Melanoomaleikkaus jätti pysyvät jäljet – mutta toiselta puolelta löytyi myös elämää

Heli Vähäsilta

Vuodesta 2018 lähtien Heli Vähäsilta on pyörittänyt yhtiökumppaninsa kanssa Silver Clothing -nimistä vaatealan yritystä. Menestystarinan takaa löytyy kuitenkin raskas kamppailu syöpää vastaan.

Vuonna 2014 Helin aviomies huomasi Helin selässä jotakin omituista. Poikkeavan ihomuutoksen, joka oli ilmestynyt vastikään. Kirurgina työskentelevä aviomies kehotti Heliä menemään tarkistuttamaan muutoksen lääkärillä.

Kiireistään johtuen Heli ei kuitenkaan mennyt lääkärin pakeille kuin vasta toukokuussa 2015. Diagnoosi oli tyrmäävä. Helillä todettiin melanooma.

Syövässä aika on valttia

Diagnoosinsa jälkeen Heli sai järkytykseensä huomata, että kaikki eivät ymmärtäneet hänen tilanteensa vakavuutta ja jopa vähättelivät Helin diagnoosia.

”Kaikki eivät ehkä ymmärrä vieläkään sitä, että melanoomaan voi kuolla”, Heli pohtii.

Melanooma on melko hitaasti kehittyvä mutta salakavala ihosyöpätyyppi. Se hakeutuu herkästi imusolmukkeisiin ja mikäli syöpäsolut saavat tekeytyä kehossa tarpeeksi pitkään, voi melanooma levitä etäispesäkkeiden kautta muualle kehoon, kuten aivoihin, sydämeen ja muihin sisäelimiin.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa melanooma diagnosoidaan sen parempi. Heli kannustaakin kaikkia menemään viipymättä lääkärin pakeille, kun jokin luomi tai ihomuutos alkaa askarruttamaan.

”Itse en miettisi enää hetkeäkään, vaan varaisin ajan saman tien ihotautilääkärille tai plastiikkakirurgille”, Heli toteaa.

Heli on kummastellut, miksi ihmiset pihistelevät ja viivyttelevät omaan terveyteen liittyvissä asioissa. Melanooman myötä Heli onkin oppinut laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen eikä oman kehon hyvinvoinnista tingitä.

”Keho on sinun temppelisi. Et tee mitään upealla autolla tai hienoilla vaatteilla, jos sinua ei ole olemassa”, Heli muistuttaa.

Heli muistaa kuitenkin elävästi, kuinka kauheaa tulosten odottaminen oli. Epätietoisuus on kuitenkin vain kestettävä, jotta voi saada apua.

”Jos patologilta tulee syövän vahvistava diagnoosi, niin sitten heti vaan tarkka hoitosuunnitelma pöytään – miten hoidetaan ja milloin hoidetaan”, Heli toteaa.

Melanooma on ennaltaehkäistävissä

Melanooma on Suomessa kiihtyvää tahtia yleistyvä ihosyöpä. Auringon UV-säteily on suurin yksittäinen melanoomalle altistava tekijä. Heli arvioi, että hänen ihosyöpänsä sai lähtölaukauksen hänen nuoruudessaan, jolloin hän toimi uimaopettajan ja valvojana sekä otti innokkaasti aurinkoa.

”Ei silloin 80-luvulla juuri puhuttu auringon vaaroista tai siitä, että pitäisi käyttää suojakertoimia”, Heli muistelee.

Paras ennaltaehkäisy melanoomaan ja muihin ihosyöpiin onkin pysytellä poissa auringosta kello 12-15 välisenä aikana.

”Jaksan jatkuvasti toitottaa, että pysyttele varjossa, laita aurinkovoidetta ja käytä suojaavia vaatteita”, Heli toteaa.

Diagnoosinsa jälkeen Heli tutki vaatemarkkinoita ja havaitsi, että kaikki uv-suojatut vaatteet oli suunniteltu uimiseen ja rannalla oleiluun.

”On tärkeää, että tähän tarkoitukseen löytyy uv-suojattuja vaatteita, mutta kyllä se aurinko polttaa tuolla kaupungin kaduilla yhtälailla”, Heli kertoo.

Tästä lähti ajatus street-tyylisestä vaatemallistosta, josta löytyy UV-suoja.

Nyt Silver Clothing Oy:n lippulaiva onkin Fitzgrey-mallisto, jonka aikuisille suunnatut vaatteet näyttävät täysin tavallisilta, mutta niihin on lisätty tehokas mekaaninen UV-suoja, joka ei kemikaalisten suojien tapaan haalistu pesujen myötä pois vaan pysyy vaatteessa.

Ilman tukea syöpää ei voiteta

Kun lääkäri kertoi Helille melanoomasta, oli hänen ensimmäinen reaktionsa kauhea kuoleman pelko.

”Mietin, että tässäkö tämä elämä nyt sitten oli. Joudunko jättämään tämän kaiken?” hän muistelee.

Vaikeasta ajasta Heliä auttoi selviämään läheisiltä ja ystäviltä saatu tuki. Kirurgina toimiva aviomies pystyi myös helposti selvittämään kaikki Helin mieltä askarruttavat asiat. Myös ihan tavallisen arjen pyörittäminen auttoi Heliä selviämään raskaista hetkistä.

”Kyllä oma lapsi piti tiukasti elämässä kiinni”, hän toteaa.

Helin melanooma hoidettiin kirurgisella toimenpiteellä Helsinki Hospitalissa, jonka ammattitaitoinen ja lämminhenkinen hoito vakuutti.

Heli haluaakin korostaa, että syövässä ei ole kyse vain syöpäkasvaimen kukistamisesta, vaan siihen kuuluu todella paljon muutakin.

”Siinä käy läpi aivan valtavia tunnetiloja ja henkisiä kamppailuja omien korviensa välissä”, Heli kertoo.

Potilas tarvitseekin paljon henkistä tukea ja häntä tulisi Helin mielestä hoitaa kokonaisvaltaisesti ihmisenä.

”Esimerkiksi Helsinki Hospitalissa hoitaja piti minua kädestä kiinni koko operaation ajan”, hän muistelee.

Pelon keskeltä voi löytää myös mahdollisuuksia

Vaikka operaatiossa syöpäkasvain saatiin onnistuneesti poistettua, Heli pitää melanoomaa elinkautisena diagnoosina.

”Kun olet elänyt sen syövän kanssa viisi vuotta, niin kyllä se on siinä enemmän tai vähemmän koko ajan mukana. Hautaan saakka”, hän toteaa.

Kaikesta kauheudestaan huolimatta, melanooma on myös antanut Helille paljon. Ennen kaikkea melanooman myötä, Helin elämään on tullut paljon uusia ihmisiä, kuten yhtiökumppani Elina.

”En mä olisi häneen koskaan tutustunut ilman melanoomaa eikä me koskaan oltaisi perustettu meidän yhteistä yritystä, Silver Clothingia”, Heli toteaa.

Oman liiketoiminnan ja uusien ystävien lisäksi, syöpä on opettanut Heliä elämään hetkessä, olemaan armollinen itselleen ja tekemään sellaisia asioita, joista tykkää.

”Jos et jaksa imuroida tänä perjantaina, niin hällä väliä. Imuroida voi joku toinenkin päivä”, hän naurahtaa.

Toimittaja: Leena Lahdenranta

Hei! Mitä mieltä olet ajanvarauspalvelustamme?

Kehitämme alati palveluitamme ja olisi hienoa, jos kertoisit  jäitkö kaipaamaan jotain.