Kivipelto.

Yleensä puristustilan aiheuttaa välilevyn pullistuma tai pidemmän ajan kuluessa kehittynyt luinen kulumamuutos, joka aiheuttaa ahtauden hermokanavaan. Kun hermo joutuu puristuksiin, aiheutuu siitä tyypillisesti yläraajaan säteilevä kipu ja häiritsevä puutuminen. Pahimmassa tapauksessa se voi myös heikentää yläraajan lihasvoimia.

Kyseessä ei ole kovin iso leikkaus. Kestoltaan noin tunnin luokkaa, ja se tehdään aina potilaan ollessa nukutettuna. Kaularankaa lähestytään edestäpäin, eli leikkausarpi tulee kaulalle. Leikkaukset suoritetaan aina samankaltaisen, ennakoitavan ”sapluunan” mukaan, koska etukäteen tiedetään tarkkaan, magneettikuvien perusteella, minkälainen ahtaus kaularangassa on.

Palautuminen on ollut nopeaa

Leikkaus ei vaadi potilaalta mitään erityistä valmistautumista. Hoitohenkilökunta jakaa mahdollisimman paljon tietoa ennen leikkausta. Fysioterapeutti kertoo jo ennen operaatiota, minkälaiset ovat optimaalisen kuntoutuksen ja palautumisen vaiheet.

Niskan, hartian ja lavan seudussa voi tuntua leikkauksen jälkeen särkyä, kipuja ja lihasjäykkyyttä, mutta Kivipellon mukaan nämä kivut hälvenevät viikkojen kuluessa itsestään. Myös kurkkukipua ja nielemiskipua esiintyy ohimenevästi leikkauksen jälkeen.

Aktiivisena liikunnan harrastajana Kotkas kävi jo viimeisellä sairaslomaviikolla kuntosalilla ja uimassa. Voimat ja liikkuvuus ovat alkaneet pikkuhiljaa tulemaan takaisin.

“Sanoisin, että kaikki riskit huomioiden ja niihin varautuen, on leikkaukseen meno ollut ehdottomasti parhaimpia päätöksiäni.”

Toimittaja: Maija Merenmies

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.